HEM

Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Nu släpps två av de dyraste whiskyflaskorna någonsin. En 41-årig Talisker kostar 29 999 kr på Systembolaget. The Glenrothes 40-åriga single malt är ännu värre: 30 995 kr.

Endast 2000 flaskor finns i hela världen, till Sverige kommer blott 6 flaskor. Taliskers 41-åriga whisky från 1978 är något för samlarna eller de verkliga finsmakarna. Varje flaska kostar 29 999 kr för 70 cl. Den unika whiskyn har lagrats på sherry fat från Bodega Delgado Zuleta, en av världens mest framstående producenter.

Resultatet sägs vara en fantastisk whisky med arom från sultanrussin, apelsinskal och sandeltrö. Dessutom kan aromer av salt hav ha och rökt råsocker förnimmas.

– Det här är ett magnifikt exempel på Talisker, som till en början håller tillbaka näsan, men som blommar med kryddighet i munnen. Det är ett privilegium att få smaka, säger whiskyexperten Charlie MacLean.

Ytterligare ett steg upp i prisklass är The Glenrothes 40-åriga single malt som även den släpps i sex flaskor på Systembolaget. Den har fått mogna på en kombination av sherry- och bourbonfat och håller efter buteljering en alkoholhalt på 43 procent.

– För att kunna släppa den sista återstående spriten från Glenrothes original känns som att vi firar slutet på en era och det är väldigt belönande, säger Gordon Motion, whiskymästare på Glenrothes.

Whiskyn sägs vara både utsökt hartsartad och rik i sin söthet med stråk av apelsinolja i doften. Smaken ska ha inslag av sultanrussin, kanel och muskot.

I hela världen finns det blott 594 flaskor, så kommer du över en av de sex som kommer till Sverige så kan du räkna med en värdestegring på sikt. Dyr samlarwhisky har under det senaste decenniet varit en av de bästa investeringarna.

Talisker 41yo The Bodega Series

Talisker 41yo The Bodega Series 0

Art.nr: 12130 - Pris: 29999 kr

The Glenrothes 40 Years

The Glenrothes 40 Years

Art.nr: 11011 - Pris: 30,995.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa