HEM

Aktuellt

Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Nu släpps två av de dyraste whiskyflaskorna någonsin. En 41-årig Talisker kostar 29 999 kr på Systembolaget. The Glenrothes 40-åriga single malt är ännu värre: 30 995 kr.

Endast 2000 flaskor finns i hela världen, till Sverige kommer blott 6 flaskor. Taliskers 41-åriga whisky från 1978 är något för samlarna eller de verkliga finsmakarna. Varje flaska kostar 29 999 kr för 70 cl. Den unika whiskyn har lagrats på sherry fat från Bodega Delgado Zuleta, en av världens mest framstående producenter.

Resultatet sägs vara en fantastisk whisky med arom från sultanrussin, apelsinskal och sandeltrö. Dessutom kan aromer av salt hav ha och rökt råsocker förnimmas.

– Det här är ett magnifikt exempel på Talisker, som till en början håller tillbaka näsan, men som blommar med kryddighet i munnen. Det är ett privilegium att få smaka, säger whiskyexperten Charlie MacLean.

Ytterligare ett steg upp i prisklass är The Glenrothes 40-åriga single malt som även den släpps i sex flaskor på Systembolaget. Den har fått mogna på en kombination av sherry- och bourbonfat och håller efter buteljering en alkoholhalt på 43 procent.

– För att kunna släppa den sista återstående spriten från Glenrothes original känns som att vi firar slutet på en era och det är väldigt belönande, säger Gordon Motion, whiskymästare på Glenrothes.

Whiskyn sägs vara både utsökt hartsartad och rik i sin söthet med stråk av apelsinolja i doften. Smaken ska ha inslag av sultanrussin, kanel och muskot.

I hela världen finns det blott 594 flaskor, så kommer du över en av de sex som kommer till Sverige så kan du räkna med en värdestegring på sikt. Dyr samlarwhisky har under det senaste decenniet varit en av de bästa investeringarna.

Talisker 41yo The Bodega Series
Talisker 41yo The Bodega Series
700 ml - 50.7% -
29999 kr

The Glenrothes 40 Years
The Glenrothes 40 Years
700 ml - 43.00% -
30,995.00 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Ny svensk whisky släpps på Systemet

Ny svensk whisky släpps på Systemet

Nu släpps en helt ny svensk whisky på Systembolaget. Spirit of Hven MerCurious är producerad på ön Ven i Skåne. – Ett av de mest delikata whiskyrecepten som skapats och lanserats på Hven, lovar dest..

Läs mer
Mackmyra testar whiskyprovning – online

Mackmyra testar whiskyprovning – online

Mackmyra whisky provar något nyskapande i coronatider: online-provningar. – Folk behöver whiskyupplevelser trots att de är i karantän i sina hem, säger Magnus Dandanell på Macmyra. Vi har på två vec..

Läs mer
Ny exklusiv lansering från Mackmyra

Ny exklusiv lansering från Mackmyra

Mackmyra Muddus är den första lanseringen i destilleriets nya Small Batch-koncept. Whiskyn som endast finns i 3 017 flaskor har en karaktär typisk för Mackmyra, men är unik i sitt slag. Söta vildhal..

Läs mer
Budkrig på svenska whiskyn

Budkrig på svenska whiskyn

Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare. Just nu säljs tre av de sista (?) flaskorna på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer att bli rekordhögt...

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer