HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Nu släpps två av de dyraste whiskyflaskorna någonsin. En 41-årig Talisker kostar 29 999 kr på Systembolaget. The Glenrothes 40-åriga single malt är ännu värre: 30 995 kr.

Endast 2000 flaskor finns i hela världen, till Sverige kommer blott 6 flaskor. Taliskers 41-åriga whisky från 1978 är något för samlarna eller de verkliga finsmakarna. Varje flaska kostar 29 999 kr för 70 cl. Den unika whiskyn har lagrats på sherry fat från Bodega Delgado Zuleta, en av världens mest framstående producenter.

Resultatet sägs vara en fantastisk whisky med arom från sultanrussin, apelsinskal och sandeltrö. Dessutom kan aromer av salt hav ha och rökt råsocker förnimmas.

– Det här är ett magnifikt exempel på Talisker, som till en början håller tillbaka näsan, men som blommar med kryddighet i munnen. Det är ett privilegium att få smaka, säger whiskyexperten Charlie MacLean.

Ytterligare ett steg upp i prisklass är The Glenrothes 40-åriga single malt som även den släpps i sex flaskor på Systembolaget. Den har fått mogna på en kombination av sherry- och bourbonfat och håller efter buteljering en alkoholhalt på 43 procent.

– För att kunna släppa den sista återstående spriten från Glenrothes original känns som att vi firar slutet på en era och det är väldigt belönande, säger Gordon Motion, whiskymästare på Glenrothes.

Whiskyn sägs vara både utsökt hartsartad och rik i sin söthet med stråk av apelsinolja i doften. Smaken ska ha inslag av sultanrussin, kanel och muskot.

I hela världen finns det blott 594 flaskor, så kommer du över en av de sex som kommer till Sverige så kan du räkna med en värdestegring på sikt. Dyr samlarwhisky har under det senaste decenniet varit en av de bästa investeringarna.

Talisker 41yo The Bodega Series
Talisker 41yo The Bodega Series
700 ml - 50.7% -
29999 kr

The Glenrothes 40 Years
The Glenrothes 40 Years
700 ml - 43.00% -
30,995.00 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop. För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop a..

Läs mer
Släpper whisky för 465.000 kr

Släpper whisky för 465.000 kr

Nu görs ett av de dyraste släppen någonsin på Systembolaget. The Macallan 50 Years Red Collection finns bara i två exemplar. Prislappen motsvarar en ny lyxig bil: 465.000 kronor. The Macallan Red C..

Läs mer
5 saker du ska ha koll på – om whisky

5 saker du ska ha koll på – om whisky

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Men visste du detta om det bärnstensfärgade guldet? 1. Whisky betyder – livets vatten. 2. Det stavas whisky på Sk..

Läs mer
Ny svensk whisky släpps på Systemet

Ny svensk whisky släpps på Systemet

Nu släpps en helt ny svensk whisky på Systembolaget. Spirit of Hven MerCurious är producerad på ön Ven i Skåne. – Ett av de mest delikata whiskyrecepten som skapats och lanserats på Hven, lovar dest..

Läs mer