HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter han kommer att älska

Svårt att veta vad du ska ge din pappa på fars dag? En flaska vin eller en god whiskey är alltid ett säkert kort. Här kommer våra tips på några favoriter som passar utmärkt att ge bort i present den 13 november.

Whiskey

En klassisk irländsk whiskey som Tullamore Dew går hem hos de flesta. Den är lättdrucken och passar bra som avec eller för att blanda till en cocktail. Whiskyn har en nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär och inslag av bland annat gula päron, halm, vanilj, aprikos, ceder och gräddkola.

Tullamore Dew 12 Years
Tullamore Dew 12 Years
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, halm, vanilj, aprikos, ceder, gräddkola, mandelmassa och citrus. Serveras rumstempererad som avec, eller används som drinkingrediens.
700 ml - 40% -
399 kr

Majswhisky

Är du ute efter något lite annorlunda kan vi tipsa om MerCurious majswhisky från det svenska destilleriet Spirit of Hven. Gudomligt god i en Old Fashioned eller att dricka som den är.

Spirit of Hven MerCurious
Spirit of Hven MerCurious
Fruktig, nyanserad smak med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkade aprikoser, apelsinmarmelad, pekannötter, smörkola, kanel och vanilj. Serveras rumstempererad som avec, eventuellt med en skvätt vatten.
500 ml - 45.6% -
395 kr

Konjak

Cognac, eller konjak på svenska, är en dryck många gärna dricker till jul. Så passa på att slå två flugor i en smäll med en flaska konjak som present på fars dag. Från den första november säljer Systembolaget Hardy XO Limited Christmas Edition. En konjak med tydlig fatkaraktär och inslag av röda äpplen, apelsin, kanel och smörkola som kommer smaka lika gott i novembermörkret som på julafton.

Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition
Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition
Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av dadlar, torkade aprikoser, röda äpplen, hasselnötter, choklad, apelsin, vaniljfudge, kanel och smörkola. Serveras rumstempererad som avec.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
399 kr

Mörk rom

En flaska mörk rom är perfekt att ge bort på fars dag. Vårt val landar på Plantation Trinidad 8 Years, en smakrik rom med inslag av bland annat kanel, torkade aprikoser, marsipan, arrak och vanilj.

Plantation Trinidad 8 Years
Plantation Trinidad 8 Years
Nyanserad, kryddig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, kanel, sultanrussin, marsipan, arrak, vanilj och apelsin. Serveras rumstempererad som avec.
700 ml - 42% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
449 kr

Vit rom

Om din pappa gillar att blanda drinkar är en ljus rom ett bra val. Ge bort en flaska rom från Länna Bruk som bjuder på en fruktig smak med inslag av päron, halm och arrak.

Länna Bruk Vit Rom
Länna Bruk Vit Rom
Fruktig smak med inslag av päron, halm och arrak. Används som drinkingrediens.
500 ml - 40% -
349 kr

Rött vin

För vindrickare kanske en familjemiddag är det perfekta sättet att fira dagen. En flaska Segredos de São Miguel passar både till en köttbit som till en vegetarisk måltid. Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, peppar, hallon, lavendel och choklad.

Segredos de São Miguel Organic
2021
Segredos de São Miguel Organic
Fruktig smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, peppar, hallon, lavendel och choklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 14% -
95 kr

Raats Dolomite Cabernet Franc
2018
Raats Dolomite Cabernet Franc
Från Stellenbosch i Sydafrika kommer detta eleganta vin gjort på Cabernet Franc. Ett vin med härliga inslag av mörka bär. En viss kryddighet, med inslag av läder och fat. Fruktigt, välbalanserad med energisk fruktsyra. Lagom mängd tanniner med bra smakrikt avslut
750 ml - 13.5% -
189 kr

Vitt vin

Vill du hellre ge bort en flaska vitt kan vi rekommendera det friska och fruktiga Torres Gran Viña Sol. Även detta är ett bra val till en vegetarisk rätt eller till fisk och skaldjur.

Torres Gran Viña Sol Chardonnay
2021
Torres Gran Viña Sol Chardonnay
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, päron, persika, galiamelon, citrus och vanilj. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, eller smakrikare vegetariska rätter.
750 ml - 13% -
99 kr

Bonustips till pappor som hellre vill ha champagne

Champagne som gåva höjer feststämningen rejält och denna är vår favorit just nu.

Henriot Souverain Brut
Henriot Souverain Brut
Bra balans i fruktdriven, frisk stil, inslag av mineral, örtig ton, lätt parfymerad, citrus, gröna äpplen.
750 ml - 12% -
439 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

En whisky skapad med artificiell intelligens? Ja, faktiskt – och nu har den världsunika whiskyn släppts på Systembolaget. Mackmyras nya whisky Intelligens har gyllene gul färg med smak av vanilj, ek..

Läs mer
Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Nu släpps två av de dyraste whiskyflaskorna någonsin. En 41-årig Talisker kostar 29 999 kr på Systembolaget. The Glenrothes 40-åriga single malt är ännu värre: 30 995 kr. Endast 2000 flaskor finns i..

Läs mer
Släpper whisky för 465.000 kr

Släpper whisky för 465.000 kr

Nu görs ett av de dyraste släppen någonsin på Systembolaget. The Macallan 50 Years Red Collection finns bara i två exemplar. Prislappen motsvarar en ny lyxig bil: 465.000 kronor. The Macallan Red C..

Läs mer
Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer
Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer
10 dyraste flaskorna på Systembolaget

10 dyraste flaskorna på Systembolaget

Här är Systembolagets tio dyraste flaskor. En ny whisky sätter rekord och kostar 895 000 kronor. Aldrig tidigare har en så gammal single malt tappats på flaska. En 80 år gammal Glenlivet gör sensati..

Läs mer