HEM

Aktuellt

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor?

Flera av de nya vinerna som släpptes 1 september säljs i extra klimatsmarta förpackningar. Det handlar både om pappersförpackningar, burkvin, pet-flaskor och lättare glasflaskor.

Ett spännande rödvinssläpp kommer från South Eastern Australia gjort ett vin på druvsorten durif. Druvorna skördades med maskin nattetid i mars 2019. Vinet säljs på pet-flaska och heter Carpone Durif Quarisa Wines och kostar 99 kronor.

Carpone Durif
2020
Carpone Durif
Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj.
750 ml - 14% -
89 kr

Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon är ett nytt lådvin som också kommer från down under, närmare bestämt från Coonawarra, i delstatens sydöstra hörn, 40 mil söder om staden Adelaide. Druvsorten är cabernet sauvignon och vinet är på bag-in-box på 2,25 liter och kostar 259 kronor.

Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon
2020
Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, choklad, peppar, färska örter och kaffe.
2250 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
263 kr

Från Frankrike kommer tre nya röda viner, alla i pappersförpackning. Côtes-du-Rhône Reserve, Pellerin kommer från Côtes du Rhône och har druvblandningen 55% Syrah, 40% Grenache noir och 5% Mourvèdre. Priset är överkomliga 79 kronor.

Côtes-du-Rhône Reserve
2021
Côtes-du-Rhône Reserve
Kryddig smak med inslag av björnbär, viol, svartpeppar, hallon, blåbär och lagerblad.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr

Italien fortsätter att vara vårt populäraste vinland och nu lanseras det nya röda lådvinet Belguardo Maremma Marchesi Mazzei från Toscana. Druvkombinationen är Cabernet sauvignon, Sangiovese, Alicante och Syrah. Vinet är från Maremma vid Toscanas kust. Med ett pris på 349 kronor positionerar det sig i det mest exklusiva segmentet av boxviner.

Belguardo Maremma Marchesi Mazzei
2022
Belguardo Maremma Marchesi Mazzei
Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, korinter, mörk choklad, peppar och fikon.
3000 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
369 kr

Den som bara vill ha ett glas vin kan prova Dulban Garnacha från Castelo de Pedregosa. En burk på 25 cl kostar 32 kronor. Vinet kommer från Katalonien i nordöstra Spanien och är ekologiskt och veganvänligt.

Dulban Garnacha
2021
Dulban Garnacha
Bärig, ungdomlig smak med inslag av skogshallon, viol, jordgubbar, örter och körsbär.
250 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
39 kr

Från Portugal kommer det fjärde vinet i fasta sortimentet på Systembolaget från familjeproducenten Vidigal Wines. Den här gången är det ett rött vin av ursprunget Tejo, i en klimatsmart PET-flaska under varumärket Porta 6 – en efterföljare till det mycket uppskattade vita vinet Porta 6 Branco, som lanserades under 2020. Porta 6 Tejo är gjort på 50% Syrah, 30% Tinta Roriz och 20% Castelão. Vinet kommer från regionen Tejo som ligger öster om Lissabon, inåt landet. En PET-flaska på 750 ml kostar 89 kronor.

Porta 6 Tejo
2021
Porta 6 Tejo
Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, björnbär, kanel, mörka körsbär, peppar, choklad och plommon.
750 ml - 13% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
89 kr

Även på den vita och mousserande sidan är det nyhetstätt och klimatsmart.

Från Bourgogne lanseras ett ekologiskt vin från Chassagne-Montrachet. Druvorna till detta vin, Chardonnay, kommer från vingårdsläget Les Masures. Chassagne-Montrachet Les Masures, Jean-Noël Gagnard lägger sig i det dyrare segmentet med ett pris på 469 kronor.

Chassagne-Montrachet Les Masures Jean-Noël Gagnard
2018
Chassagne-Montrachet Les Masures Jean-Noël Gagnard
Komplex, fruktig, mycket frisk smak med rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, brynt smör, kardemumma, persika, nötter och citrus.
750 ml - 14% -
469 kr

Från Bulgarien kommer ett vin på en liten 25 cl burk som blir en av Systembolagets billigaste vinartiklar. För blott 29 kronor får du ett glas vin gjort på 70 procent chardonnay, 15 procent dimiat och 15 procent muscat. Leva Chardonnay Dimiat & Muscat, Vinex Slavyantsi kommer från Trakien.

Leva Chardonnay Dimiat & Muscat
2022
Leva Chardonnay Dimiat & Muscat
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon, fläder och citrus.
250 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
36 kr

Cava blir allt populärare i takt med att kvaliteten har stigit. Nu släpps Expression Gran Reserva, Dominio de la Vega i det ordinarie sortimentet för 129 kronor. Gran Reserva betyder att den lagrats mer än tre år på sin jästfällning.

Expression Gran Reserva
2018
Expression Gran Reserva
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, rostat bröd, persika, vit choklad och grapefrukt.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Riseling fungerar förträffligt även till mousserande vin. Den 1 september släpps även Klumpp Riesling Sekt Brut 2018. Klumpp Riesling Sekt Brut är producerad enligt den traditionella metoden och vinet har legat på sin jästfällning under 18 månader i vinhusets svala vinkällare.

Klumpp Riesling Sekt Brut
2018
Klumpp Riesling Sekt Brut
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, honung, mineral, vit choklad, päron och citrus.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
149 kr

Ölälskarna kan bland annat se fram emot Oppigårds Grim APA som släpps i fasta sortimentet. Ölet kostar 23,50 kronor för en 33 cl burk. Amerikansk pale ale, förkortat APA, är ofta mer aromatisk och mjukare än öl i den engelska pale ale-stilen.

Oppigårds Grim APA
Oppigårds Grim APA
Fruktig smak med tydlig beska, inslag av mango, tallkåda, sockerkaka, ananas och grapefrukt.
330 ml - 5.8% -
24.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfit luktar illa, eller hur var det nu igen? Oavsett så spelar sulfiterna en viktig roll i hela vinmakeriet – både i naturligt och tillsatt tillstånd. Ämnet tillsätts bland annat för att skydda dr..

Läs mer
6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer