HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor?

Flera av de nya vinerna som släpptes 1 september säljs i extra klimatsmarta förpackningar. Det handlar både om pappersförpackningar, burkvin, pet-flaskor och lättare glasflaskor.

Ett spännande rödvinssläpp kommer från South Eastern Australia gjort ett vin på druvsorten durif. Druvorna skördades med maskin nattetid i mars 2019. Vinet säljs på pet-flaska och heter Carpone Durif Quarisa Wines och kostar 99 kronor.

Carpone Durif
2020
Carpone Durif
Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
89 kr

Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon är ett nytt lådvin som också kommer från down under, närmare bestämt från Coonawarra, i delstatens sydöstra hörn, 40 mil söder om staden Adelaide. Druvsorten är cabernet sauvignon och vinet är på bag-in-box på 2,25 liter och kostar 259 kronor.

Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon
2020
Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, choklad, peppar, färska örter och kaffe.
2250 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
263 kr

Från Frankrike kommer tre nya röda viner, alla i pappersförpackning. Côtes-du-Rhône Reserve, Pellerin kommer från Côtes du Rhône och har druvblandningen 55% Syrah, 40% Grenache noir och 5% Mourvèdre. Priset är överkomliga 79 kronor.

Côtes-du-Rhône Reserve
2021
Côtes-du-Rhône Reserve
Kryddig smak med inslag av björnbär, viol, svartpeppar, hallon, blåbär och lagerblad.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr

Italien fortsätter att vara vårt populäraste vinland och nu lanseras det nya röda lådvinet Belguardo Maremma Marchesi Mazzei från Toscana. Druvkombinationen är Cabernet sauvignon, Sangiovese, Alicante och Syrah. Vinet är från Maremma vid Toscanas kust. Med ett pris på 349 kronor positionerar det sig i det mest exklusiva segmentet av boxviner.

Belguardo Maremma Marchesi Mazzei
2021
Belguardo Maremma Marchesi Mazzei
Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, korinter, mörk choklad, peppar och fikon.
3000 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
359 kr

Den som bara vill ha ett glas vin kan prova Dulban Garnacha från Castelo de Pedregosa. En burk på 25 cl kostar 32 kronor. Vinet kommer från Katalonien i nordöstra Spanien och är ekologiskt och veganvänligt.

Dulban Garnacha
2020
Dulban Garnacha
Bärig, ungdomlig smak med inslag av skogshallon, viol, jordgubbar, örter och körsbär.
250 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
37 kr

Från Portugal kommer det fjärde vinet i fasta sortimentet på Systembolaget från familjeproducenten Vidigal Wines. Den här gången är det ett rött vin av ursprunget Tejo, i en klimatsmart PET-flaska under varumärket Porta 6 – en efterföljare till det mycket uppskattade vita vinet Porta 6 Branco, som lanserades under 2020. Porta 6 Tejo är gjort på 50% Syrah, 30% Tinta Roriz och 20% Castelão. Vinet kommer från regionen Tejo som ligger öster om Lissabon, inåt landet. En PET-flaska på 750 ml kostar 89 kronor.

Porta 6 Tejo
2021
Porta 6 Tejo
Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, björnbär, kanel, mörka körsbär, peppar, choklad och plommon.
750 ml - 13% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
89 kr

Även på den vita och mousserande sidan är det nyhetstätt och klimatsmart.

Från Bourgogne lanseras ett ekologiskt vin från Chassagne-Montrachet. Druvorna till detta vin, Chardonnay, kommer från vingårdsläget Les Masures. Chassagne-Montrachet Les Masures, Jean-Noël Gagnard lägger sig i det dyrare segmentet med ett pris på 469 kronor.

Chassagne-Montrachet Les Masures Jean-Noël Gagnard
2018
Chassagne-Montrachet Les Masures Jean-Noël Gagnard
Komplex, fruktig, mycket frisk smak med rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, brynt smör, kardemumma, persika, nötter och citrus.
750 ml - 14% -
469 kr

Från Bulgarien kommer ett vin på en liten 25 cl burk som blir en av Systembolagets billigaste vinartiklar. För blott 29 kronor får du ett glas vin gjort på 70 procent chardonnay, 15 procent dimiat och 15 procent muscat. Leva Chardonnay Dimiat & Muscat, Vinex Slavyantsi kommer från Trakien.

Leva Chardonnay Dimiat & Muscat
2021
Leva Chardonnay Dimiat & Muscat
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon, fläder och citrus.
250 ml - 13% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
36 kr

Cava blir allt populärare i takt med att kvaliteten har stigit. Nu släpps Expression Gran Reserva, Dominio de la Vega i det ordinarie sortimentet för 129 kronor. Gran Reserva betyder att den lagrats mer än tre år på sin jästfällning.

Expression Gran Reserva
2018
Expression Gran Reserva
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, rostat bröd, persika, vit choklad och grapefrukt.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Riseling fungerar förträffligt även till mousserande vin. Den 1 september släpps även Klumpp Riesling Sekt Brut 2018. Klumpp Riesling Sekt Brut är producerad enligt den traditionella metoden och vinet har legat på sin jästfällning under 18 månader i vinhusets svala vinkällare.

Klumpp Riesling Sekt Brut
2018
Klumpp Riesling Sekt Brut
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, honung, mineral, vit choklad, päron och citrus.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
149 kr

Ölälskarna kan bland annat se fram emot Oppigårds Grim APA som släpps i fasta sortimentet. Ölet kostar 23,50 kronor för en 33 cl burk. Amerikansk pale ale, förkortat APA, är ofta mer aromatisk och mjukare än öl i den engelska pale ale-stilen.

Oppigårds Grim APA
Oppigårds Grim APA
Fruktig smak med tydlig beska, inslag av mango, tallkåda, sockerkaka, ananas och grapefrukt.
330 ml - 5.8% -
24.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken Malin Söderström hoppas på ljusare tider nu när restriktionerna lättar. Från den första juni får du vara kvar på restaurangerna till klockan 22:30. – Det är så många som är lyckliga öve..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer