HEM

Aktuellt

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Snödroppar i rabatten och sånglärkor i träden? Våren är på väg och det med stora steg. Och finns det något tydligare vårtecken än doften av försommargrill i kvarteret? Var inte sämre än grannarna, utan rulla ut den gamle trotjänaren du också. Här tipsar vi om tio utomordentliga viner, som visar att vin till grillat är den perfekta kombon för alla livsnjutare.

Vin till grillat – i olika prisklasser

1. Banderilleros Ecológico, 2021, 88 kr

Banderilleros Ecológico Tempranillo Cabernet Sauvignon Merlot
2022
Banderilleros Ecológico Tempranillo Cabernet Sauvignon Merlot
Dröm dig bort till de spanska vingårdarna och doften av kaffe och korinter. Detta fruktiga rödvin från La Mancha i Kastilien är ett medelfylligt vin med fatkaraktär och smak av körsbär, vanilj, svarta vinbär och mörk choklad. Passar utmärkt till den grillade fläskfilén eller fläskkarrén. Vinet är dessutom ekologiskt och veganvänligt.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr

2. Hartenberg Cabernet Sauvignon, 2018, 179 kr

Hartenberg Cabernet Sauvignon
2019
Hartenberg Cabernet Sauvignon
Detta fylliga och nyanserade rödvin kommer från Stellenbosch, Sydafrikas ledande vinområde. Med smak av sandelträ, björnbär, cigarrlåda, färska örter och en silkesmjuk eftersmak av tanniner passar vinet perfekt till entrecote eller annat grillat kött.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
189 kr

3. GRW, Saperavi, 2019, 99 kr

GRW Saperavi
2020
GRW Saperavi
En nyhet på hyllan från familjeföretaget Georgian Royal Wine! Ett georgiskt rött vin gjort på druvsorten saperavi, en blå druva med rött fruktkött. Vinet har en fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär och inslag av bland annat björnbär, plommon, svartpeppar och svarta oliver. Sätt dig till bords och njut av vinet i kombination med det grillade nötköttet eller entrecoten.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

4. Campomaggio Chianti Classico Riserva, 2018, 249 kr

Campomaggio Chianti Classico Riserva
2018
Campomaggio Chianti Classico Riserva
Från det klassiska vindistriktet Chianti i Toscana kommer det här rubinröda vinet som är gjort på 100 % sangiovese. Elegant, friskt och kan dessutom lagras i minst 15 år. Dela upplevelsen redan till årets första grillning eller vänta tills du ska fira något stort.
750 ml - 14% -
289 kr

5. Lindemans, Chardonnay, 2022, 75 kr

Lindemans Chardonnay
2023
Lindemans Chardonnay
Det är ju inte bara kött som vi tycker om att steka på gallret – fisk är också något som vi sakta halstrat över elden sedan urminnes tid. Serverar du fet fisk, som abborre eller lax, kan ett vitt vin med sin fylliga och smakrika fatkaraktär vara den perfekta pricken över i:et! Varför inte Lindemans Chardonnay med smak av persika, vanilj, mandarin och gula äpplen? Passar även utmärkt till vegetariskt.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
79 kr

6. Pian delle Vigne Rosso di Montalcino, 2020, 239 kr

Pian delle Vigne Rosso di Montalcino
2020
Pian delle Vigne Rosso di Montalcino
Den granatröda färgen sätter prägel på vad som serveras från grillen. Med distinkt karaktär av moreller, örter, mineral och härligt röda bär. Förvänta dig en lång och frisk avslutning från första glaset.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
269 kr

7. Barefoot, White Zinfandel, 89 kr

Barefoot White Zinfandel
Barefoot White Zinfandel
Det kanske inte är tillräckligt varmt ännu för att gå barfota ute i gräset. Men en god grillad kycklingrätt tillsammans med det kaliforniska rosévinet Barefoot ger en minst lika härlig känsla. Tänk dig en fruktig smak av jordgubbar, vit persika, geléhallon och röda äpplen och du kommer aldrig vilja dricka något annat igen. Passar även utmärkt till hetare fiskrätter eller sallader.
750 ml - 8% - Sockerhalt 3.4 g per 100 ml
89 kr

8. Château Mont-Redon Lirac, 2019, 199 kr

Château Mont-Redon Lirac
2020
Château Mont-Redon Lirac
Ett rött, medelfylligt vin från Frankrike som bjuder på toner av saftiga bär, kryddor och viol. Servera till grillat lamm, nötkött eller grönsaker – detta vin kommer garanterat bli en ny favorit bland vänner och familj.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
219 kr

9. Enzo Bartoli, Langhe Nebbiolo, 2020, 169

Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo
2021
Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo
Från italienska Piemonte kommer detta kryddiga vin med toner av pomerans, nötter, körsbär och rosor. Servera gärna till kött som stekts till en perfekt medium-rare. Fram med grilltången – nu ska det vändas till perfektion.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

10. Enzo Bartoli, Nizza Barbera, 2017, 279 kr

Enzo Bartoli Nizza Barbera
2017
Enzo Bartoli Nizza Barbera
Sist men inte minst rekommenderar vi detta eleganta vin till grillat – Enzo Bartoli, Nizza Barbera. Ett intensivt rött vin med härliga dofter av timjan, salvia, vanilj och kakao. Perfekt till grillat kött av alla dess slag.
750 ml - 14% -
279 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

En semester är bra på många sätt. Däremot ger sällan plånboken ifrån sig några högre hejarop. Så när det (äntligen) är dags att återvända till vardag och arbete är det skönt att veta vilka budgetvin..

Läs mer
Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Vin och skräckfilm – en oslagbar kombo, eller hur? Nu när hösten är här på riktigt. Under Alla Helgona går vi till graven och tänder ljus och sedan vill vi hem till tv-soffan för att njuta av en rik..

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Vitt vin, mousserande och rosé – vi serverar dem kylda. Men nästan alla dricker rött vin som är rumstempererat, eller strax under. Visste du att det finns rött vin som smakar bra vid lite lägr..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer