HEM

Aktuellt

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver.

Urvalsprocessen

Urvalet görs av Viking Lines utvalda panel enligt ledorden kvalitet, mångsidighet och trendighet. Panelen, som består av restaurang- och taxfree-personal från båtarna, provar sig igenom hundratals viner. I champagne-kategorin har man i år tagit hjälp av Finlands första Master of Wine, Essi Avellan.

Vinguiden provade fyra av de nya vinerna, vilka avnjöts tillsammans med en meny specialkomponerad av Jonathan Slotte, vinnare av Årets kock 2022 i Finland. Även menyn kommer att finnas ombord på båtarna.

Vår upplevelse av vinerna

Champagne – Laurent-Perrier Brut L.P. 

Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier / Frankrike, Champagne

Champagnen är frisk och torr med en aromatisk blommighet och mycket blygsam brödighet vilket säkerligen kommer att tilltala en bred publik.

Cava – I Heart Cava

Macabeo, Xarel.lo, Parellada / Spanien, Katalonien

Ursprungstypisk torr cava i fruktig stil med inslag av stenfrukt.

Vitt – Neiss

Riesling / Tyskland, Pfalz

Friskt och fruktigt vin med lätta toner av päron, vita blommor och honung.  

Rött – Defesa

Touriga Nacional, Syrah / Portugal, Alentejano

Stramt, nyanserat och smakrikt vin. Frisk syra, angenäm bärighet och väl avvägda tanniner. 

Alla viner kostar 9,90€ per flaska, eller 49,90€ för sex flaskor.

Upplevelser ombord

På buffén serveras vinserien Mia i rött, vitt och rosé – fruktiga viner i publikvänlig stil, väl anpassade till det rika utbud som finns på buffén.

Det ökade intresset för vin har gjort det till den mest sålda produktkategorin i taxfreen. Vinerna är alltid minst 25% billigare än på fastlandet, ibland till och med 50%, berättar Mats Kotka som är Head of Retail Operations på Viking Line.

Passa på att upptäcka de dryckesresor och temakryssningar som kommer under året – till exempel börjar Riesling-veckorna i februari, där man kommer att ha stort fokus i butiker och restauranger på just denna druva. Därefter följer den omåttligt populära whiskymässan 9-11 mars.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Många har hört talas om det fantastiska vinhuset Lafite och deras exceptionella Bordeauxviner. Dessa viner har dock endast gått att få tag på genom privatimport eller i utlandet. Längtan är nu över ..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Rhône – mångfald med hög kvalitet

Rhône – mångfald med hög kvalitet

I denna och flera återkommande artiklar tar vi pulsen på en av världens främsta vinregioner, tipsar om bra vin och spännande vingårdar att besöka. Häng med på Vinguidens resa som börjar i okända Lir..

Läs mer
Möt våren med sparris och riesling

Möt våren med sparris och riesling

Äntligen – nu är sparristiden här. Och många av oss väljer en speciell dryck att skölja ner ”grönsakspinnen” med: riseling. Här är tre tips på riktigt prisvärd riesling – och..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer