HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bästa vinerna till höstens svamprätter

En kall och mörk höst behöver vi tröst för gommen. Så gå ut och plocka skogens lyxvara – svamp – och unna dig ett glas vin framför brasan. Här får du några tips på viner som gifter sig extra bra med svamprätter.

Svamp och vin anses idag vara ett mycket lyckligt och smakfullt äktenskap. Men för oss i Sverige har det inte alltid varit en självklarhet. Det tog tid för oss att komma över vår skepsis, och mycket av förklaringen ligger i vår historia: länge ansågs svampar vara djurföda och något man inte åt ens under nödår – hellre svalt man. Ett annat hinder har varit osäkerheten. De som plockade fann att all svamp gick att äta men vissa bara en gång. En annan rotad missuppfattning var att svampen inte hade något matvärde. Men det argumentet kan vi ju slå hål på idag. Faktum är att svamp är riktigt nyttigt. Vad det gäller protein och kolhydrater kan svampen jämföras med våra vanligaste grönsaker.

Smaken är givetvis individuell men för den late kan det vara skönt med några säkra kort; De bästa vinsvamparna är kantarell och champinjon, enligt de flesta experter. När det gäller rött eller vitt är det mer en smakfråga. Väljer du vitt vin är en fatlagrad chardonnay överlägsen med sin lite smöriga och feta karaktär med toner av nöt och vanilj. En annan positiv svampbekant är pinot gris från Alsace med sin aromatiska kryddighet och lätt blommig mystik som ger en lätt oljig fetma.

Om man hellre föredrar att dricka rött vin samsas ung bourgogne och mogen rioja om förstaplatsen. Vad det gäller bourgognen sticker priset genast iväg men glöm då inte bort att det finns andra länder som har pinot noir vilka tål att jämföras med en bourgogne. Riojan behöver väl ingen närmare presentation. Med sin härliga fruktighet, mjuka syror samt insmickrande vaniljarom väcker den de flesta svampar till liv. Ett säkert kort som gör få besvikna. En kanske lite udda favorit är annars det italienska chiantivinet. Med sina vilda körsbäraromer, sträva tanniner och markerade fruktsyror kan en stensopp blomma upp.

När det gäller bordeaux är det en hit när svampen får stöd av en härlig stek med sin robusta muskulatur vilket krävs för att inte vinet ska ta över. Eller varför inte göra som norrmännen och servera vinet till en ångad torskbit eller ännu hellre en hälleflundra som gömts under ett generöst täcke av trattkantareller och smörslungade rödbetor. För visst kan vi njuta av hösten?

Här är viner som passar till svamp:

En härlig barolo från Piemonte som kan paras med de flesta svamprätter. Här får ett rött vin med kryddig smak och inslag av fat, inslag av torkade körsbär, rosor, ceder, pomerans, kanel, apelsinskal och tobak.
Skapare: den unga vinmakaren Andrea Farinetti som snabbt skapat sig
ett aktat namn i vinvärlden. Han har hittat den perfekta balansen i Borgogno-vinerna, som gör dem drickfärdiga redan som unga, men med den kraft som behövs för lagring i många år. Årgång 2015 har hyllats av internationella vinkritiker för sina rika, aromatiska viner och anses som mycket bra i Piemonte.
750 ml - 14% -
469 kr

En Chianti – ett riktigt klassiskt vin – från en av Toscanas mest renommerade vinproducenter, Marchesi Mazzei. Detta anrika vinhus har producerat vin ända sedan 1435, med utgångspunkt från egendomen Castello di Fonterutoli utanför staden Siena i hjärtat av Chianti Classico.

– Marchesi Mazzei tar aldrig några genvägar, utan lägger mycket stor omsorg på varje liten del i vinmakningsprocessen, säger Kajsa Ekman, producentansvarig hos The Wineagency.
750 ml - 13.5% -
139 kr

Vad sägs om att testa en svamprisotto med en hyllad cava? Här kan svampsmaken gifta sig med cavans trevliga inslag av gula äpplen, päron, tropisk frukt i kombination med en nertonad smakpalett av vit persika, grape samt en brödighet.

Cavas Hill började med att Joseph Hill (därav namnet på vinet) bosatte sig i området mellan Barcelona och Tarragona 1761 där han började odla vindruvor. Över hundra år senare, 1887, startade hans barnbarn, Joan Hill, vingården.⁠⠀
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
68 kr

Ett riktigt fint bordeauxvin med smak av körsbär och svarta vinbär, läder, fat och ett stråk av gröna örter. Det här var från början ett vin som skulle vara ett gott och prisvärt alternativ till slottsvinet Château Mouton Rothschild.
För till skillnad från slottsvinet är Vintage Edition ett vin som kan drickas ungt och det är billigare. Men tro inte att kvaliteten är sämre för det: årgång 2017 anses sticka ut för sin rundhet, sina mjuka tanniner och sina härligt fruktiga aromer.
750 ml - 14.5% -
169 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa