HEM

Aktuellt

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens avec.

Med två välförtjänta guldmedaljer i World Calvados Awards kan du idag njuta av den anrika Calvados Cuvée des Capucins i ny fräsch design. Etiketten på denna folkets Calvados berättar om en tid från förr som också lade grunden för den idag mångfaldigt hyllade prisvinnaren.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins

Calvados Cuvée des Capucins kammade välförtjänt hem guldet i kategorin ”Best Single Distillation” 2021 med nomineringen ”A round, rich blend of woody and apple notes with an almond finish. It is said to contain all the tastes of Normandy”. Denna fina Calvados har flera fina priser på hyllan så det handlar verkligen inte om någon nybörjartur.

Äppelbrännvinet Calvados är ett destillat av cider som tillverkats av krossade äpplen och ibland en del päron. Calvados är ursprungsskyddad och får bara produceras i distrikten Calvados, Domfrontais eller Pays d’Auge som ligger i Normandie i nordvästra Frankrike. Vår favorit Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins är destillerad i kolonnpanna och består av särskilt utvalda destillat från de allra bästa av årgångar. I flaskan får det plats hela 7 kilo majestätisk blandning av äppelsorterna Binet Rouge och Frequin Rouge som ger drycken ett skimmer av bärnsten.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins
Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins
I Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins får du smaka på friska vintriga äpplen, mandelmassa och vanilj samt ett försiktigt inslag päron. Den passar lika bra i drinken som till matlagningen, även om vi helst njuter av den bara som den är.
500 ml - 40% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
232 kr

Munken Matteo di Baschis stora hjärta

Cuvée des Capucins skapades för att hylla Capuchin-orden som grundades i Normandie i början av 1500-talet. Det började med munken Matteo di Baschi som ville utveckla klosterväsendet och valde att leva ännu mer strikt än det som var normalt för en munk vid den här tiden. Hans predikan byggde helt på att ge stöd till och hjälpa de allra sjukaste i samhället.

Men Capuchin-orden blev inte kända enbart för sina stora hjärtan – de visade sig passande nog även vara experter inom destilleringskonsten. Kanske var det med bruna yllekappor, skägg och långa kapuschonger som allt började? Vi vill tro det. Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins är verkligen en folkets Calvados med en historia som förpliktigar.

Passande drink på Calvados

Calvarita

45 ml calvados
15 ml Cointreau
30 ml limejuice

Häll upp och skaka alla ingredienser med is. Sila i cocktailglaset. Om du vill kan du gnida in kanten av cocktailglaset med limejuice och strö kanten med salt.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Absolut nytt: Vodkan som smakar grapefrukt

Absolut nytt: Vodkan som smakar grapefrukt

Nu kommer en ny medlem i Absolut vodka-samlingen: Absolut Grapefruit. Smakerna är naturligt utvunna och inget tillsatt socker eller artificiella smakämnen återfinns i den nya drycken. – Den senaste ..

Läs mer
No.1 – doldisen med stora ambitioner

No.1 – doldisen med stora ambitioner

För många som flugit eller handlat på bordershops är spritmärket No.1 kanske inte helt okänt. Men på den svenska hemmamarknaden har varumärket lyst med sin frånvaro – fram till för bara ett halvår s..

Läs mer
Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
Skotska tequilan du inte får shotta

Skotska tequilan du inte får shotta

Skotsk tequila – det finns väl inte? Jo, nästan, för nu kommer Storywood tequila som är lagrad på single malt-fat. De vill dessutom ändra på uppfattningen att tequila ska drickas som shots med..

Läs mer