HEM

Aktuellt

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fram tre skojiga lekar, som givetvis har en dryckestwist.

1. Gissa dyraste vinet

Vinprovningar är ju alltid trevliga tillställningar, men du tänker kanske att de inte är så festliga? Då har du bara missat att ge det hela en tävlingsaspekt.

Det krävs lite förberedelser med att skaffa vin och se till att hålla flaskorna gömda för deltagarna. Men sedan är det bara att hälla upp vinet i lämpliga glas, dela in i lag och låta varje lag rangordna vinerna i exempelvis prisordning, åldersordning eller vilka länder de kommer ifrån.

Är deltagarna mindre erfarna vinprovare går det att berätta vilka summor, åldrar eller länder som ska kopplas till vinerna.

Utöver att det ofta får igång en hel del samtal under själva provningen, blir det även roligt att efteråt diskutera hur man kom fram till sina svar.

2. Blanda bästa drinken och kom på en historia

Liksom för ovanstående tävling är detta något som passar väl att göra i lag. Varje lag får 15 minuter på sig att komponera en drink med saker som finns tillgängliga i närheten (kylskåpet, skafferiet, trädgårdslandet etc.).

Utöver att komponera en drink måste laget också komma på ett bra namn samt skapa en historia för drinken.

Ofta brukar lagen ta det lugnt i början, för att sedan få väldigt bråttom i slutet när det gäller att få ihop alla delar till en fungerande helhet.

Förhoppningsvis skapas några nya toppendrinkar, som kan få följa med under resten av festen. Om inte annat brukar det bli vilda och fantasifulla historier som ofta förklarar både drinkarnas namn och ursprung.

3. Öppna flaskan

I denna lek läggs ett antal olika verktyg och liknande fram på ett bord. Det kan exempelvis vara gummihammare, sko, morakniv, en bit snöre, ett stearinljus etc. Ju fler saker desto roligare.

Varje lag får välja två verktyg, utan att veta vad de ska användas till. Därefter får varje lag en vinflaska med kork, och får i uppgift att öppna flaskan utan att förstöra innehållet (ej krossa flaskan). Minst ett av verktygen måste användas för att få upp flaskan.

Vinnaren är den som snabbast får upp flaskan.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Läs den här fräscha ölguiden och beställ sommarens mest imponerande öl innan det tar slut. Förutom riktigt god glutenfri öl bjuds du på klassisk ljus lager och några svalkande suröl. Kanske gömmer s..

Läs mer
Stjärnkockens tips: Så blir studentmottagningen en s..

Stjärnkockens tips: Så blir studentmottagningen en s..

Nu är det nära till studentens lyckliga dagar. Den ljusnande framtid är vår – när coronakrisen börjar lätta kan det faktiskt bli en mindre studentmottagning. Tv-kocken och catering-proffset Alexandr..

Läs mer
Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Stunden är kommen – äntligen dags för studentmottagning. I dessa dagar är det många som är nervösa men på samma gång lika uppfyllda av sprudlande glädje över studentexamen 2023. Men vad ska man bjud..

Läs mer
Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
3 goda och enkla drinkar till kräftskivan

3 goda och enkla drinkar till kräftskivan

Öl och nubbe serveras givet på kräftskivan. Men vad sägs om några fantastiskt goda drinkar att både inleda och avsluta festligheterna med – såklart med akvavit som bas. Då håller du dig till snaps-t..

Läs mer