HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vårens och sommarens hetaste drinktrender

Med sol och värme kommer ofrånkomligen suget efter att sitta i en solstol och sippa goda drinkar. Men det går ständigt nya trender i drinkvärlden och det är inte alltid lätt att hänga med. I den här artikeln har vi samlat tre populära trender och även tagit fram förslag på passande drinkar.

1. Alkoholfritt är hett

En av de största trenderna just nu är alkoholsvaga eller helt alkoholfria drinkar. Under de senaste åren har ett flertal tillverkare börjat skapa spritsubstitut som idag börjar bli riktigt bra. Det går att hitta allt från gin och rom till whiskeys samt ett stort antal likörer som är helt alkoholfria.

Alkoholfri GT – en klassisk drink med en nykter touch

5 cl alkoholfri gin (exempelvis Ceder’s eller Lyre’s)
10-15 cl Tonic av hög kvalitet
Lämplig smaksättning, exempelvis citron, rosmarin eller en jordgubbe.

Fyll is i ett vinglas med stor kupa. Häll på alkoholfri gin, lägg ner smaksättningen och fyll upp med tonicvatten. Ofta tjänar en GT på att drickas långsamt, då fler smaker frigörs i takt med att isen smälter.

2. Klassiska drinkar gör comeback

Under kriser tenderar vi människor att söka oss till det som är välbekant och tryggt. Vi ser därför en renässans bland 90-talets stora hitdrinkar såsom Espresso Martini, Cosmopolitan och Rusty Nail. Vi lär få se fler “oldies but goodies” ta plats på drinklistorna under året.

Espresso Martini – “A drink that will wake you up, then f**k you up”

3 cl Vodka
3 cl Kaffelikör
3 cl Kallbryggt kaffe
3 kaffebönor till dekoration

Häll alla tre ingredienser i en shaker tillsammans med is. Skaka kraftigt under 15-20 sekunder. Sila upp i ett kylt martiniglas och garnera med tre kaffebönor.

3. Unik alkohol i drinkarna

De traditionella drinkarna såsom Old Fashioned, Negroni och Margarita toppar alltjämt listorna över världens mest sålda drinkar. Vi ser däremot att allt fler är noga med vilket märke som används när drinken skapas. Det duger helt enkelt inte längre med vilken whiskey som helst, utan alkoholen ska utmärka sig med karaktär, historia eller hållbarhet.

Old Fashioned – the Old-fashioned way

6 cl Rittenhouse Rye Whiskey
1 cl Rårörsockerlag (2 delar rårörsocker till 1 del vatten)
2 dash Angostura Bitters
2 dash Angostura Orange bitters
1 stort apelsinskal
1 Maraschinokörsbär

Häll sockerlagen i ett selterglas, tillsätt några stänk bitters och blanda med en sked. Lägg i en stor isbit, häll på whiskyn och rör runt så att drinken blir ordentligt kyld. Pressa apelsinskalet över drinken och stick ner skalen i glaset. Lägg i ett maraschinokörsbär, servera och njut!

Kryddig, smakrik whisky med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, rågbröd, ceder, apelsinskal, smörkola, kanel, rosmarin och röda äpplen. Serveras rumstempererad, eventuellt med en skvätt vatten.
700 ml - 50% -
499 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa