HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vårens och sommarens hetaste drinktrender

Med sol och värme kommer ofrånkomligen suget efter att sitta i en solstol och sippa goda drinkar. Men det går ständigt nya trender i drinkvärlden och det är inte alltid lätt att hänga med. I den här artikeln har vi samlat tre populära trender och även tagit fram förslag på passande drinkar.

1. Alkoholfritt är hett

En av de största trenderna just nu är alkoholsvaga eller helt alkoholfria drinkar. Under de senaste åren har ett flertal tillverkare börjat skapa spritsubstitut som idag börjar bli riktigt bra. Det går att hitta allt från gin och rom till whiskeys samt ett stort antal likörer som är helt alkoholfria.

Alkoholfri GT – en klassisk drink med en nykter touch

5 cl alkoholfri gin (exempelvis Ceder’s eller Lyre’s)
10-15 cl Tonic av hög kvalitet
Lämplig smaksättning, exempelvis citron, rosmarin eller en jordgubbe.

Fyll is i ett vinglas med stor kupa. Häll på alkoholfri gin, lägg ner smaksättningen och fyll upp med tonicvatten. Ofta tjänar en GT på att drickas långsamt, då fler smaker frigörs i takt med att isen smälter.

2. Klassiska drinkar gör comeback

Under kriser tenderar vi människor att söka oss till det som är välbekant och tryggt. Vi ser därför en renässans bland 90-talets stora hitdrinkar såsom Espresso Martini, Cosmopolitan och Rusty Nail. Vi lär få se fler “oldies but goodies” ta plats på drinklistorna under året.

Espresso Martini – “A drink that will wake you up, then f**k you up”

3 cl Vodka
3 cl Kaffelikör
3 cl Kallbryggt kaffe
3 kaffebönor till dekoration

Häll alla tre ingredienser i en shaker tillsammans med is. Skaka kraftigt under 15-20 sekunder. Sila upp i ett kylt martiniglas och garnera med tre kaffebönor.

3. Unik alkohol i drinkarna

De traditionella drinkarna såsom Old Fashioned, Negroni och Margarita toppar alltjämt listorna över världens mest sålda drinkar. Vi ser däremot att allt fler är noga med vilket märke som används när drinken skapas. Det duger helt enkelt inte längre med vilken whiskey som helst, utan alkoholen ska utmärka sig med karaktär, historia eller hållbarhet.

Old Fashioned – the Old-fashioned way

6 cl Rittenhouse Rye Whiskey
1 cl Rårörsockerlag (2 delar rårörsocker till 1 del vatten)
2 dash Angostura Bitters
2 dash Angostura Orange bitters
1 stort apelsinskal
1 Maraschinokörsbär

Häll sockerlagen i ett selterglas, tillsätt några stänk bitters och blanda med en sked. Lägg i en stor isbit, häll på whiskyn och rör runt så att drinken blir ordentligt kyld. Pressa apelsinskalet över drinken och stick ner skalen i glaset. Lägg i ett maraschinokörsbär, servera och njut!

Rittenhouse Rye Bottled-In-Bond
Rittenhouse Rye Bottled-In-Bond
Kryddig, smakrik whisky med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, rågbröd, ceder, apelsinskal, smörkola, kanel, rosmarin och röda äpplen. Serveras rumstempererad, eventuellt med en skvätt vatten.
700 ml - 50% -
499 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hard seltzers – drycken som gör braksuccé

Hard seltzers – drycken som gör braksuccé

Här är nya trenden som fullkomligt exploderat i Sverige. Hard seltzer tycks vara drycken på allas läppar i sommar. Men vad är det egentligen? Vinguiden reder ut historien bakom den nya uppfriskande ..

Läs mer
Sex romdrinkar för höstfesten

Sex romdrinkar för höstfesten

Här är 6 grymma romdrinkar du inte får missa. Sex prominenta bartenders har komponerat dem vid lanseringen av nya romen Pacto Navio. Pacto Navio, en unik rom som är lagrad i tre månader på franska S..

Läs mer
James Bonds bilmärke satsar på alkohol

James Bonds bilmärke satsar på alkohol

Sugen på en Aston Martin-drink? Snart kommer du att kunna dricka högklassig alkohol med det brittiska bilmärket på flaskor. James Bond, agent 007, har två tydliga kännetecken under sina drygt 50 år ..

Läs mer
Äntligen fredag och lön – fira med en äppeldri..

Äntligen fredag och lön – fira med en äppeldri..

Äntligen första löningsfredagen efter semestern. Då passar det perfekt att fira med en god fredagsdrink – gärna med nyplockade äpplen. Här är fyra sensommardrinkar som förgyller helgen. Nu har de fl..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
3 blodiga drinkar till Halloween

3 blodiga drinkar till Halloween

Halloween står för dörren – och det är läge att planera festen med skräckinjagande drinkar. Vinguiden har drinktipsen som gör ditt halloween-party till en succé. Vad sägs om en riktigt läskig ..

Läs mer