HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus.

Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. En varm, solig sommar och rosévinförsäljningen når nya höjder. Men nu blev det inte riktigt så. Visst drack vi en del rosé, men regn och rusk fick oss att dricka rött, fylligt, kraftigt, ofta till grillen, gärna från Italien. Och innan tog vi oss gärna ett glas bubbel, från Italien.

Ja, Italien har dominerat stort denna sommar. Prisvärdhet, konsumtionsvänlighet i snygg kostym gör sitt. Italien i sig är ju ett av de starkaste varumärken i mat- och vinvärlden, så ingen borde vara förvånad. Möjligen över dominansen. Möjligen inte.

Men av de fem mest sålda vinerna, kommer två från Venetoregionen, amaronevinets hemland. Och proseccons. Ett vin kommer från det kanske lite mer undanskymda italienska distriktet Molise. Det fjärde vinet kommer från Toscana, tillverkat på governometoden. Det femte från Apulien, nere på den Italienska klacken.

Samtidigt följer detta en trend när det kommer till vinkonsumtionen i Sverige, en trend som stavas fruktsött. Mycket av det bubbel vi får oss serverat från Italien har en lite högre sockerhalt än mycket annat bubbel, och de kraftiga vinerna från appenninska halvön är dito lite fruktsöta. Governometoden bygger på högre koncentration, sen skörd av vissa druvor, det vill säga högre sockerhalt, och en lite restsötma i slutprodukten, det vin vi dricker.

Ett framgångsrecept utan dess like är det som kanske hellre borde benämnas folkrörelse än trend. Oavsett vilket, är det svenska folkets favoriter sommaren 2017.

Vinguidens mest populära viner sommaren 2017

Under sommaren har det beställts drygt 112 000 flaskor på Vinguiden.com av Vinguidens 250 000 kunder. Röda viner, vita, torra, bubblande, starka, alkoholfria och en och annan whisky. Men i topp är det Italien som dominerar.

Casalforte Spumante Brut
Casalforte Spumante Brut
Ett trevligt mousserande vin från producenten Cantine Riondo. (9837 flaskor)
750 ml - 11% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
79 kr

Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
2011
Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
Balanserat och koncentrerat vin med toner av plommon, körsbär, kryddor och vanilj. (7199 flaskor)
750 ml - 14.00% - Sockerhalt 4 g/l
109.00 kr

Rocca di Montemassi Governo
2016
Rocca di Montemassi Governo
Kraftfullt rött vin från Toscana med liten fruktsötma, tillverkat på governometoden. (6230 flaskor)
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 9 g/l
90 kr

Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Friskt bubbelvin från Veneto på bland annat den klassiska druvan Glera. (6449 flaskor)
750 ml - 11.00% - Sockerhalt 13,5 g/l
89.00 kr

Maxale Appassimento
2016
Maxale Appassimento
Fruktigt med plommon, choklad och mörka bär i generös stil med toner av nougat och kryddor. (5209 flaskor)
750 ml - 14.50% - Sockerhalt 12 g/l
99.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

En strålande italiensk nyhet dyker upp lagom till vårens ankomst. Del Presidente Selvarossa har kallats buteljerat solsken från Apulien. Ett smakrikt men ändå sammetslent vin som passar perfekt till..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Längtan till Italien är av tradition mycket stark i Sverige. Många reser dit, ofta till Toscana med sina böljande kullar eller till natursköna Amalfikusten. På Vinguiden slår vi gärna ett extra slag..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
36 svenska sommarpärlor du inte får missa

36 svenska sommarpärlor du inte får missa

Sommarsverige är fullt av härliga upplevelser. Bland det trevligaste du kan göra är att besöka en riktig sommarkrog. Vad sägs om bryggservering, färsk fisk, skaldjur och ett svalkande glas vin medan..

Läs mer