HEM

Aktuellt

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus.

Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. En varm, solig sommar och rosévinförsäljningen når nya höjder. Men nu blev det inte riktigt så. Visst drack vi en del rosé, men regn och rusk fick oss att dricka rött, fylligt, kraftigt, ofta till grillen, gärna från Italien. Och innan tog vi oss gärna ett glas bubbel, från Italien.

Ja, Italien har dominerat stort denna sommar. Prisvärdhet, konsumtionsvänlighet i snygg kostym gör sitt. Italien i sig är ju ett av de starkaste varumärken i mat- och vinvärlden, så ingen borde vara förvånad. Möjligen över dominansen. Möjligen inte.

Men av de fem mest sålda vinerna, kommer två från Venetoregionen, amaronevinets hemland. Och proseccons. Ett vin kommer från det kanske lite mer undanskymda italienska distriktet Molise. Det fjärde vinet kommer från Toscana, tillverkat på governometoden. Det femte från Apulien, nere på den Italienska klacken.

Samtidigt följer detta en trend när det kommer till vinkonsumtionen i Sverige, en trend som stavas fruktsött. Mycket av det bubbel vi får oss serverat från Italien har en lite högre sockerhalt än mycket annat bubbel, och de kraftiga vinerna från appenninska halvön är dito lite fruktsöta. Governometoden bygger på högre koncentration, sen skörd av vissa druvor, det vill säga högre sockerhalt, och en lite restsötma i slutprodukten, det vin vi dricker.

Ett framgångsrecept utan dess like är det som kanske hellre borde benämnas folkrörelse än trend. Oavsett vilket, är det svenska folkets favoriter sommaren 2017.

Vinguidens mest populära viner sommaren 2017

Under sommaren har det beställts drygt 112 000 flaskor på Vinguiden.com av Vinguidens 250 000 kunder. Röda viner, vita, torra, bubblande, starka, alkoholfria och en och annan whisky. Men i topp är det Italien som dominerar.

Casalforte Spumante Brut
Casalforte Spumante Brut
Ett trevligt mousserande vin från producenten Cantine Riondo. (9837 flaskor)
750 ml - 11% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
95 kr

Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
2011
Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
Balanserat och koncentrerat vin med toner av plommon, körsbär, kryddor och vanilj. (7199 flaskor)
750 ml - 14.00% - Sockerhalt 4 g/l
109.00 kr

Rocca di Montemassi Governo
2016
Rocca di Montemassi Governo
Kraftfullt rött vin från Toscana med liten fruktsötma, tillverkat på governometoden. (6230 flaskor)
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 9 g/l
90 kr

Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Friskt bubbelvin från Veneto på bland annat den klassiska druvan Glera. (6449 flaskor)
750 ml - 11.00% - Sockerhalt 13,5 g/l
89.00 kr

Maxale Appassimento
2016
Maxale Appassimento
Fruktigt med plommon, choklad och mörka bär i generös stil med toner av nougat och kryddor. (5209 flaskor)
750 ml - 14.50% - Sockerhalt 12 g/l
99.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

10-i-topp – rätt dryck till rätt artist för den ulti..

10-i-topp – rätt dryck till rätt artist för den ulti..

I vår och sommar överöses vi av sköna konsertupplevelser med artister från både när och fjärran. Men vad ska vi värma upp med för dryck? Här kommer listan som ger svaren. Taylor Swift, Friends Arena..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer
Besök svenska vingårdar i sommar

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner. Bland ett 50-tal sv..

Läs mer
Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer