HEM

Aktuellt

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus.

Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. En varm, solig sommar och rosévinförsäljningen når nya höjder. Men nu blev det inte riktigt så. Visst drack vi en del rosé, men regn och rusk fick oss att dricka rött, fylligt, kraftigt, ofta till grillen, gärna från Italien. Och innan tog vi oss gärna ett glas bubbel, från Italien.

Ja, Italien har dominerat stort denna sommar. Prisvärdhet, konsumtionsvänlighet i snygg kostym gör sitt. Italien i sig är ju ett av de starkaste varumärken i mat- och vinvärlden, så ingen borde vara förvånad. Möjligen över dominansen. Möjligen inte.

Men av de fem mest sålda vinerna, kommer två från Venetoregionen, amaronevinets hemland. Och proseccons. Ett vin kommer från det kanske lite mer undanskymda italienska distriktet Molise. Det fjärde vinet kommer från Toscana, tillverkat på governometoden. Det femte från Apulien, nere på den Italienska klacken.

Samtidigt följer detta en trend när det kommer till vinkonsumtionen i Sverige, en trend som stavas fruktsött. Mycket av det bubbel vi får oss serverat från Italien har en lite högre sockerhalt än mycket annat bubbel, och de kraftiga vinerna från appenninska halvön är dito lite fruktsöta. Governometoden bygger på högre koncentration, sen skörd av vissa druvor, det vill säga högre sockerhalt, och en lite restsötma i slutprodukten, det vin vi dricker.

Ett framgångsrecept utan dess like är det som kanske hellre borde benämnas folkrörelse än trend. Oavsett vilket, är det svenska folkets favoriter sommaren 2017.

Vinguidens mest populära viner sommaren 2017

Under sommaren har det beställts drygt 112 000 flaskor på Vinguiden.com av Vinguidens 250 000 kunder. Röda viner, vita, torra, bubblande, starka, alkoholfria och en och annan whisky. Men i topp är det Italien som dominerar.

Casalforte Spumante Brut
Casalforte Spumante Brut
Ett trevligt mousserande vin från producenten Cantine Riondo. (9837 flaskor)
750 ml - 11% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
92 kr

Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
2011
Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
Balanserat och koncentrerat vin med toner av plommon, körsbär, kryddor och vanilj. (7199 flaskor)
750 ml - 14.00% - Sockerhalt 4 g/l
109.00 kr

Rocca di Montemassi Governo
2016
Rocca di Montemassi Governo
Kraftfullt rött vin från Toscana med liten fruktsötma, tillverkat på governometoden. (6230 flaskor)
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 9 g/l
90 kr

Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Friskt bubbelvin från Veneto på bland annat den klassiska druvan Glera. (6449 flaskor)
750 ml - 11.00% - Sockerhalt 13,5 g/l
89.00 kr

Maxale Appassimento
2016
Maxale Appassimento
Fruktigt med plommon, choklad och mörka bär i generös stil med toner av nougat och kryddor. (5209 flaskor)
750 ml - 14.50% - Sockerhalt 12 g/l
99.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till lax

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – f..

Läs mer
Druva: Sagrantino

Druva: Sagrantino

Sagrantino är en druva som trots att den bara odlas kring trakterna kring Perugia i italienska Umbrien, mitt i landet, är en av de mest kända. Det har att göra med att den samtidigt är en av de abso..

Läs mer
Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fra..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Den 30 juni är det dags för Pilsnerkorvens dag. Dagen instiftades av Bullen som tillverkat korven sedan 1953. Datumet valdes då det var den kände skådespelaren och kocken Erik ”Bullen” Berglunds föd..

Läs mer
Bästa proseccon

Bästa proseccon

Visst håller trenden i sig, proseccon i var mans bubbelglas. Men nu börjar vi – äntligen – ställa krav på bubblet. Inte lika sött, aningen mer friskhet och bort med piggelin-tonen… så blir det rikti..

Läs mer