HEM

Aktuellt

5 tips för hur du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin.

1. Är vinet redan färdiglagrat?

Många gånger säljs vin färdigt att drickas och har redan lagrats länge nog för att få fram rätt smaker. Väntar du för länge kan smakerna förändras, kanske till det sämre. Andra viner kan däremot behöva 15-20 år för att få fram rätt aromer och toner, så håll koll på vilket vin som ska drickas när.

2. Garderoben är perfekt för förvaring

Kanske bor du i en lägenhet på femte våningen och har ingen möjlighet att bygga en flådig vinkällare till dina viner? Men oroa dig inte. För smakens skull trivs de minst lika bra i en mörk garderob.

3. Vinet vill ha lugn och ro

Vin lagras alltså bäst i en mörkare miljö, gärna med en svalare temperatur (runt 12 grader) och optimal luftfuktighet. Det är också viktigt att vinet ligger still. Vibrationer från höga ljud eller högtalarens bas kan störa vinet och göra det grumligt. Smaken är densamma men frågan är om du vill bjuda dina gäster på ett grumligt vin.

4. Vinkyl för kylning, inte lagring

Kom ihåg att vinkylen är till för kylning innan ett vin ska drickas. Det är inte till för längre förvaring eftersom vin trivs i en sval men inte allt för frostig temperatur. Kylskåp har också tendensen att vibrera och då är vi återigen tillbaka till frågan om ett grumligt vin är okej eller ett big no-no.

5. Vin är personligt

Hur man gillar sitt vin är personligt och många faktorer kan påverka smaken, oavsett om man förvarar vinet i den där dunkla och 12-gradiga vinkällaren. Så ta dig tiden att lära dig om vin, testa många olika sorter och hitta dina favoriter. När du gjort det blir det också lättare att välja det bästa sättet att förvara just dina favoritviner.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

För dig som älskar vin och film har vi här samlat en handfull fantastiska vinfilmer. På listan finns filmer som både lockar fram dina känslor och frestar smaklökarna. Passa på att njuta av vingårdar..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer