HEM

Aktuellt

Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Torsdagen den 17 mars är det dags att fira Irländarnas stora högtid, Saint Patrick’s Day. Då fylls pubarna med grön öl, treklövrar och Irländska folkvisor. Saint Patrick är Irlands skyddshelgon och dagen firas sedan 300 år tillbaka till hans minne. Ta på dig något grönt, häll något gott i glaset och låt dig fyllas av den Irländska folksjälen.

Guinness Draught

Varje år ökar Systembolagets försäljning av Guinness med ca 40 procent i samband med firandet. På Systembolaget finns det hela sex olika sorter att välja mellan. Allt från den klassiska Guinness Draught till en Blonde IPA. Många äter rökt lax och ostron på Saint Patrick’s Day då den rökiga smaken gifter sig fint med ölets beska. Om du är vegetarian kan du istället välja rökt ost till ölen.

Guinness Draught
Guinness Draught
Maltig, rostad smak inslag av charkuterier, lakrits, kaffe, mörkt bröd och pomerans. Innehåller gaspatron. Serveras väl kyld till smakrika rätter av mörkt kött eller till ostron.
440 ml - 4.2% -
26.90 kr

Irish Sour Green Apple

Utbudet av irländska viner är av förklarliga skäl tämligen begränsat. Men det finns trots allt en serie smaksatta viner från tillverkaren Mickey Finn. Drycken är gjord på gröna äpplen som blandats med alkohol. Detta gör det tekniskt sett inte till ett vin men givet dess ursprung och den gröna färgen passar den ändå bra till firandet. En flaska kostar 128 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment.

Mickey Finn Irish Sour Green Apple
Mickey Finn Irish Sour Green Apple
Gjord på solmogna gröna äpplen som blandas med alkohol. Perfekt att servera som den är eller i drinkar.

500 ml - 15% - Sockerhalt 25.4 g per 100 ml
160 kr

Drink med Riesling och grönt te

För dig som hellre föredrar drinkar kan den här gröna skapelsen fånga allt det härliga med Saint Patrick’s Day.

Ingredienser:
10 cl vitt Riesling (välj med eller utan alkohol efter tycke och smak)
5 cl kallt grönt te
2 cl sockerlag
Juice från 1 lime
2 till 4 myntablad
1 gurkskiva

Gör såhär:
Blanda grönt te, sockerlag, limejuice och myntablad i ett highballglas och rör om. Pressa försiktigt myntabladen för att få fram oljorna. Fyll på med is och häll sedan upp vinet. Rör om och dekorera drinken med gurkskivor. Servera och njut!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer
Effektfull is till halloweenfesten

Effektfull is till halloweenfesten

Ordna grymmaste halloweenfesten – med torris. När isen kommer i kontakt med luft börjar den ryka. Men en varning: Du behöver använda skyddshandskar och följa säkerhetsföreskrifter. Torris elle..

Läs mer
Pimm’s cup – en riktig smashdrink!

Pimm’s cup – en riktig smashdrink!

Hur blandar man ihop en riktigt god, brittisk sommardrink? Vi har svaret. Läs vidare så kommer du även förstå vad Pimm’s cup har med Wimbledon att göra och hur du gör en tropisk twist av klassikern...

Läs mer
Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Aperol firar 100-årsjubileum i år. Och den italienska drinken är mer populär än någonsin i Sverige. – Vi växte med 74 procent senaste året, säger Hugo Simberg, produktchef för Aperol. Aperol Spritz ..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusi..

Läs mer