HEM

Aktuellt

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger.
– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Enligt alkohollagen får restauranger inte sälja alkohol som tas med och konsumeras på annat håll. Under coronapandemin har vissa kommuner sett genom fingrarna och låtit kunder få med sig vin hem tillsammans med hämtmat.

Moderaternas partistyrelse vill nu ändra alkohollagen, så att krogar kan sälja öl och vin tillsammans med hämtmat. Dessutom ska restauranger få servera alkohol utan några krav på matservering och exempelvis bröllopsfrisörer föreslås få sälja bubbel under bröllopsuppsättningen. Förslagen kommer upp på Moderaternas partistämma som börjar på torsdag.

I dag måste krogar som ska sälja alkohol ha ett kök i anslutning till sin lokal och dessutom erbjuda ett varierat utbud av maträtter. Moderaterna anser att detta är gammaldags och vill införa take away-alkohol tillsammans med mat. Dessutom ska krogar utan matservering kunna godkännas.

– Här är det företagare som på olika sätt begränsas i sina möjligheter att komma på nya affärsidéer, av den överreglering som finns, och partistyrelsen föreslår en avreglering som jag verkligen välkomnar, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, till Sveriges Radio.

Hotell- och restaurangbranschens organisation Visita är positiv till Moderaternas förslag. Socialminister Lena Hallengren (S) vill dock stoppa det nya förslaget.

– Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet, skriver hon i ett mejl till Sveriges Radio Ekot.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinerna som ligger under 100-lappen

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots..

Läs mer
11 spännande vinnyheter på Systembolaget

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor? Flera av de nya vinerna som släpptes 1 septemb..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer