HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda och populära viner.

Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna i november och de har problem att orka med vardagens måsten. Lägg därtill en andra våg av pandemin som gjort oss rädda och isolerade. Med allt det i åtanke måste den här månaden vara en av de svåraste att ta sig igenom på många, många år. Men det finns ju lite tröst i bedrövelsen. Vi på Vinguiden anser att något glas vin en mörk kväll gör gott för både kropp och själ. Det gäller bara att hitta någon flaska i utbudet som är prisvärt.

Låt oss rekommendera fyra viner just nu.

Vinguiden ger betyget 4.5 av 5 till den här chilenska klassikern: ett ganska fylligt och smakrikt rött vin till budgetpris. Du känner tydligt inslagen av mörka bär, som t ex svarta vinbär och björnbär och en ton av fat och vanilj. Matvänlig syra och lång fruktig eftersmak.

Gato Negro är en jättehit i ett 80-tal länder och det säljs faktiskt två flaskor varje sekund i världen.

750 ml - 13% -
59 kr

Sydafrikanska Drostdy-Hof presenterar nu det Fairtrade-certifierade varumärket Roots. Det betyder att vinet producerats med höga sociala, ekonomiska och miljömässiga krav, för att ge odlare och anställda bättre arbets- och levnadsvillkor.

Här får du ett prisvärt rött vin med en bärig och fruktig doft och inslag jordgubbar, hallon och lakrits. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av röda frukter, örter och lakrits. Varför inte dricka till en maträtt som majskycklingbröst med paprikaröra och risotto på havreris?

750 ml - 13% -
59 kr

För mindre än 70 kr får du en liter italienskt rödvin av producenten Carovin, ett vin som piggar upp till pastamiddagen en vardagskväll.

För att garantera en jämn och hög kvalitet kommer druvorna till detta vin från noggrant utvalda odlare runt om i Italien. Vinet är gjort på både lokala druvsorter som Corvina, Montepulciano och Sangiovese samt internationella druvsorter som Cabernet Sauvignonoch Merlot.

1000 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
89 kr

Den bäst prisade Valpolicellan i Sverige: 79 kronor. Valpolicella har varit favoriter hos svenska vinkonsumenter sen årtionden och Casteloro är en elegant och smakrik Valpolicella med alla de klassiska smakerna på plats. Doften bjuder på mörka körsbär, färska örter, choklad och fat. Smaken är generös och har en fräschör och längd som gör det utmärkt till många sorters mat.

Njut till pasta, pizza och kötträtter med smakrika tillbehör. Passar även utmärkt till charkbricka med lufttorkad skinka och salami.

750 ml - 13% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa