HEM

Aktuellt

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

Prosecco är drycken på allas läppar även i höst. Fråga bara systrarna Cara, Poppy och Chloe Delevingne som släpper en egen prosecco. Men visste du de här 10 sakerna om prosecco?

Efter en tillfällig nedgång av försäljningen under coronapandemin är prosecco uppe på rekordnivåer igen. Det är inte bara vår svenske kändis Karl Fredrik som släpper egen prosecco – de tre kända systrarna Poppy, Cara och Chloe Delevingne släpper egen prosecco i Storbritannien och USA.

– Det har bara alltid varit en del av våra liv, oavsett om vi njöt av semestern, sörjde ett uppbrott eller firade ett bröllop. Det fanns på varje bordsskiva…och vi var antagligen också på varje bordsskiva, säger Poppy Delevingne.

Namnet Della Vite betyder ”av vinstocken” på italienska och stod på en skylt på vingården.

– Märkligt nog betyder vårt namn, som det brukade stavas, också ”av vinstocken” men på franska, säger Chloe Delevingne.

Prosecco har blivit innebubblet nummer ett, men visste du det här om det italienska mousserande vinet?

1. Druvan Glera gick tidigare under namnet Prosecco.

Glera är relativt neutral i sin karaktäristik, men har hyfsat hög syra och bra med frukt. Ursprunget är troligen kring byn Prosecco i närheten av Trieste i östra Italien. Huvudingrediensen i prosecco är Glera-druvan, som ska vara minst 85 procent av vinet. De andra 15 procenten får bara bestå av druvorna Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio och Pinot Noir.

2. Prosecco tillverkas i Italiens nordöstra del, i regionen Veneto.

Runt om tillverkas annat mousserande vin, men dessa får inte längre kallas prosecco. Proseccon är nämligen ursprungsbetecknad och får endast komma från områden kring staden Treviso i Veneto.

3. Prosecco har blivit populärare än champagne.

De senaste fem åren har försäljningen av prosecco ökat med 36 procent, jämfört med champagne som bara ökat några få procent. Över 400 miljoner flaskor prosecco säljs varje år.

4. Millennials är de största prosecco-drickarna.

Enligt rådet för skyddande av prosecco är drycken allra populärast bland de födda runt millennieskiftet, särskilt i Storbritannien.

5. Du kan välja bland olika bubbel-nivåer

Om du gillar starka bubblor, välj Spumante. Vill du ha lite lättare bubblor finns också Frizzante.

6. Det finns Prosecco utan bubblor.

Välj Tranquillo om du vill prova en Prosecco utan bubblor. Smaken är lika krispig, men vinet saknar bubblor.

7. Mindre sött än du tror.

Ett vanligt glas Prosecco innehåller i genomsnitt inte mer än 120 kalorier. Brut innehåller mindre än 12 gram socker per liter – alltså mindre än 1,2 gram per deciliter.

8. Drinken Bellini ska innehålla prosecco, inte champagne.

Den berömda drinken skapades 1948 på Harry’s Bar i Venedig. Den innehåller förutom färsk persika även prosecco.

9. Prosecco smakar bäst i tulpanglas.

Enligt experterna är proseccon allra godast och bubblorna stannar längst om den serveras i ett tulpanformat glas för mousserande vin.

10. Drick proseccon ung.

Prosecco lämpar sig inte särskilt bra för lagring, eftersom den inte förbättras med åldern. Så drick den ung – ett år gammal är perfekt.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Grumligt mousserande vin, finns det?

Grumligt mousserande vin, finns det?

Skulle du kunna tänka dig att dricka grumligt gulaktigt mousserande vin? Nu har du chansen att prova Costadilla 330 SLM som tillfälligt dyker upp i beställningssortimentet. Vinet är gjort på prosecc..

Läs mer
Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Världens mest känsliga smaklökar har gjort sitt val. Den internationella juryn under namnet Masters of Wine har smakat sig till årets bästa prosecco. – Vi tog vårt uppdrag på största allvar. Bland a..

Läs mer
Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Vi svenskar fullkomligt älskar det här med bubbel. Nu ser vi fram emot en säsong sprängfylld av prosecco, cava och allt annat härligt bubbel som alltid gör sommaren lite soligare! Här kommer en list..

Läs mer
Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna! – I en värl..

Läs mer
Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet. Rosévin och Prosecco på en oc..

Läs mer
5 viner att avnjuta i vårsolen

5 viner att avnjuta i vårsolen

Nu går vi äntligen mot varmare tider, dagarna blir längre och vi spenderar allt mer tid utomhus. Med sol och värme kommer suget efter friska, fruktiga viner som passar bra till en picknick eller att..

Läs mer