HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rosa prosecco – så görs sommarens nya trendbubbel

Rosésäsongen 2021 har blivit betydligt bubbligare – och bubblet mera rosa. Rosa prosecco har gjort entré med dunder och brak, eller snarare smällande korkar och klirrande glas. Här är allt du behöver veta om nya trendbubblet!

Rosa prosecco i sig är inte nytt, men det som bidragit till den explosiva succén är att man nu får tillverka rosé-prosecco med märkningen DOC – Denominazione di Origine Controllata, vilket är den näst högsta kvalitetsmärkningen för italienska viner. Så sent som i november lanserades den första sortens DOC-märkt rosé-prosecco i Sverige  och nu finns det inte mindre än 20 olika sorter att välja mellan. Från flera länder kommer rapporter om att det rosa bubblet är på väg att sälja slut.

Redan tidigare var prosecco världens bäst säljande mousserande vin med en produktion på nästan 500 miljoner flaskor förra året. Bara champagne kommer i närheten, men fransmännen tillverkar inte mer än drygt 300 miljoner flaskor av sin ädla dryck.

Förutom den goda smaken är en del av hemligheten Glera-druvan, som prosecco görs på. Glera är en mycket produktiv druva som ger hela 18 ton vindruvor per hektar. Med sammanlagt 25 000 hektar Glera-odlingar i de nio regioner som får producera DOC-märkt prosecco blir det alltså en hel del.

För att kvalificera sig som DOC måste proseccon till minst 85 procent framställas av Glera och endast en röd druvsort får användas för färgen. De flesta väljer Pinot Noir som sägs tillföra djup till den fluffiga Gleran.

En annan skillnad är jäsningen. Prosecco får sin andra jäsning på rostfri tank, den så kallade charmat-metoden eller Metodo Martinotti som italienarna säger. Vanlig prosecco tillbringar 30 dagar i tanken, medan rosé-proseccon får jäsa i minst 60 dagar. Genom den längre jäsningen blir smaken mer komplex, färgen blir tydligare och bubblorna livligare. Rosén är vanligen mindre söt än vanlig prosecco.

Vi som provat tycker att det finns toner av citrus, blommig och livlig smak med inslag av röda bär som jordgubbar och hallon. Ofta är den mer mineralig i karaktären än vanlig prosecco. Perfekt som sällskapsvin eller till picknickmat och lättare förrätter!

Det är ett överraskande mångsidigt vin när det kommer till matkombinationer tack vare sin naturligt höga syra. Den är perfekt tillsammans med sallad, skaldjur och sushi, men också att kombinera med grillade rätter, eftersom syran balanserar upp det feta i till exempel grillspett och bearnaisesås.

Vinguiden tipsar om sex rosé-prosecco som passar till sommarens mat:

Lamberti Prosecco Rosé Extra Dry
2020
Lamberti Prosecco Rosé Extra Dry
Bärig och fruktig smak med inslag av smultron, färska örter, röda vinbär, kex och blodgrape.
750 ml - 11% -
135 kr

Pasqua Prosecco Rosé Extra Dry
2021
Pasqua Prosecco Rosé Extra Dry
Elegant och frisk med inslag av hallon och röda bärfruktstoner. Härlig mogen citrus och fin mousse i avslutningen.
750 ml - 11% -
119 kr

Casalforte Prosecco Rosé
Casalforte Prosecco Rosé
Ett torrt och friskt mousserande rosévin med doft av hallon och vilda smultron. Smaken är fräsch och äppelfrisk med toner av röda bär och persika.
750 ml - 11% -
119 kr

Jeio Prosecco Rosé Brut
2020
Jeio Prosecco Rosé Brut
Frisk och fruktig med fint balanserad syra. Svarta och röda vinbärsblad, moget äpple, rosor, hallon, jordgubbar, blodapelsin och örter.⁠⠀
750 ml - 11% -
159 kr

Romio Prosecco Rosé
2021
Romio Prosecco Rosé
Friskt och fruktigt vin med inslag av röda bär och citrus.
750 ml - 11.5% -
115 kr

La Farra Prosecco Rosé
2021
La Farra Prosecco Rosé
Fruktig smak med inslag av persika, örter, hallon, kex och blodapelsin.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.4 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Tänk att få dricka Prosecco och gosa med hundvalpar samtidigt. Nu kan du beställa 10 hundvalpar och en flaska bubbel på Kimpton Hotel Moncaco i Denver. Kritiker har dock beskyllt hotellet för djurpl..

Läs mer
Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och C..

Läs mer
14 saker om Prosecco som många inte vet

14 saker om Prosecco som många inte vet

Jippie – vårväder över stora delar av Sverige nu i helgen med sol och över 12 grader varmt. Perfekt för att avnjuta ett glas Prosecco på altanen eller uteserveringen. Den italienska succédrycken har..

Läs mer
Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Prosecco har blivit en världssuccé – och den är allra populärast bland 90-talister. Men många i generationen är nykterister. Nu utvecklar Bottega Prosecco en alkoholfri Prosecco. Vi vi tror at..

Läs mer