HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rosa prosecco – så görs sommarens nya trendbubbel

Rosésäsongen 2021 har blivit betydligt bubbligare – och bubblet mera rosa. Rosa prosecco har gjort entré med dunder och brak, eller snarare smällande korkar och klirrande glas. Här är allt du behöver veta om nya trendbubblet!

Rosa prosecco i sig är inte nytt, men det som bidragit till den explosiva succén är att man nu får tillverka rosé-prosecco med märkningen DOC – Denominazione di Origine Controllata, vilket är den näst högsta kvalitetsmärkningen för italienska viner. Så sent som i november lanserades den första sortens DOC-märkt rosé-prosecco i Sverige  och nu finns det inte mindre än 20 olika sorter att välja mellan. Från flera länder kommer rapporter om att det rosa bubblet är på väg att sälja slut.

Redan tidigare var prosecco världens bäst säljande mousserande vin med en produktion på nästan 500 miljoner flaskor förra året. Bara champagne kommer i närheten, men fransmännen tillverkar inte mer än drygt 300 miljoner flaskor av sin ädla dryck.

Förutom den goda smaken är en del av hemligheten Glera-druvan, som prosecco görs på. Glera är en mycket produktiv druva som ger hela 18 ton vindruvor per hektar. Med sammanlagt 25 000 hektar Glera-odlingar i de nio regioner som får producera DOC-märkt prosecco blir det alltså en hel del.

För att kvalificera sig som DOC måste proseccon till minst 85 procent framställas av Glera och endast en röd druvsort får användas för färgen. De flesta väljer Pinot Noir som sägs tillföra djup till den fluffiga Gleran.

En annan skillnad är jäsningen. Prosecco får sin andra jäsning på rostfri tank, den så kallade charmat-metoden eller Metodo Martinotti som italienarna säger. Vanlig prosecco tillbringar 30 dagar i tanken, medan rosé-proseccon får jäsa i minst 60 dagar. Genom den längre jäsningen blir smaken mer komplex, färgen blir tydligare och bubblorna livligare. Rosén är vanligen mindre söt än vanlig prosecco.

Vi som provat tycker att det finns toner av citrus, blommig och livlig smak med inslag av röda bär som jordgubbar och hallon. Ofta är den mer mineralig i karaktären än vanlig prosecco. Perfekt som sällskapsvin eller till picknickmat och lättare förrätter!

Det är ett överraskande mångsidigt vin när det kommer till matkombinationer tack vare sin naturligt höga syra. Den är perfekt tillsammans med sallad, skaldjur och sushi, men också att kombinera med grillade rätter, eftersom syran balanserar upp det feta i till exempel grillspett och bearnaisesås.

Vinguiden tipsar om sex rosé-prosecco som passar till sommarens mat:

Bärig och fruktig smak med inslag av smultron, färska örter, röda vinbär, kex och blodgrape.
750 ml - 11% -
129 kr

Elegant och frisk med inslag av hallon och röda bärfruktstoner. Härlig mogen citrus och fin mousse i avslutningen.
750 ml - 11% -
119 kr

Ett torrt och friskt mousserande rosévin med doft av hallon och vilda smultron. Smaken är fräsch och äppelfrisk med toner av röda bär och persika.
750 ml - 11% -
99 kr

Frisk och fruktig med fint balanserad syra. Svarta och röda vinbärsblad, moget äpple, rosor, hallon, jordgubbar, blodapelsin och örter.⁠⠀
750 ml - 11% -
149 kr

Friskt och fruktigt vin med inslag av röda bär och citrus.
750 ml - 11.5% -
115 kr

Fruktig smak med inslag av persika, örter, hallon, kex och blodapelsin.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa