HEM

Aktuellt

Rosa prosecco – så görs sommarens nya trendbubbel

Rosésäsongen 2021 har blivit betydligt bubbligare – och bubblet mera rosa. Rosa prosecco har gjort entré med dunder och brak, eller snarare smällande korkar och klirrande glas. Här är allt du behöver veta om nya trendbubblet!

Rosa prosecco i sig är inte nytt, men det som bidragit till den explosiva succén är att man nu får tillverka rosé-prosecco med märkningen DOC – Denominazione di Origine Controllata, vilket är den näst högsta kvalitetsmärkningen för italienska viner. Så sent som i november lanserades den första sortens DOC-märkt rosé-prosecco i Sverige  och nu finns det inte mindre än 20 olika sorter att välja mellan. Från flera länder kommer rapporter om att det rosa bubblet är på väg att sälja slut.

Redan tidigare var prosecco världens bäst säljande mousserande vin med en produktion på nästan 500 miljoner flaskor förra året. Bara champagne kommer i närheten, men fransmännen tillverkar inte mer än drygt 300 miljoner flaskor av sin ädla dryck.

Förutom den goda smaken är en del av hemligheten Glera-druvan, som prosecco görs på. Glera är en mycket produktiv druva som ger hela 18 ton vindruvor per hektar. Med sammanlagt 25 000 hektar Glera-odlingar i de nio regioner som får producera DOC-märkt prosecco blir det alltså en hel del.

För att kvalificera sig som DOC måste proseccon till minst 85 procent framställas av Glera och endast en röd druvsort får användas för färgen. De flesta väljer Pinot Noir som sägs tillföra djup till den fluffiga Gleran.

En annan skillnad är jäsningen. Prosecco får sin andra jäsning på rostfri tank, den så kallade charmat-metoden eller Metodo Martinotti som italienarna säger. Vanlig prosecco tillbringar 30 dagar i tanken, medan rosé-proseccon får jäsa i minst 60 dagar. Genom den längre jäsningen blir smaken mer komplex, färgen blir tydligare och bubblorna livligare. Rosén är vanligen mindre söt än vanlig prosecco.

Vi som provat tycker att det finns toner av citrus, blommig och livlig smak med inslag av röda bär som jordgubbar och hallon. Ofta är den mer mineralig i karaktären än vanlig prosecco. Perfekt som sällskapsvin eller till picknickmat och lättare förrätter!

Det är ett överraskande mångsidigt vin när det kommer till matkombinationer tack vare sin naturligt höga syra. Den är perfekt tillsammans med sallad, skaldjur och sushi, men också att kombinera med grillade rätter, eftersom syran balanserar upp det feta i till exempel grillspett och bearnaisesås.

Vinguiden tipsar om sex rosé-prosecco som passar till sommarens mat:

Lamberti Prosecco Rosé Extra Dry
2022
Lamberti Prosecco Rosé Extra Dry
Bärig och fruktig smak med inslag av smultron, färska örter, röda vinbär, kex och blodgrape.
750 ml - 11% -
139 kr

Pasqua Prosecco Rosé Extra Dry
2021
Pasqua Prosecco Rosé Extra Dry
Elegant och frisk med inslag av hallon och röda bärfruktstoner. Härlig mogen citrus och fin mousse i avslutningen.
750 ml - 11% -
129 kr

Casalforte Prosecco Rosé
Casalforte Prosecco Rosé
Ett torrt och friskt mousserande rosévin med doft av hallon och vilda smultron. Smaken är fräsch och äppelfrisk med toner av röda bär och persika.
750 ml - 11% -
129 kr

Jeio Prosecco Rosé Brut
2020
Jeio Prosecco Rosé Brut
Frisk och fruktig med fint balanserad syra. Svarta och röda vinbärsblad, moget äpple, rosor, hallon, jordgubbar, blodapelsin och örter.⁠⠀
750 ml - 11% -
159 kr

Romio Prosecco Rosé
2021
Romio Prosecco Rosé
Friskt och fruktigt vin med inslag av röda bär och citrus.
750 ml - 11.5% -
129 kr

La Farra Prosecco Rosé
2021
La Farra Prosecco Rosé
Fruktig smak med inslag av persika, örter, hallon, kex och blodapelsin.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år. – Vi är tacksamma över att äntlig..

Läs mer
Julkalendern med  Prosecco-luckor

Julkalendern med Prosecco-luckor

Julkalendern som har gjort dundersuccé är tillbaka. Men den har varken chokladfigurer eller små teckningar bakom luckorna. I stället är det 24 små flaskor med prosecco och champagne som väntar i dec..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”..

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”..

Tv-kända succéfloristen Karl Fredrik på Eklaholm kommer med en egen prosecco. I ett helt år har han jobbat för att hitta de rätta fluffiga bubblorna och den perfekta blommiga smaken. – Det ska bubbl..

Läs mer
Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Snart är det Prosecco-dagen. Imorgon den 13 augusti firas världens populäraste bubbel lite extra. Men visste du det här om Prosecco? Prosecco har de senaste åren blivit världens populäraste moussera..

Läs mer
Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer