HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna!
– I en värld som är mer trendkänslig än någonsin så är det mycket glädjande att de svenska konsumenterna efter 20 år fortsatt att ha La Robínía varmt om hjärtat, säger Niklas Viderud på importören Urban Wines som distribuerar vinet.

Den 8:e maj 2000 lanserades den klassiska proseccon La Robínía Prosecco Extra dry på Systembolaget. Det var 10 år innan prosecco blev en ostoppbar trend. Då var försäljningen knappt 800 000 liter, men bara några år senare drack vi svenskar drygt tre miljoner liter och prosecco hade blivit svenskarnas nya favoritdryck. Och visst kan La Robínía Prosecco Extra dry ta åt sig en stor del av äran över att ha skapat en smärre prosecco-feber i Sverige:

– Att vinet återkommande fått mycket höga poäng av vinexperterna har varit en starkt bidragande faktor till att La Robínía 20 år efter sin introduktion fortfarande är en av de mest sålda på Systembolaget, säger Niklas Viderud på importören Urban Wines.

Så för att fira de 20 åren på den svenska marknaden – och tacka för den lojalitet som de svenska konsumenterna visat genom åren – hyllar den italienska producenten Astoria nu Sverige med en egen etikett i den svenska flaggans färger. Flaskan med den blågula etiketten kommer att finnas i Systembolagets butiker strax innan nationaldagsfirandet den 6:e juni samt över sommaren.

– I en värld som är mer trendkänslig än någonsin så är det mycket glädjande att de svenska konsumenterna efter 20 år fortsatt att ha La Robínía varmt om hjärtat, säger Niklas Viderud på importören Urban Wines som distribuerar vinet. – Det är ett riktigt bra vin med fräsch smak och Astoria som producerar vinet gör ett jättejobb för att bibehålla den höga kvalitén och fina smaken som vi hittar i flaskan.

Astoria och drivs i dag i en supermoderna anläggning utanför Treviso, i nordöstra Italien av bröderna Paolo och Giorgio Polegato.

– Att en producent nu väljer att hylla ett land med med dess egna färger är för mig veterligen helt unikt. Nu passar ju den gula etiketten och de blå inslagen extra bra inför kommande nationaldag, midsommar och en förhoppning om klarblå himmel med lysande sol över den svenska sommaren. Det behöver vi verkligen just nu, säger Niklas Viderud.

La Robínía Prosecco Extra dry är tillverkat på druvan Glera till 100 procent. Efter skörd och vinifiering så genomgår vinet en extra jäsning på tank där vinet får sin kolsyra, därefter buteljerar man vinet under tryck i flaskan vilket ger ett friskt och fruktigt mousserande vin med aromatiska inslag. Benämningen Extra dry betyder att vinet har en restsockerhalt på 12-17 gram där La Robínía ligger på 12 gram restsocker.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Snyggare prosecco – tack vare bildesignern

Snyggare prosecco – tack vare bildesignern

Lika gott innehåll som förut, men i ny förpackning. Här är Zonins Prosecco 1821, som är designad av Pininfarina, en av Italiens mest kända formgivare av bilar. – Vi är otroligt glada över att kunna ..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer
Sommarens godaste prosecco-drinkar

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här. Den ”italienska champ..

Läs mer
10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

Prosecco är drycken på allas läppar även i höst. Fråga bara systrarna Cara, Poppy och Chloe Delevingne som släpper en egen prosecco. Men visste du de här 10 sakerna om prosecco? Efter en tillfällig ..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer