HEM

Aktuellt

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna!
– I en värld som är mer trendkänslig än någonsin så är det mycket glädjande att de svenska konsumenterna efter 20 år fortsatt att ha La Robínía varmt om hjärtat, säger Niklas Viderud på importören Urban Wines som distribuerar vinet.

Den 8:e maj 2000 lanserades den klassiska proseccon La Robínía Prosecco Extra dry på Systembolaget. Det var 10 år innan prosecco blev en ostoppbar trend. Då var försäljningen knappt 800 000 liter, men bara några år senare drack vi svenskar drygt tre miljoner liter och prosecco hade blivit svenskarnas nya favoritdryck. Och visst kan La Robínía Prosecco Extra dry ta åt sig en stor del av äran över att ha skapat en smärre prosecco-feber i Sverige:

– Att vinet återkommande fått mycket höga poäng av vinexperterna har varit en starkt bidragande faktor till att La Robínía 20 år efter sin introduktion fortfarande är en av de mest sålda på Systembolaget, säger Niklas Viderud på importören Urban Wines.

Så för att fira de 20 åren på den svenska marknaden – och tacka för den lojalitet som de svenska konsumenterna visat genom åren – hyllar den italienska producenten Astoria nu Sverige med en egen etikett i den svenska flaggans färger. Flaskan med den blågula etiketten kommer att finnas i Systembolagets butiker strax innan nationaldagsfirandet den 6:e juni samt över sommaren.

– I en värld som är mer trendkänslig än någonsin så är det mycket glädjande att de svenska konsumenterna efter 20 år fortsatt att ha La Robínía varmt om hjärtat, säger Niklas Viderud på importören Urban Wines som distribuerar vinet. – Det är ett riktigt bra vin med fräsch smak och Astoria som producerar vinet gör ett jättejobb för att bibehålla den höga kvalitén och fina smaken som vi hittar i flaskan.

Astoria och drivs i dag i en supermoderna anläggning utanför Treviso, i nordöstra Italien av bröderna Paolo och Giorgio Polegato.

– Att en producent nu väljer att hylla ett land med med dess egna färger är för mig veterligen helt unikt. Nu passar ju den gula etiketten och de blå inslagen extra bra inför kommande nationaldag, midsommar och en förhoppning om klarblå himmel med lysande sol över den svenska sommaren. Det behöver vi verkligen just nu, säger Niklas Viderud.

La Robínía Prosecco Extra dry är tillverkat på druvan Glera till 100 procent. Efter skörd och vinifiering så genomgår vinet en extra jäsning på tank där vinet får sin kolsyra, därefter buteljerar man vinet under tryck i flaskan vilket ger ett friskt och fruktigt mousserande vin med aromatiska inslag. Benämningen Extra dry betyder att vinet har en restsockerhalt på 12-17 gram där La Robínía ligger på 12 gram restsocker.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Snyggare prosecco – tack vare bildesignern

Snyggare prosecco – tack vare bildesignern

Lika gott innehåll som förut, men i ny förpackning. Här är Zonins Prosecco 1821, som är designad av Pininfarina, en av Italiens mest kända formgivare av bilar. – Vi är otroligt glada över att kunna ..

Läs mer
Prosecco utsett till världsarv

Prosecco utsett till världsarv

Det italienska Prosecco-vinet skördar ständigt nya framgångar och vinner anhängare. Nu har bubbeldryckens vinkullar blivit utsedda till världsarv. Conegliano- och Valdobbiadene-kullarna där bubblet ..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Efter succén: Karl Fredrik släpper rosé-prosecco

Efter succén: Karl Fredrik släpper rosé-prosecco

Efter vårens bubbliga succé släpper tv-profilen Karl Fredrik på Eklaholm nu en rosa uppföljare. Vinterrosén Karl Fredrik Prosecco Rosé D.O.C Organic är en ekologisk prosecco producerad i nordöstra I..

Läs mer
Här är världens bästa prosecco 2020

Här är världens bästa prosecco 2020

Ett blindtest av prosecco, utfört av världens främsta experter. Då kunde årets bästa flaskor koras. Och den bästa av de bästa är Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Tyvärr finns de..

Läs mer