HEM

Aktuellt

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots stram budget.

Tidningarna är fulla med smarta spartips. Till exempel ska du undvika spontanköp och sälja begagnat. I år är det kanske lite enklare att hålla igen på sluttampen av januari då många nöjen helt enkelt är stängda i pandemitider.

Trots allt vill många ändå unna sig en flaska vin den sista helgen innan den efterlängtade löneutbetalningen som de flesta får måndagen den 25:e januari 2021. Vi på Vinguiden har tagit fram en lista på sju riktigt prisvärda viner som sätter extra guldkant på årets fattigaste helg, utan att det behöver kosta skjortan.

Vad sägs om ett gott rött vin från Sydafrika? En butelj Hills of Cape Grande Reserve är dessutom på en hel liter, trots att prislappen är rimliga 69 kronor.

Klassikern Gato Negro är en riktig långkörare i Sverige, och det är på goda grunder. Få röda viner erbjuder ett bättre förhållande mellan smak och pris. För 64 kronor kan du förgylla lördagsmiddagen.

Ett annat rimligt prissatt vine är Masi Modello från Italien. Det lite lättare röda vinet från Veneto är gjort på refosco och raboso och passar fint till fisk och grönsaker för den som tänker lite extra på hälsan i januari. Alkoholhalten är låga 12 procent och sockerhalten tre gram per liter. Det innebär att en flaska inte ens innehåller en sockerbit.

Även Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon 2019 innehåller hela 1000 ml trots att priset stannar på 79 kronor. Ja, det hörs ju nästan på namnet. Grandiosa Cabernet Sauvignon har en djup och fruktig smak med inslag av solmogna skogshallon, lakrits och kryddiga örter. Vinet har även en ekfatskaraktär vilket ger en rundare smak till vinet och toner av mjuk vanilj. Sockerhalten är låga 0,5 gram för hela litersflaskan.

Hills of Cape Grande Reserve
Hills of Cape Grande Reserve
Fylligt och fruktigt vin med smak av svarta vinbär, björnbär, choklad, vanilj och kaffe. Eftersmaken är lång och kompletteras av mjuka fina tanniner. Doften är stor med härliga inslag av björnbär, körsbär, örter och fat.
1000 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
112 kr

Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon
2019
Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon
Djup och fruktig smak med inslag av solmogna skogshallon, lakrits och kryddiga örter. Vinet har även en ekfatskaraktär vilket ger en rundare smak till vinet och toner av mjuk vanilj.
1000 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr

Copertino Riserva
2015
Copertino Riserva
Balanserad smak i mycket drickvänlig stil, åt det lättare hållet med tydligt utvecklad karaktär, röda bär, torkade frukter, fat, viss kryddig ton, medellång eftersmak.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

Gato Negro Cabernet Sauvignon
2023
Gato Negro Cabernet Sauvignon
Fruktig smak med inslag av mörka bär så som svarta vinbär och björnbär och en ton av fat och vanilj. Matvänlig syra och lång fruktig eftersmak.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
69 kr

Masi Modello Trevenezie
2022
Masi Modello Trevenezie
Ungdomlig, bärig smak med inslag av mörka körsbär, skogshallon och lakrits.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
99 kr

Saint-Lavoy Vin Rouge
Saint-Lavoy Vin Rouge
Det rubinröda vinet är gjort på druvor som ger ett fylligt och generöst vin med smakrik mörk frukt, mjuka tanniner och lång eftersmak.
1000 ml - 14% -
84 kr

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes
2022
Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes
Kryddigt smakrikt vin med inslag av nejlikor, choklad, fat och vanilj omslutna i fruktiga toner av mogna körsbär. Välbalanserat vin med fin syra och mjuka tanniner.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korks..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer