HEM

Aktuellt

Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Vad sägs att dricka en Pol Roger ”Sir Winston Churchill” från 1990? Systembolagets dryckesauktion är i full gång och du kan fynda några riktigt exklusiva flaskor bubbel.

Att Storbritanniens premiärminister och landsfader Winston Churchill var en av champagnens bästa ambassadörer är nästan en underdrift. Han sägs nämligen ha druckit två flaskor Pol Roger (inget annat märke!) varje dag.

Pol Roger visade sin uppskattning som tack för reklamen och skapade sin prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära, väl medvetna om de kvaliteter som han letade efter i champagne: en kraftfull, fyllig karaktär och en relativ mognad. Den exakta sammansättningen är en väl bevarad familjehemlighet, men det är onekligen så att resultatet skulle ha välkomnats av den man till vilket vinet är tillägnat. ”Min smak är enkel, jag nöjer mig med lätthet med det bästa” brukade Churchill säga.

Pinot noir dominerar och ger struktur, bredd och robusthet medan chardonnay bidrar med elegans, finess, och subtilitet. Vinet är gjort enbart på druvor från Grand Cru-byar för pinot noir och chardonnay, och dessutom från vingårdar som redan odlades under Churchills levnad. Cuvée Sir Winston Churchill görs bara de bästa årgångarna och släpps på marknaden senare än Pol Rogers övriga årgångschampagner, för att hedra Churchills förkärlek för mogna viner. Churchill hann göra annat än att bara dricka champagne: han var Storbritanniens premiärminister under andra världskriget och blev en symbol för det brittiska folkets kampvilja mot Nazityskland. Churchill är också känd för sin talarkonst och sitt författarskap vilket belönades med Nobelpriset i litteratur 1953.

På Systembolagets dryckesauktion finns det en rad flaskor ”SIr Winston Churchill” av Pol Roger, bland annat en från 1990. Priset är just nu 2.500 kronor och om det kan anses vara ett fynd om priset stannar där.

Följ auktionen för 1990 Cuvée Sir Winston Churchill
här och för 2008 Cuvée Sir Winston Churchill här.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget ku..

Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget ku..

Lily Bollinger är kvinnan som aldrig gav upp. När maken dog i början av 1940-talet fortsatte hon på egen hand att driva och utveckla deras älskade vingård. Inte ens den tyska ockupationen av Frankri..

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer
Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba..

Läs mer
Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Är nyår verkligen så festligt – egentligen?

Visst är årets sista kväll full av förväntningar. Som inte alltid infrias. Petter slår i sin nya krönika för Vinguiden fast att det är lunchen vi istället borde lägga fokus på. Det gillar vi! Skrive..

Läs mer
Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne, den ädla drycken som länge har symboliserat festligheter och elegans, står nu inför en ny typ av utmaning: klimatförändringarna. I takt med att jordens temperatur stiger och vädermönster ..

Läs mer