HEM

Aktuellt

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favoriter

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra mycket.

Vi svenskar hittar fler och fler tillfällen att servera mousserande vin, om man ska döma av Systembolagets försäljningsstatistik. Under senaste året har Systembolaget ökat försäljningen av mousserande vin med ungefär 15 procent och de senaste sex åren har vi svenskar nästan fördubblat våra inköp av mousserande vin. Men det har senaste åren handlat främst om fransk champagne och även italienska försäljningsraketen prosecco. Spaniens bubbel cava glömdes bort en aning. Men nu verkar Spanien ha fått revansch. Vi svenskar verkar gilla hur cava skiljer sig från champagne genom att cavan oftast är fylligare, fruktigare och lite kraftfullare och ibland med en liten rökig ton.

Spansk cava framställs enligt den traditionella champagnemetoden och får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska, inte via tillsättning av kolsyra. Och liksom champagne är cava ursprungsskyddat. En skillnad är dock att enligt reglerna får vinet tillverkas i flera delar av Spanien. Nittiofem procent av produktionen sker dock på odlingar i landskapet Katalonien, närmare bestämt på den bördiga marken på höglandet norr om Barcelona.

Ordet cava betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen.

Här är tre cava som är populära på Systembolaget:

Federico Paternina Cava Brut Rosé
2018
Federico Paternina Cava Brut Rosé
Smaken är ren och fruktigt. Där finns friska toner av jordgubbar, kex, hallon och lite blodapelsin.

Druvorna i Federico Paternina Cava Brut Rosé är, 70% Monastrell och 30% Pinot Noir.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
89 kr

Campo Viejo Cava Brut Reserva Organic
2021
Campo Viejo Cava Brut Reserva Organic
Doft: Citrus, gröna äpplen, balanserad, frisk ton i doft.

Smak: Frisk smak, torr med liten tropisk fruktton, citrus, gröna äpplen, balanserad.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
97 kr

Anna de Codorníu Organic Brut
Anna de Codorníu Organic Brut
Doft: Inslag av päron i doft, äpple, ren, aningen smörig ton, gula äpplen, bra balans.

Smak: Päron, äpple, liten släng av exotisk frukt, aprikos, vit persika, liten nötig karaktär, välbalanserad med medellång eftersmak.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Guldbetyg – Provat av Vinguiden

Guldbetyg – Provat av Vinguiden

Nu inför vi på Vinguiden ett nytt betygssystem, nämligen ett guldbetyg!  Att ni medlemmar går in och lämnar omdömen och kommentarer på vår sajt tycker vi på Vinguiden är otroligt värdefullt, både fö..

Läs mer
Klimatkaos kräver cavakalibrering

Klimatkaos kräver cavakalibrering

Cavan står inför sin viktigaste utmaning, klimatförändringen. För att behålla produktionen innebär det att framför allt standardcavan kommer att se annorlunda ut i framtiden. Detta tack vare en av d..

Läs mer
Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer
Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Absolut, och riktigt utvecklat och spännande sådant på druvan Viura.

Läs mer
Into Tinto the Grape Collective – en hyllning ..

Into Tinto the Grape Collective – en hyllning ..

Lagom till sommarens alla grillfester lanseras nu det ekologiska Into Tinto The Grape Collective i Systembolagets beställningssortiment. Into Tinto är gjort på ekologiskt odlad garnacha, cabernet sa..

Läs mer
Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer