HEM

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez är mindre känd än vinet som har samma namn. Och ändå är vinet tillverkat på druvan, som ofta kallas PX. Som druva har den en mycket neutral karaktär, men likaledes mycket hög sockerhalt. Därför används den för tillverkning av söta viner. Men in extremis då druvorna efter skörd låter torkas, ofta på halmmattor på vineriernas innegårdar för att få så hög sockerhalt som möjlig. Många menar att vinet är en efterrätt i sig, så koncentrerat som det blir. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Pedro Ximénezviner

Pedro Ximénez – druvan bakom världens sötaste vin

Pedro Ximénez är druvan som är mindre känd än vinet som har samma namn. Och ändå är vinet tillverkat på druvan, som ofta kallas PX. Som druva har den en ganska neutral karaktär, men mycket hög sockerhalt. Därför används den också till produktion av söta vinet. Men in extremis då druvorna efter skörd torkar, ofta på halmmattor på vineriernas innegårdar för att få så hög sockerhalt som möjlig.

När det sedan är dags för jäsning, brukar denna avbrytas på etIt mycket tidigt stadium för att vinet ska få behålla så hög sockerhalt som går. Avbrytningen sker genom att man tillsätter sprit. Därmed har man något av det sötaste som finns i vinväg, att jämföras med den mycket ovanliga varianten Eszencia i Tokaj.

Druvan odlas främst i DO Jerez och DO Sanlúcar de Barrameda men även i Montilla-Moriles, två områden som är kända för sina starkviner, inte minst denna söta variant. Men den odlas också runt om i Spanien för vanlig vinproduktion, alltmer sällan dock, då den ger mycket neutrala viner.

Neutral och samtidigt hög sockerhalt

Pedro Ximénez är en druva som är ganska neutral till sin grundkaraktäristik. Ändå står den bakom några av världens sötaste viner. Då är vinerna närmast tjockflytande, sirapslika med extremt hög koncentration, inslag av russin, fikon, nötter, kaffe, choklad, torkade frukter, soja, tjära i både smakintensiv och doftintensiv stil.

pedro-ximenez

Mat som passar ihop med Pedro Ximénez-viner

Desserter som är mycket smakrika kan fungera, men de kan också krocka med vinet. Testa mot en crème brûlée eller en mandelbaserad, smakrik kaka. Det bästa är annars att dricka en PX som dessert eller ta fram mögelosten, gärna den spanska Cabrales och servera på en bit rågbröd. Sältan i osten och mögelkaraktären gifter sig utomordentligt till vinets sötma och koncentrerade toner. Då är det riktigt, riktigt gott.


Fakta om Pedro Ximénez

  • Odlas: Södra Spanien, främst mot Atlantkusten.
  • Kända områden: DO Jeréz i Andalusien mot Atlantkusten samt Montilla-Moriles strax söder om staden Córdoba i inlandet i Andalusien.
  • Smak: Neutral med mycket hög sockerpotential, de flesta vinerna är mycket söta med inslag av russin, torkad frukt, koncentrerad smak, honung, soja, choklad och mörk sirap.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Många menar att det är en efterrätt i sig, så koncentrerat som vinet ofta blir. Men till mögelost passar vinet utmärkt och möjligen till mandelbaserade, bakade desserter eller crème brûlée.
  • Synonymer: Verdello (Kanarieöarna) samt sällsynt Zalema (Andalusien).