HEM

Aktuellt

Succé för Göteborgs jubileumscava

Det började med 600 flaskor — sedan blev Göteborgs jubileumscava en jättesuccé och har nu sålt närmare 90 000 flaskor via 55 butiker i Västsverige.
– Det är ju en görsnygg flaska som man blir glad och törstig när man ser, säger Göteborgsprofilen Glenn Hysén till GP.

Illustratören Thomas Olsson och krögaren Dieter Nagel fick tillsammans en idé att lansera ett jubileumsbubbel till Göteborg som i år firar 400 år som stad. Det började med blygsamma 600 flaskor — nu har de sålt närmare 90 000 exemplar av sin cava med den speciella jubileumsetiketten.

Staden Göteborg grundades alltså 1621 och passande nog har Oriol Rossell, producenten bakom jubileumscavan, gjort vin sen just 1600-talet.

Vinet har fått ett mycket gott mottagande och göteborgarna är som tokiga efter flaskorna. En som provat är Göteborgsprofilen Glenn Hysén, som säger så här till GP:
– Jag är ingen expert utan köpte den enbart för att den var snygg, men den var jävligt go’ också, så den kan jag kan rekommendera.

Resten av göteborgarna verkar alltså eniga med Glenn och cavan finns nu i det lokala sortimentet på 24 systembolag i Västsverige. Även om många är sugna på att korka upp redan nu kan det dock vara läge att spara en flaska, eftersom det officiella 400-årsfirandet är uppskjutet till 2023 på grund av pandemin.

Även stockholmarna får chansen att skåla i en egen cava, trots att vår huvudstad inte jubilerar. Stockholmsversionen uppges vara friskare än Göteborgs-cavan, men självklart lika god.

Göteborg 400 år Cava Brut Nature Reserva
Göteborg 400 år Cava Brut Nature Reserva
På vingården Cal Cassanyes har det sedan 1600-talet, samtida med Göteborgs grundande 1621, odlats och producerats vin. Cavan har fått jäsa vid låg temperatur och lagrats minst tolv månader för att uppnå en balanserad fräschör.

Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, citron, kex och persika.

OBS! Går endast att beställa till butiker i Västsverige.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
151 kr

Stockholm Edition Cava Brut Nature Reserva
Stockholm Edition Cava Brut Nature Reserva
Stockholm Edition påminner om jubileumscavan för Göteborg. Cavan innehåller samma druvsorter men i en liten annorlunda mix och längre lagring. Lite friskare men lika god.

Cavan är ett utmärkt dryckesval genom en hel måltid. Den är perfekt som aperitif och passar även utmärkt till fiskrätter, olika typer av skaldjur samt till vitt och rött kött.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
141 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Har cavan tagit över tronen? Det verkar så. Låt oss presentera förra årets mest populära mousserande viner på Vinguiden. Förutom blanc de blancs sticker cavan ut samtidigt som proseccon lyser med si..

Läs mer
Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Vi svenskar fullkomligt älskar det här med bubbel. Nu ser vi fram emot en säsong sprängfylld av prosecco, cava och allt annat härligt bubbel som alltid gör sommaren lite soligare! Här kommer en list..

Läs mer
Karl Fredrik Cava Organic – ett smakrikt vin t..

Karl Fredrik Cava Organic – ett smakrikt vin t..

Snart är våren här och vad passar inte bättre under varma och blomsterrika vårkvällar än ett glas välkyld cava? Den folkkäre trädgårdsprofilen och floristen Karl Fredrik Gustafsson lanserar nu sitt ..

Läs mer
Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class me..

Läs mer
Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer