HEM

Aktuellt

Absolut – nu blir drycken handsprit under coronakrisen

Från sprit i glaset till sprit på händerna. Nu kommer snart hjälp att fylla på förråden av handsprit från ganska oväntat håll. Både Absolut vodka, Bacardi och ginproducenter har bestämt sig för att deras produkter ska användas till desinficering inom främst sjukvården.

Handsprit har blivit en stor bristvara i coronakrisen. Hyllorna på apoteken gapar tomma och i vården pratar man om att behovet av handsprit – för att desinficera vårdpersonal – är enormt stort. Så sprittillverkaren Absolut har börjat slå om delar av sin produktion och satsar på att tillverka ren sprit som kan användas i sjukvården. Absolut berättar att en tank på 200 000 liter sprit redan har producerats och spriten ska sedan blandas med gel hos någon annan
tillverkare för att skapa exempelvis handsprit. Vi kommer aldrig att sälja “Absolut vodka handsprit”, men vi är glada att kunna hjälpa till, säger kommunikationschefen Paula Eriksson till SVT Nyheter.

Och i Storbritannien har ginproducenter och ölbryggerier fått samma lysande idé. Destillerier från Dundee i Skottland till London har slagit om sin produktion för att skapa handsprit när larmen började komma om att coronaviruset spreds snabbt i Storbritannien. Det brittiska bryggeriet Brewdog, känt för bland annat ”Punk Ipa” har börjat tillverkning av handsprit under namnet ”Punk sanitiser”. Bryggeriets grundare, James Watt, uppger att handspriten ska delas ut gratis till organisationer och myndigheter som är i behov av den. Flera andra sprittillverkare, bland annat romproducenten Bacardi, har också meddelat att man kommer att ställa om produktionen för att tillverka råmaterial till framställning av handsprit.

Och det kommer att behövas väldigt mycket handsprit och tvål kommande månader. Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för smittspridning till den högsta nivån.

Ett allmänt råd till EU:S medborgare är att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Observera! Bilden är endast ett montage.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kommer fjolårets glögg-succé tillbaka

Nu kommer fjolårets glögg-succé tillbaka

I fjol sålde 9000 flaskor slut på några timmar. Nu släpps 2019 års upplaga av succéglöggen, Gin & Tonic Glöggen från Stockholms Bränneri – men med en ny smaktwist. – Förra årets intresse ..

Läs mer
Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin är en av världens mest populära och kända spritsorter. Du känner säkert redan till drinkarna Tom Collins, Dry Martini och Gin & Tonic som alla har gin som ingredients. Idag är denna flera h..

Läs mer
Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Maxa höstens drinkar – 5 vodkanyheter från Systembol..

Maxa höstens drinkar – 5 vodkanyheter från Systembol..

Hösten är här, och det är hög tid att ställa om sig från sommarens pärlande rosé och söta cider. Det är dags för något nytt. Vi har samlat fem spännande vodkanyheter som du hittar på Systembolaget r..

Läs mer
Våga prova nya varianter av klassikern GT

Våga prova nya varianter av klassikern GT

Gin och tonic – eller bara GT – är en av Sveriges populäraste drinkar. Men känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic du väljer att kombinera. Tack vare nya gin..

Läs mer