HEM

Aktuellt

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bilder på ”miraklet”. Senare bad myndigheterna om ursäkt – en läckande silo nära den lokala vinproducenten var orsaken bakom vinläckan.

Tidningen Gazzetta di Modena rapporterade igår om en rejäl överraskning för invånarna i den lilla byn Castelvetro, nära Modena i. norra Italien. När man vred om sin vattenkran i köket kom det en rosa vätska istället för vatten. Och den rosa vätskan var faktiskt det lokalt producerade vinet Lambrusco Grasparossa.

Många fann sig snabbt och tog alla tomma kärl man hade tillgängliga – kastruller, hinkar och flaskor – och fyllde snabbt upp med många liter gratis-vin. Enligt Gazzetta di Modena planerade de glada invånarna att spara vinet till en fest senare i veckan, några hade till och med börjat dricka gratis-vinet till lunchmåltiden.

Efter några timmar började dock vinet att sina i kranarna. Myndigheterna gick ut med beskedet att man lagat en läckande vattensilo nära den lokala vinproducenten. Och att man samtidigt hade hittat läckan som försåg alla invånare med vin.

”Jag vet inte om det här var ett allvarligt problem, eller en händelse som vi kommer att minnas med stor glädje i många år framöver” sa en invånare som tidningen pratade med.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Toscana – där vin och konst möts

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens ..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Sju riktigt bra vita viner från Italien

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Vem sa att Italien bara kan göra rött vin? Nej, det vita framstår i sin mångfald som riktigt, riktigt spännande. Vinguiden har vaskat fram sju mycket intressanta kvalitetsviner från apenninska halvö..

Läs mer
Podd: Det exklusiva Italien

Podd: Det exklusiva Italien

Är det trend eller tradition som gäller för dagens italienska toppviner?

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer