HEM

Aktuellt

Kvalitetsviner från Italien på turné

Att Italien gör viner i världsklass vet vi. Men att de kan komma från i princip hela landet, är inte lika känt. När gruppen bakom den italienska vinbibeln är på Sverigebesök, blir det däremot uppenbart.

Barolo, Brunello di Montalcino och amarone, några av de viner som satt Italien på kartan över världens bästa viner och vinområden. Men det räcker inte 2018, idag producerar landet bättre viner än någonsin. Och det riktigt spännande är att de kommer från hela landet, norr till söder, bergstrakterna i inlandet till öarna väster om den apenninska halvön.

Samtidigt är det rött, som i vino rosso. Men det vita då? Jo, likadant här, det kommer och det finns riktigt bra vita viner runt om i landet redan nu. Har man också druvor som Falanghina, Fiano di Avellino, Verdicchio, Vernaccia och Pinot Grigio blir det kanske en smula lättare.

– Det är precis det som gör Italien så unikt i vinvärlden, just vår enorma mångfald druvor, säger Marco Sabellico till Vinguiden som möter upp på Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Han är redaktör för Gambero Rosso, den italienska vinbibeln som den ofta kallas. Det är en makalös bok där vi hittar doft- och smaknoteringar på flera tusen viner. Men så har han och hans team provat över 20 000 viner, bara under 2017.

Marco Sabellico är här på besök, men har samtidigt med sig en rad producenter och – inte minst – de tio viner som blivit utnämnda till Italiens bästa i olika kategorier. Att det handlar om världsklass blir man varse vid en provning av toppvinerna, en Valtellina i norra delen här, en Malvasia delle Lipari utanför Sicilien där. Och så några till, toppklass. Och unika.

– De flesta vinländer koncentrerar sig på att göra viner på Chardonnay, Cabernet Sauvignon och ett tiotal andra druvor. Det gör inte vi, även om vi också producerar bra viner på dessa druvor. Men vårt fokus ligger snarare på de inhemska druvorna.

Italien som idag är det största vinlandet sett till produktion ligger också i topp i Sverige. Landet har 29 procent av försäljningen av viner på Systembolaget och är mer än dubbelt så stort som tvåan Frankrike med sina 13 procent. I Sverige köptes det närmare 57 miljoner liter italienskt vin, siffror som talar för sig själva.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Älskad druva att hata

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer
Sicilien – vinets ursprung?

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta. För omkring 6 000, kanske 7 0..

Läs mer