HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Kvalitetsviner från Italien på turné

Att Italien gör viner i världsklass vet vi. Men att de kan komma från i princip hela landet, är inte lika känt. När gruppen bakom den italienska vinbibeln är på Sverigebesök, blir det däremot uppenbart.

Barolo, Brunello di Montalcino och amarone, några av de viner som satt Italien på kartan över världens bästa viner och vinområden. Men det räcker inte 2018, idag producerar landet bättre viner än någonsin. Och det riktigt spännande är att de kommer från hela landet, norr till söder, bergstrakterna i inlandet till öarna väster om den apenninska halvön.

Samtidigt är det rött, som i vino rosso. Men det vita då? Jo, likadant här, det kommer och det finns riktigt bra vita viner runt om i landet redan nu. Har man också druvor som Falanghina, Fiano di Avellino, Verdicchio, Vernaccia och Pinot Grigio blir det kanske en smula lättare.

– Det är precis det som gör Italien så unikt i vinvärlden, just vår enorma mångfald druvor, säger Marco Sabellico till Vinguiden som möter upp på Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Han är redaktör för Gambero Rosso, den italienska vinbibeln som den ofta kallas. Det är en makalös bok där vi hittar doft- och smaknoteringar på flera tusen viner. Men så har han och hans team provat över 20 000 viner, bara under 2017.

Marco Sabellico är här på besök, men har samtidigt med sig en rad producenter och – inte minst – de tio viner som blivit utnämnda till Italiens bästa i olika kategorier. Att det handlar om världsklass blir man varse vid en provning av toppvinerna, en Valtellina i norra delen här, en Malvasia delle Lipari utanför Sicilien där. Och så några till, toppklass. Och unika.

– De flesta vinländer koncentrerar sig på att göra viner på Chardonnay, Cabernet Sauvignon och ett tiotal andra druvor. Det gör inte vi, även om vi också producerar bra viner på dessa druvor. Men vårt fokus ligger snarare på de inhemska druvorna.

Italien som idag är det största vinlandet sett till produktion ligger också i topp i Sverige. Landet har 29 procent av försäljningen av viner på Systembolaget och är mer än dubbelt så stort som tvåan Frankrike med sina 13 procent. I Sverige köptes det närmare 57 miljoner liter italienskt vin, siffror som talar för sig själva.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan..

Läs mer
Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom. – Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRo..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Chianti – Vad är det egentligen?

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns..

Läs mer
Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Torsdag den 2 juni är det dags för Italiens nationaldag. Denna dag beslutade landet år 1946 att övergå från monarki till republik och dagen firas med parader och tal. För dig som vill delta i firand..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer