HEM

Aktuellt

Kvalitetsviner från Italien på turné

Att Italien gör viner i världsklass vet vi. Men att de kan komma från i princip hela landet, är inte lika känt. När gruppen bakom den italienska vinbibeln är på Sverigebesök, blir det däremot uppenbart.

Barolo, Brunello di Montalcino och amarone, några av de viner som satt Italien på kartan över världens bästa viner och vinområden. Men det räcker inte 2018, idag producerar landet bättre viner än någonsin. Och det riktigt spännande är att de kommer från hela landet, norr till söder, bergstrakterna i inlandet till öarna väster om den apenninska halvön.

Samtidigt är det rött, som i vino rosso. Men det vita då? Jo, likadant här, det kommer och det finns riktigt bra vita viner runt om i landet redan nu. Har man också druvor som Falanghina, Fiano di Avellino, Verdicchio, Vernaccia och Pinot Grigio blir det kanske en smula lättare.

– Det är precis det som gör Italien så unikt i vinvärlden, just vår enorma mångfald druvor, säger Marco Sabellico till Vinguiden som möter upp på Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Han är redaktör för Gambero Rosso, den italienska vinbibeln som den ofta kallas. Det är en makalös bok där vi hittar doft- och smaknoteringar på flera tusen viner. Men så har han och hans team provat över 20 000 viner, bara under 2017.

Marco Sabellico är här på besök, men har samtidigt med sig en rad producenter och – inte minst – de tio viner som blivit utnämnda till Italiens bästa i olika kategorier. Att det handlar om världsklass blir man varse vid en provning av toppvinerna, en Valtellina i norra delen här, en Malvasia delle Lipari utanför Sicilien där. Och så några till, toppklass. Och unika.

– De flesta vinländer koncentrerar sig på att göra viner på Chardonnay, Cabernet Sauvignon och ett tiotal andra druvor. Det gör inte vi, även om vi också producerar bra viner på dessa druvor. Men vårt fokus ligger snarare på de inhemska druvorna.

Italien som idag är det största vinlandet sett till produktion ligger också i topp i Sverige. Landet har 29 procent av försäljningen av viner på Systembolaget och är mer än dubbelt så stort som tvåan Frankrike med sina 13 procent. I Sverige köptes det närmare 57 miljoner liter italienskt vin, siffror som talar för sig själva.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Torsdag den 2 juni är det dags för Italiens nationaldag. Denna dag beslutade landet år 1946 att övergå från monarki till republik och dagen firas med parader och tal. För dig som vill delta i firand..

Läs mer
Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer