HEM

Aktuellt

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bör drickas först om fem-tio år. Nu står den och väntar på dig på Systembolaget.

Åren 2009-2011 kvalificerade sig inte som stora år, enligt Bollinger. Men det gör däremot 2012, som därför släpps på Systembolaget. 2012 representeras av ett uttrycksfullt vin som är fylligt, fräscht och komplext. Visserligen har innehållet i flaskan redan nu en fyllig och aromatisk smakprofil, men Bollinger menar att det gör sig bäst om det får lagras i källaren i ytterligare fem-tio år.

”Vinet är nu uttrycksfullt och strukturerat, med åren kommer djupet av en vällagrad årgångschampagne att träda fram allt mer” förklarar Bollinger.

Bollinger La Grande Année Brut
2015
Bollinger La Grande Année Brut
Doft: Utvecklad ton, mogna, gröna äpplen, smör, brödiga inslag, komplex, aromatisk, mogen citrus i fin balans.

Smak: Fint utvecklade toner, inslag mogen lime, citron, zest, äppelkaraktär med fin syra, smöriga inslag, bröd, nöt med bra längd I mycket välbalanserad stil.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
2199 kr

La Grande Année är uteslutande vinifierat i små gamla ekfat, i genomsnitt 20 år gamla. Totalt har huset tillgång till närmare 3 500 äldre fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare. Efter lagringen på sin jästfällning, som är nästan dubbelt så lång än vad appellationen kräver, utförs så
kallad riddling och disgorgement för hand. Champagne Bollinger har aldrig övergett denna traditionella hantverksmetod, för att det hjälper till att utveckla aromer av stor finess.

Champagnen går i gyllene nyanser – en liten indikation på vinets mognadsgrad. Bubblorna är små och lätta och doften ska vara typisk för Bollingers husstil: toner av aprikos, mandel och hasselnöt. Smaken är intensiv, fyllig och silkeslen. Med mer lagringstid kommer vinet att bli mer komplext och utveckla toner av tryffel och choklad.

De tidigare årgångarna som lanserats hade en högre andel av Pinot Noir än nomalt: 2008 låg till exempel andelen på 71 procent. Men till årgång 2012 ligger Pinot Noir på 65 procent, resterande andel av vinet består som vanligt av Chardonnay.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Ett bord för två – Michael Anderquim gästas av mannen bakom Champagne Sweden.

Läs mer
Le Taittinger

Le Taittinger

Vinguiden hade äran att få bli inbjudna till en middag signerad av Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso,som kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina prakti..

Läs mer
Bra, bättre, bästa champagnen

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..

Läs mer
Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

När börsen faller kan vin och whisky vara en säker investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan whisky klättrade fem procent. – Trots en långsammare öknin..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Kris för champagne – trots hög kvalitet på åre..

Kris för champagne – trots hög kvalitet på åre..

En fantastisk sommar har gett en druvskörd med extra hög kvalitet. Trots det pratar de franska champagneodlarna om katastrof. Skälet är att vi dricker mycket mindre champagne under coronakrisen. – C..

Läs mer