HEM

Aktuellt

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd.

Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoholhaltiga drycker per capita än i de flesta andra rika länder. I januari var en stor kampanj planerad för att uppmana medborgare i hela Frankrike att spola kröken i januari. Men nu har den franska regeringen i tysthet ställt in kampanjen. Det sägs att påtryckningarna från landets vinproducenter blev för stora.

För några dagar sedan besökte president Emmanuel Macron vindistriktret Champagne och ska ha sagt att han är starkt emot en nykterhetsmånad.

– Han sa till oss att ”berätta för folk att det inte kommer att bli någon vit januari”, säger Maxime Toubart, ordförande i champagneodlarnas förening till branschsajten Vitisphere.

Tidigare har presidenten förklarat att han dricker vin både till lunch och middag. Och när han mötte Kinas ledare Xi Jinping på statsbesök för några veckor sedan sen bjöds det friskt på franska klass-viner till förhandlingarna.

Idén om en vit januari började med föregångaren från Storbritannien, ”dry January”. Men nu har plötsligt Frankrikes hälsominister blivit luddigare och menar att man väntar med beslut om att starta en kampanj, ”kanske i februari”.

Frankrike är världens nästa största vinproducent (efter Italien) – och det handlar om mycket pengar som vinodlarna skulle gå miste om vid en vit månad.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vi satte världsrekord!

Vi satte världsrekord!

Vinguiden kan numera titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Detta efter att vi har hållit världens största champagneprovning där 768 personer kom för att lyssna på vår Master Class oc..

Läs mer
Alsace

Alsace

Frankrikes torraste område, men också ett av de nordligaste. Tacka Les Vosges för det, bergskedjan som skyddar det nordfranska vindistriktet från nederbörd. Vinerna blir därefter, aromatiska, eldiga..

Läs mer
5 goda viner till franska nationaldagen

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”. Franska nationaldagen firas med pompa ..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Ostron har ätits i tusentals år och är känt både som ”havets juveler” och ett klassiskt afrodisiakum som åts av bland andra Casanova. Du ser dem ofta serverade på stora fat, liggande på en bädd av i..

Läs mer
Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Stunden är kommen – äntligen dags för studentmottagning. I dessa dagar är det många som är nervösa men på samma gång lika uppfyllda av sprudlande glädje över studentexamen 2023. Men vad ska man bjud..

Läs mer