HEM

Aktuellt

Ny svensk whisky – från asiatiska fat

Svensk whisky växer! I veckan är det premiär för High Coast Quercus IV Mongolica från Ångermanland. Whiskyn har lagrats på unika asiatiska ekfat.

Quercus IV Mongolica har lagrats på fat gjorda av den asiatiska eken Quercus Mongolica. Den har fått kultstatus i whiskyvärlden och är vida omtyckt i Japan.

– När vi nu buteljerar våra så omtalade mongolica-fat har de utvecklat en whisky med mängder av spännande smaker. Detta är en whisky som är olik tidigare utgåvor från High Coast. Den bjuder på massor av karaktär, kryddor och frukter i en skön förening som vi bara kan sammanfatta med ett ord – fantastisk! uppger High Coast.

Nytillskottet från High Coast sägs ha tydlig fatkaraktär, och stråk av honung och olika frukter. Alkoholhalten är hela 50,8 procent, och whiskyn kan med fördel njutas med lite vatten.

High Coast Distillery är ett av världens nordligast belägna whiskydestillerier. De häftigt växlande årstiderna med mörka, bistra vintrar till långa, varma sommardagar ger unika förutsättningar för att producera whisky.

High Coast Distillery startades för snart tio år sedan Mats och Per de Vahl. Destilleriet finns i en gammal kraftverkslokal invid Ångermanälven.

High Coast Quercus IV Mongolica
High Coast Quercus IV Mongolica
500 ml - 50.8% -
799 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Budkrig på svenska whiskyn

Budkrig på svenska whiskyn

Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare. Just nu säljs tre av de sista (?) flaskorna på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer att bli rekordhögt...

Läs mer
Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop. För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop a..

Läs mer
Släpper whisky för 465.000 kr

Släpper whisky för 465.000 kr

Nu görs ett av de dyraste släppen någonsin på Systembolaget. The Macallan 50 Years Red Collection finns bara i två exemplar. Prislappen motsvarar en ny lyxig bil: 465.000 kronor. The Macallan Red C..

Läs mer
Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Nu släpps två av de dyraste whiskyflaskorna någonsin. En 41-årig Talisker kostar 29 999 kr på Systembolaget. The Glenrothes 40-åriga single malt är ännu värre: 30 995 kr. Endast 2000 flaskor finns i..

Läs mer
5 saker du ska ha koll på – om whisky

5 saker du ska ha koll på – om whisky

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Men visste du detta om det bärnstensfärgade guldet? 1. Whisky betyder – livets vatten. 2. Det stavas whisky på Sk..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer