HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor.

Den senaste veckan har det varit budkrig på Bukowskis dryckesauktion. I centrum har en 75-centiliters svensk whiskyflaska stått, en av de få återstående oöppnade flaskorna från Sveriges första inhemska whiskyproduktion i stor skala. Budgivningen avslutades i går kväll. Priset: 91 000 kronor. Personen som nu äger flaskan är anonym, men är med största sannolikhet en samlare som inte kommer att öppna flaskan.
Whisky har senaste fem åren i många fall varit en bättre investering än fonder och aktier. Och den här svenska whiskyn (från 1969 eller 1970) kommer garanterat att stå sig i värde om den är oöppnad.

Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år. Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes in från de torvmossarna på småländska höglandet. Recepten på Skeppets hade aldrig godkänts enligt dagens EU-deklarationer för whisky. I den första blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry.

Kritiken var hårda på 60-talet. Röksmaken förskräckte publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut.
I tidningen Expressen kunde man läsa: ”Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?”.

Det sammanlagda antalet flaskor Skeppets Whisky som passerade Systembolagets hyllor fram till slutförsäljningen 1971 kan räknas upp mot miljonen.
En av de få återstående flaskorna står nu hos en lycklig samlare.


Du kanske även vill läsa dessa