HEM

Aktuellt

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och?

Spumante

Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av italienskt mousserande vin. ”Spumante” betyder just ”mousserande” på italienska och dessa viner tillverkas på olika druvor, i olika områden och med olika metoder.

Spumante finns som både torr (secco), halvtorr (semi-secco) och söt (dolce). Några vinproducenter använder sig dock av franska termer som: Extra brut, Brut, Extra Dry (som snarare är söt än torr) och demi-sec.

Prosecco

Prosecco däremot är en ursprungsbeteckning av mousserande vin från norra Italien. Namnet, Prosecco, användes tidigare även för en sort av vindruva, Prosecco. 2009 döptes den druvan om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet.

Namnet ”Prosecco” används därför numera exklusivt som ursprungsbeteckning för viner som odlas i Veneto-regionen, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen norr om Treviso.

Prosecco är av tradition oftast ganska torra – Brut om det är upp till 12 gram restsocker per liter). Men Extra Dry som egentligen är lite sötaktig, 12-17 gram restsötma per liter, eller Dry med 17-32 gram per liter.

Så, vill vi få ett bra mousserande vin i glaset behöver vi inte alltid hälla upp en dyr champagne eller en cava, som i och för sig kan vara alldeles fantastisk och välgjord. Vi kan gå till Italien, som vi ju så ofta gör numer, och hitta både ursprungsbetecknad Prosecco, såväl som allmänt gott bubbel, som Spumante.

Pizzolato Vino Spumante Pinot Grigio Organic
Pizzolato Vino Spumante Pinot Grigio Organic
Doft: Mycket fruktig doft med inslag av smågodis, vita blommor, aprikos och kiwi.

Smak: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, gula plommon och kiwi.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.6 g per 100 ml
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Bara drygt en månad till första advent – då gäller det att börja planera för julkalender. Vad sägs om den här bubbelkalendern full med 24 miniatyrflaskor av champagne, prosecco och cava? Bara en dr..

Läs mer
Årets drömjobb: Testare av rosa prosecco

Årets drömjobb: Testare av rosa prosecco

Gillar du att resa till Italien? Vill du testa rosa prosecco? Om svaren är ja kan du snart ha årets drömjobb. Nu söker en brittisk importör någon som vill testa en av världens första rosa proseccos...

Läs mer
Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
Bästa sparkling på Systembolaget

Bästa sparkling på Systembolaget

Bubbel från hela världen. Men inte champagne, cava, crémant eller prosecco. Utan allt det andra. Sparkling, helt enkelt. För här finns att hämta, allt från knastertorrt vitt till sött rött. Och det ..

Läs mer
Som en prosecco – men utan alkohol

Som en prosecco – men utan alkohol

Samma druva och samma region i Italien, men noll procent alkohol. Nu har Oddbird Spumante kommit till Systembolaget. – Det här är en premiumprodukt för Prosecco-konsumenten, och otroligt spännande a..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer