HEM

Aktuellt

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol.
– Vi kan ta bort en viss mängd alkohol utan att påverka smaken, säger han till Hufvudstadsbladet.

Det här låter som ett aprilskämt men Winemill är på riktigt och absolut inget skämt. Och namnet Gauffin är i spritkretsar mest känt som en alkoholstark snaps med 50 procents alkoholstyrka. Men uppfinnaren Sami Gauffin jobbar i stället för att sänka alkoholhalten i vin.

Hans uppfinning Winemill hade häromdagen världspremiär i Finland och kan på 15 minuter sänka alkoholhalten i en flaska vin med 14-procentigt rödvin ner till 10 procent. Maskinen fungerar på så sätt att vinet hälls i en behållare och vatten i en annan behållare. Genom att använda högt tryck så smiter alkoholmolekylerna ut från vinet och hamnar i stället i vattnet.

Genom att vinet inte späds ut eller hettas upp behålls alla aromämnen kvar. Och tanken med Winemill är inte att ta bort alkoholen, utan att sänka procenten lite.

– Tanken är inte att göra vinerna helt alkoholfria, då förändras hela smakupplevelsen. Vi har experimenterat med olika mycket alkohol, men för att fortfarande respektera den ursprungliga produkten kommit fram till att hälften av alkoholen är för mycket. En tredjedel är lagom då behöver drycken sin ursprungliga karaktär, men känns ändå klart lättar och kalorifattigare, säger Sami Gauffin till Hufvudstadsbladet.

En restaurang i Helsingfors har redan köpt in alkoholsänkningsmaskinen. Krögaren Pekka Terävä på restaurang Nude vill kunna erbjuda sina gäster mildare viner med mindre alkohol.

Förutom alkohol tar Winemill även bort hälften av sulfiterna i vinet. Dessutom dekanterar enheten vinet och kyler drycken till rätt serveringstemperatur .


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
5 tips för hur du bäst lagrar vin

5 tips för hur du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin. 1. Är vinet redan färdiglagrat? Många gånger säljs..

Läs mer
Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer
Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens. Studien kartlade konsumtionsvanorna bland ..

Läs mer