HEM

Aktuellt

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till fullo.

1. Vin och vanilj

Många växter, exempelvis vaniljorkidén, behöver solljus för att kunna utveckla sin ljuvliga doft. Likaså kan viner, särskilt röda, behöva tillföras syre för att frigöra aromerna. När du luftar vinet får du helt enkelt en mer aromatisk dryck.

För att dekantera eller lufta en flaska vin häller du upp vinet i en dekanteringskaraff med bred botten. Man väljer den formen för att vinet ska komma i kontakt med så mycket syre som möjligt.

2. För ett klarare vin

Vi kan också dekantera ett vin för att frigöra den från sediment i form av mognadsfällningar, druvskal och andra rester från produktionen. Om man inte avlägsnar utfällningar från vinet kan det se grumligt ut och få en bittrare smak. Om du vill separera vinet från bottensatsen ska du ställa vinflaskan upprätt, gärna kvällen före, så att alla utfällningar hinner sjunka ned till botten.

3. Alla viner behöver inte dekanteras

En tumregel är att desto yngre vinet är desto längre är dekanteringstiden. Om det däremot handlar om ett moget vin kan aromen istället gå förlorad om det luftas med en karaff. Så tänk efter innan om du vill dekantera ett mognare vin.

4. Tanniner – naturens konserveringsmedel

En annan tumregel är att sträva viner har större behov av dekantering. Strävheten i vinet kommer från partiklar som heter tanniner, vilka ofta återfinns i röda viner. Tanniner kommer från druvans skal och används för att på ett naturligt sätt konservera vinet. De är även rika på antioxidanter, så om de intas med måtta är de hälsosamma. Däremot kan för mycket tanniner göra vinet strävt. Med hjälp av dekantering blir vinet rundare och mildare i smaken.

5. Portvin och champagne kan också må bra av syre

Somliga tror är att bara röda viner ska luftas, men det är en sanning med modifikation. Visst kan rödvin vinna mycket på dekantering, men faktum är att vissa vita viner, portviner och en del champagner kan få fin bouquet om även de luftas. Givetvis beroende på lagring och så vidare. När det gäller champagne bör man vara extra försiktig så att de skimrande bubblorna inte går förlorade.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer