HEM

Aktuellt

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till fullo.

1. Vin och vanilj

Många växter, exempelvis vaniljorkidén, behöver solljus för att kunna utveckla sin ljuvliga doft. Likaså kan viner, särskilt röda, behöva tillföras syre för att frigöra aromerna. När du luftar vinet får du helt enkelt en mer aromatisk dryck.

För att dekantera eller lufta en flaska vin häller du upp vinet i en dekanteringskaraff med bred botten. Man väljer den formen för att vinet ska komma i kontakt med så mycket syre som möjligt.

2. För ett klarare vin

Vi kan också dekantera ett vin för att frigöra den från sediment i form av mognadsfällningar, druvskal och andra rester från produktionen. Om man inte avlägsnar utfällningar från vinet kan det se grumligt ut och få en bittrare smak. Om du vill separera vinet från bottensatsen ska du ställa vinflaskan upprätt, gärna kvällen före, så att alla utfällningar hinner sjunka ned till botten.

3. Alla viner behöver inte dekanteras

En tumregel är att desto yngre vinet är desto längre är dekanteringstiden. Om det däremot handlar om ett moget vin kan aromen istället gå förlorad om det luftas med en karaff. Så tänk efter innan om du vill dekantera ett mognare vin.

4. Tanniner – naturens konserveringsmedel

En annan tumregel är att sträva viner har större behov av dekantering. Strävheten i vinet kommer från partiklar som heter tanniner, vilka ofta återfinns i röda viner. Tanniner kommer från druvans skal och används för att på ett naturligt sätt konservera vinet. De är även rika på antioxidanter, så om de intas med måtta är de hälsosamma. Däremot kan för mycket tanniner göra vinet strävt. Med hjälp av dekantering blir vinet rundare och mildare i smaken.

5. Portvin och champagne kan också må bra av syre

Somliga tror är att bara röda viner ska luftas, men det är en sanning med modifikation. Visst kan rödvin vinna mycket på dekantering, men faktum är att vissa vita viner, portviner och en del champagner kan få fin bouquet om även de luftas. Givetvis beroende på lagring och så vidare. När det gäller champagne bör man vara extra försiktig så att de skimrande bubblorna inte går förlorade.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap. – De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger ..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer