HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till fullo.

1. Vin och vanilj

Många växter, exempelvis vaniljorkidén, behöver solljus för att kunna utveckla sin ljuvliga doft. Likaså kan viner, särskilt röda, behöva tillföras syre för att frigöra aromerna. När du luftar vinet får du helt enkelt en mer aromatisk dryck.

För att dekantera eller lufta en flaska vin häller du upp vinet i en dekanteringskaraff med bred botten. Man väljer den formen för att vinet ska komma i kontakt med så mycket syre som möjligt.

2. För ett klarare vin

Vi kan också dekantera ett vin för att frigöra den från sediment i form av mognadsfällningar, druvskal och andra rester från produktionen. Om man inte avlägsnar utfällningar från vinet kan det se grumligt ut och få en bittrare smak. Om du vill separera vinet från bottensatsen ska du ställa vinflaskan upprätt, gärna kvällen före, så att alla utfällningar hinner sjunka ned till botten.

3. Alla viner behöver inte dekanteras

En tumregel är att desto yngre vinet är desto längre är dekanteringstiden. Om det däremot handlar om ett moget vin kan aromen istället gå förlorad om det luftas med en karaff. Så tänk efter innan om du vill dekantera ett mognare vin.

4. Tanniner – naturens konserveringsmedel

En annan tumregel är att sträva viner har större behov av dekantering. Strävheten i vinet kommer från partiklar som heter tanniner, vilka ofta återfinns i röda viner. Tanniner kommer från druvans skal och används för att på ett naturligt sätt konservera vinet. De är även rika på antioxidanter, så om de intas med måtta är de hälsosamma. Däremot kan för mycket tanniner göra vinet strävt. Med hjälp av dekantering blir vinet rundare och mildare i smaken.

5. Portvin och champagne kan också må bra av syre

Somliga tror är att bara röda viner ska luftas, men det är en sanning med modifikation. Visst kan rödvin vinna mycket på dekantering, men faktum är att vissa vita viner, portviner och en del champagner kan få fin bouquet om även de luftas. Givetvis beroende på lagring och så vidare. När det gäller champagne bör man vara extra försiktig så att de skimrande bubblorna inte går förlorade.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i pr..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Så här i början av året är det många som vill leva lite hälsosammare. Visste du att de flesta viner innehåller mindre än en tjugondel av det socker som finns i apelsinjuice och läsk? Dessutom finns ..

Läs mer