HEM

Aktuellt

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan de avnjuts i stora kupor och till tunga köttbitar från gryta eller grill.

Men, varför lagra så länge när mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor kan njutas redan idag?

Mitt personliga råd är att införskaffa viner på druvan Dolcetto, även den med ursprung vid foten av berget, i just Piemonte. Där görs alltså ett av de allra läckraste vinerna på Dolcetto, en druva som länge missförståtts och därför ansetts vara alltför vardaglig och enkel för att över huvud taget tas upp i diskussion eller ens bry sig om.

Därför blir vi på Vinguiden lite extra till oss när vi hittat en flaska Giacosa Fratelli Dolcetto d’Alba Sarrocco i beställningssortimentet, för 89 kronor.

Den skulle jag inte tveka att genast servera till en grillad fläskfilé med melonsallad.

För passande recept – klicka här!

Giacosa Fratelli ligger i Neive, i mitten av Langhe regionen i Piemonte känt för sina Barolo och Barbaresco viner. Vineriet grundades 1895 av Guiseppe Giacosa och har drivits sedan dess som ett familjeföretag. Fokus hos bröderna i Giacosa Fratelli är att låta respektive druva komma till sin fulla rätt och arbeta med ett hållbart fokus genom bland annat solceller, inga  bekämpningsmedel och att ta väl hand om det regnvatten som faller över gården likväl som skogarna runt omkring.

Giacosa Fratelli Dolcetto d'Alba Sarrocco
2020
Giacosa Fratelli Dolcetto d'Alba Sarrocco
Den inbjudande doften har inslag av mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor. Eftersmaken är smakrik och mycket aptitretande.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bordeaux äger 1855

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Varför står det Sur Lie på flaskan?

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet? Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska..

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Veuve Clicquot vintage-utgåva

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”. – nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträ..

Läs mer
5 goda viner till franska nationaldagen

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”. Franska nationaldagen firas med pompa ..

Läs mer