HEM

Aktuellt

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar årets upplaga?

Tredje torsdagen i november. Ett heligt datum för alla som gillar franskt rödtjut i enklare stil och lite jippon bakom. Då släpps nämligen årets upplaga av Beaujolais Nouveau. Tidigare var det ett endaste märke, nu är det tre flaskor som armbågat sig in på Systembolaget, däremot bara ett av dem på monopolets fasta sortiment.

I Frankrike är detta stort och varje hus med självaktning släpper åtminstone ett vin. Det handlar om ekonomi, cashflow, men också om varumärkesarbete, långsiktigt. Det säljs Nouveau-viner för över 20 miljoner euro i Frankrike så det finns pengar att hämta.

Nu har försäljningen sedan länge nått sin topp, det gjorde den för 30 år sedan, men intresset är trots allt stort, inte minst i Sverige. Vi gillar ju franska viner och detta är en av få vintraditioner vi faktiskt har. Och vinet, ja det är det sannerligen inget fel på.

Vintips!

Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle
2018
Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle
Bärig i doft, inslag av både jordgubbar, hallon, röda bär, balanserad med frisk ton.

I smak inslag av blåbär, karakteristisk matbitter ton, inslag av mörk choklad, aningen kryddig med liten strävhet i frisk, balanserad, mycket ungdomlig stil.

Passar perfekt till kallskuret, grillad majskyckling med rostade rotfrukter. Eller varför inte en boeuf bourguignon? Servera vinet svalt, omkring 14-16 grader. Slå gärna över i en tillbringare innan. Bon appétit!

750 ml - 12% -
85 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Här tillverkas världens bästa vin

Här tillverkas världens bästa vin

Visst var det många som var kritiska tidigare. Och andra som är det fortfarande. En sanning i vinvärlden tvättar man emellertid inte bort i första taget, den att Bordeaux är världens bästa vindistri..

Läs mer
Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer
Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer
Grenache – druvan som odlas i hela världen

Grenache – druvan som odlas i hela världen

En av världens mest odlade druvor är Grenache, eller Garnacha som den kallas i Spanien. Grenache är en av huvuddruvorna i Châteauneuf-du-Pape och är även vanlig i många Rhôneblandningar. Druvan triv..

Läs mer
Svenskarna tar över anrika vingården

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet. – Efter en tids renover..

Läs mer
Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Det exklusiva vinhuset Château Palmer är säkra på att så är fallet. Nu ska de spela musik för sina druvor i tre år. I en vetenskaplig studie från 1994 hävdade forskarna att olika musikstycken kan på..

Läs mer