HEM

Aktuellt

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världsklass. Kolla bara på vad Karl H Johner ställt till med.

De finns avgörande moment i varje vinproducents liv. En årgång, en nyupptäckt blandning, en resa eller kanske bara en vision om ett vin. Som sätter sig, vill inte försvinna. Utan som blir som en besatthet. Det kan vara tvånget att producera ett rött vin. Trots att man befinner sig i vitvinsland. Men skam den som ger sig. Karl h Johner gav sig inte. Och se vart det har fört honom.

Jag kommer ihåg det som vore det igår. Året är 2000, jag befinner mig i Kaiserstuhl, Baden i södra Tyskland och sladdar in på herr Johners vinproduktionsanläggning. Jag möts av en upprymd dito, en av Tysklands allra främsta vinproducenter, och knappt hinner jag vältra mig ur bilen innan han sätter igång och berättar, passionerat, om sina viner, om framgångarna.

Men innan jag drar allt för stora slutsatser av hans närmast påflugna intensitet, hinner jag till slut komma ur bilen, sträcka på mig efter den långa körningen, och inleda en promenad runt om i hans vineri. Nu blir det ett lugnare tempo, både han och jag känner igen oss i situationen, den närmast obligatoriska rundvandringen man gärna gör.

Vi går runt i hans då nybyggda vineri. Han berättar ungefär lite som de flesta vinproducenterna brukar göra när de har vinskribenter på besök, produktionskapacitet, vision, odlingsareal, han visar en buteljeringsanläggning, ståltankar, en pneumatisk press. Men till skillnad mot många andra gör han det med stor passion. Överraskande stor. Nu är det första gången jag träffar honom, så de kanske alltid går till så här. Men det känns bra, tryggt att vara med någon som verkligen gillar att ha besök. När vi kommer till källaren provar vi lite vin direkt från tank, vita fylliga viner med markerad syra, egendomligheter varvat med det förväntade. Allt håller emellertid hög klass. Precis som jag också förväntat mig.

Experiment herr Johner försöker dölja
De skulle kunna ha tagit slut där, att jag lämnar Karl H Johner, nöjd med att ha provat hans viner, lärt känna hans entusiasm och passion, kikat in i vineriet och fått äran att prova vin direkt från faten. Men så, precis innan ja ska gå, ser jag plötsligt en bit in i vineriet några ekfat som verkar vara placerade på måfå. Jag stannar upp, ser Johner i ögonen, pekar på tunnorna och undrar vad han har gömt i dem. Han låtsas först som att det regnar, men jag står på mig, han skruvar besvärat på sig, är tyst. Men till sist menar han, överraskande försynt, att det är ett experiment.

Vad för experiment? undrar jag.

− Jag har experimenterat lite med blå druvor. Jag vill göra ett rött vin. Nu är ju Tyskland ingen rödvinsnation, men jag tror att det kan slå väl ut längre fram. Kanske har vi en betydande produktion om tio, femton år.

Ett uttalande gör ingen profet, det känner vi till. Men det är ändå egendomligt hur väl hans ord stämmer idag, lite drygt 15 år senare. Idag är Tyskland otvivelaktigt en rödvinsnation av rang. Fler och fler letar sig till rödvinshyllan signerad Made in Germany och vi har lärt oss att Spätburgunder bara är en tyskifiering av Pinot Noir. Vi har under den här tiden också lärt oss att det produceras åtskilligt annat rött vin än på Spätburgunder, druvor som Dornfelder, Portugieser, Trollinger och Schwarzriesling. För att nu nämna några.

Idag, 18 år senare vet vi hur det gått. Karl H Johner producerar flera röda viner, fyra stycken på Pinot Noir, några vingårdsbetecknade, en från Kaiserstuhl, legendarisk vingård i Baden, och vi vet att flera av hans viner prisbelönta, ett tecken på uppskattning om inte annat. Och han gör saker och ting rätt. Något han inte längre behöver skruva på sig för.

Att han sedan ett tiotal år också producerar viner på Pinot Noir i Nya Zeeland, är väl bara att se som bonus.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Ibland kan det vara svårt att skilja på vinflaskor. Det fick en stackars kypare på den brittiska restaurangen Hawksmoor bittert erfara häromkvällen. Under den stressiga kvällen bad en middagsgäst om..

Läs mer
Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna? Låt Frank..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
10 tips för en lyckad Oktoberfest

10 tips för en lyckad Oktoberfest

Den första oktoberfesten hölls i München den 12:e oktober 1810, som en hyllning till den dåvarande kronprinsen av Bayern (som senare blev Louis I) och prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausen. ..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer