HEM

Aktuellt

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt.

Men visste du att…

1. Chardonnaydruvan smakar i princip ingenting? Jo lite, lite citrus, och så är den medelfyllig. Resten av smak och doft kommer från var den växer och själva vintillverkningen. Är det varmt där den odlas, blir vinerna fylliga, kraftiga och gärna lite eldiga. I svala klimat som Chablis däremot, blir vinerna mer eleganta, friska med gärna en stålig karaktär.

2. uttrycket ”jag gillar inte Chardonnay men jag dricker gärna Chablis”, kommer från att vinerna i Chablis, som alla är tillverkade på Chardonnay, är friskare i sin karaktär, har en mineral ton och ofta är vare sig fatade som ger vaniljkaraktär eller att vinet genomgått en så kallad malolaktisk jäsning som ger lite nötiga toner?

3. begreppet Blanc de blancs i Champagne, där Chardonnay upptar omkring en tredjedel av odlingsarealen, är en champagne tillverkad på endast denna gröna druvsort? Vintypen är av kännarna att betrakta som ett av de allra finaste vinerna, inte minst för sin eleganta syras skull och att vinet gärna får en mineral klang med påtaglig fräschör.

4. det finns en liten kommun i Bourgogne som heter Chardonnay och som sägs vara druvans ursprung? Kommunen ligger i Maconnais, den underregion som faktiskt står för de lite enklare vinerna på den omhuldade druvan. Några gör emellertid gällande att ursprunget finns i Libanon där druvan kallas Obaideh och fortfarande odlas.

5. att det finns nästan 800 viner från över 25 länder på Chardonnay på Systembolaget? Där Frankrike, USA och Italien (!) är topp tre. Prisspannet är mellan 23 och 3 799 kronor där den dyraste är champagnen Salon Blanc de Blancs 2006 och den billigaste Spring Village från Kalifornien, 18,7 centiliter på petflaska. Men så tillkommer en krona för pant.

Bichot Bourgogne Origines Chardonnay
2020
Bichot Bourgogne Origines Chardonnay

Doft: Inslag av nötter, smör, frisk, mineral karaktär, blommig, aningen parfymerad, liten fatton.

Smak: Inslag av smör, nöt, fat, citrus i balanserad, ursprungspräglad stil med viss komplex karaktär och medellång eftersmak, elegant.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
239 kr

Wente Morning Fog Chardonnay
2018
Wente Morning Fog Chardonnay
Doft: Fattoner, ek, vaniljsötma, smör, aprikos, tropisk frukt, aromatisk i nästan gräddig stil.
Smak: Smakrik, integrerad fatkaraktär, smör, vaniljstång, örtig, viss frisk ton i smakintensiv, med lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
139 kr

Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
2022
Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
Doft: Frukt, liten vaniljton, lime, gröna äpplen med stålig ton i välbalanserad stil.
Smak: Smörigt i smak, inslag av nöt, ek, tropiska frukttoner som persika, mango, aningen pepprigt med ok syra i avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
2021
Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
Doft: Druvtypisk, inslag av vanilj, fat, tropisk frukt, smör, nötter.
Smak: Nötter, smör, fat, liten vaniljsötma, eldiga toner i välbalanserad stil, gula plommon, liten mineral ton i elegant, återhållen stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
319 kr

Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
2021
Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
Doft: Fruktsöt ton, vegegativt, vanilj, moget äpple, nöt, aromatisk.
Smak: Nötig ton, inslag av fat, vaniljsötma, frukt, äpple, stenfrukter, viss eldig ton med både mineral och syrlig ton i avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
109 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt. Första måndagen efter 21 september..

Läs mer
Våra 5 hetaste tips på budgetviner

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

En semester är bra på många sätt. Däremot ger sällan plånboken ifrån sig några högre hejarop. Så när det (äntligen) är dags att återvända till vardag och arbete är det skönt att veta vilka budgetvin..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
Revanschsugen Riesling

Revanschsugen Riesling

I begynnelsen var det Rioja, sedan Sydafrika och så kom amarone, därefter prosecco, idag röda appassimento-viner, imorgon viner från Barolo, eller åtminstone Piemonte. Kanske dags för ett stopp i et..

Läs mer