HEM

Vita vinets revansch

När vi pratar om stora viner pratar vi alltid om rött. För så har det blivit, helt enkelt beroende på att vi har satt upp vissa kriterier för hur ett stort vin ska vara. Det ska vara strävt, komplext, fruktigt, ha en tydlig eldig karaktär, ha hög syra och gå att lagra. Därmed basta. Visst finns invändningar naturligtvis, jag säger bara pinot noir – ett av världens bästa viner i rätt habitat. Men generellt gäller detta.

Ganska snart upptäcker vi att vi samtidigt exkluderar bara i farten ungefär hälften av allt vin som görs. Det är nämligen vitt och har alltså helt andra doft- och smakdjup än röda viner. Att likställa lagringsbart vin med kvalitet är lite galet, vi har faktiskt lärt oss att många viner kan ha fabulös kvalitet utan att vara lagringsbart. Men det gnager samtidigt när vi ändå ser ett rött vin som undantag, det icke lagringsbara men eleganta.

Det vita vinet är per definition i en annan division. Se bara på priserna, det dyra röda är alltid mångdubbelt dyrare än det dyra vita. Kanske ska det vara så. Men vi börjar hur som helst upptäcka de riktigt bra vita vinerna och nu ser vi också att allt inte kommer från Bourgogne. Efter en resa i Rioja nyligen, där jag hade turen att prova Spaniens första 100-poängsvin i den vita genren, har jag upptäckt bland vänner och bekanta att det vita vinet röner mer uppmärksamhet än någonsin. Detta när Sverige ligger inbäddat i ett täcke av snö. Bara det en kontradiktion. Jag vet inte vad det beror på, men jag gillar det.

5-basta-vita-snow-686

Lagom lagring räcker

Det bästa med bra vita viner är ju att man inte behöver lagra dem så förbaskat länge för att de ska nå optimal mognad, det räcker oftast med några år. Har man tur kan man alltid hitta några gamla årgångar på Systembolaget och helgen är räddad. Samtidigt ökar vi på vår dos med kunskap och lär oss att vissa viner som vi förr drack så fort de landade på den svenska marknaden, faktisk vinner en smula på att lagras. Två, kanske tre år, ibland längre. Men hur vet vi det? Det är inte alltid vi gör det, men ganska ofta.

Det är nämligen som så: har ett vin mycket hög syra, frukt och märkbar eldighet, om vinet känns lite omoget, grönt med unga, omogna toner som grönt syrligt äpple, kan man alltid spara en flaska och öppna den vid senare tillfälle. Gillar man vinet bättre då, ja då har man lärt sig att det kanske är en vinstil som behagar mer än den unga, gröna stilen. Och så där kan man hålla på, hela tiden lära sig, prova, våga tänka annorlunda. På så vis får vinet ytterligare en dimension. Att det är gott, det visste vi ju sedan länge.

Fem bästa vita vinerna

Montagny Camille Camille
2014
Montagny Camille Camille
Lätt stålig mineral ton i elegant stil i doft, samtidigt närmast knuten, lite ogenomträngligt. I smak läckert torr, i närmast smörig stil, bra druvton, med nötiga inslag och en mycket fin balans. Ett vin som växer. Serveras till fisksoppa med saffran.
750 ml - 13.00% -
149.00 kr

Puligny-Montrachet Domaine Pernot Belicard
2016
Puligny-Montrachet Domaine Pernot Belicard
Fatig, blommigt i mycket aromatisk stil med mycket smöriga toner och lätt nötiga inslag. I smak tränger smörtonerna fram, men de balanseras samtidigt av en uppfriskande syra, bra fruktighet med tropiska inslag, i mer omogen form. Ett stort vin att tycka om och gärna servera till carpaccio på kalv med hyvlad parmesan.
750 ml - 13.5% -
549 kr

Albariño de Fefiñanes
2022
Albariño de Fefiñanes
Klassiska inslag av äpplen, päron med mycket druvtypisk ton samt en lätt gräsighet och närmast ståliga inslag. Smaken domineras av äppelfrukt, även här finns päron och en stålig ton, det är torrt med litet inslag av gräddighet och en avslutande, ihållande citrussyrligt inslag. Fungerar förträffligt till skaldjursplatå.
750 ml - 13% -
285 kr

Schloss Neuweier Schlossberg Riesling
2014
Schloss Neuweier Schlossberg Riesling
Spännande doft med både citrus, äpple, lätt honungssöt ton och blöt sten i välbalanserad stil. Smaken domineras av en citrussyrlig ton, äpplen, mineral, lätt honungssötma, bra djup i smaken med lång eftersmak som domineras av syra och stenig känsla. Perfekt till sushi på finaste råvaror.
750 ml - 12% -
229 kr

Müller-Grossman Grüner Veltliner
2020
Müller-Grossman Grüner Veltliner
Kul kryddigt ton i doft, bra friskhet, lite gråpäron i balanserad stil. I smak örtiga toner, bra friskhet, medelfylligt med lite torr ton och inslag av både frukt, kryddor i enkel men mycket välgjord stil. Serveras till dumplings med räkfyllning.
750 ml - 12% -
129 kr

5-basta-flaska-glas-686


Du kanske även vill läsa dessa

Möt våren med sparris och riesling

Möt våren med sparris och riesling

Äntligen – nu är sparristiden här. Och många av oss väljer en speciell dryck att skölja ner ”grönsakspinnen” med: riseling. Här är tre tips på riktigt prisvärd riesling – och..

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Äntligen är det dags för kräftpremiär, när stora fat av de röda skaldjuren fyller borden. Jämte dessa serveras gärna västerbottenpaj, skagenröra, rostat bröd, smakrika ostar och sallader. Det gör va..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Mars är här och så även ett gäng vinnyheter på Systembolaget. Under årets första riktiga vårmånad bjuds det på fyndbubblor under hundringen, tysk perfektion & maffigt presentvin. Håll till godo ..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer