HEM

Spanien kommer stort

Visst är det klassikerna som gäller, mer och mer, ofta Frankrike och Italien. Men i synnerhet handlar det om viner från Spanien. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största vinmässa.

Spanien hade svenska vinmarknaden i sin famn under många år. Var tredje flaska vi köpte på Systembolaget var ett vin från Spanien. Sedan tappade landet fart och plötsligt låg det utanför kartan. Rioja tog den största smällen och därefter kom distrikt som Ribera del Duero ochj Navarra. Men nu vänder det. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo som är världens största och viktigaste vinmässa.

– Vi märker det på exportmarknaden där Spanien är ett av de länder som ökar sin export allra mest. Det har blivit trendigt att dricka spanska viner inte minst i Asien som med Kina i spetsen är ett enormt tillväxtområde för vin, berättar han för Vinguiden som möter honom på Brasserie Makalös i Stockholm.

Trenden med spanska viner kan vi se även i Sverige. Allt fler leverantörer visar ett nymornat intresse och då i synnerhet för områden utanför de klassiska distrikten. Idag är Spanien fjärde störst på svenska marknaden. Men det kommer att ske ändringar, menar Guillaume Deglise.

– Italien ligger ett och ses som ohotad. Men Spanien är annars det land som växer mest på svenska marknaden. Vi räknar med att landet kommer att passera Sydafrika och placera sig på tredje plats. På Vinexpo, som också låter utföra kontinuerliga analyser kring vinvärlden och har 20 anställda som reser jorden runt och gör djupintervjuer, menar man att Spanien kommer att sälja 6,4 procent mer vin fram till år 2020. Idag finns det 703 röda och 205 vita viner på Systembolaget.


Fem bra viner från Spanien

Vitt

Astobiza Txakolina
2021
Astobiza Txakolina
Läckert spritsig, mycket syrligt med fin äppelfrukt i både smak och doft. Elegant med lätt säregen ton och en liten mineral släng i eftersmak. Perfekt till pintxos på skaldjur.
750 ml - 12.5% -
157 kr

Fillaboa Albarino
2016
Fillaboa Albarino
Rejäl tropisk fruktkaraktär med inslag av både päron och äpple, lite gräsiga toner med fin friskhet i väbalanserad, druvtypisk stil. Passar utmärkt till grillade knivmusslor med vitlök och persilja.
750 ml - 12.50% -
169.00 kr

Rött

Lalama Mencia
2012
Lalama Mencia
Ståligt mineralklok med massor av bäriga toner, hallon, blåbär och björnbär i ungdomlig stil. Fin syra med balanserande strävhet och en lätt mockaton. Serveras med fördel till kalvfärsbiffar med kapris och slungad potatis.
750 ml - 12.50% -
199.00 kr

Treintamil Maravedies Bodegas Maranones
2015
Treintamil Maravedies Bodegas Maranones
Lättsinnigt, bärstinnt vin med både områdes- och druvtypisk karaktär i mer modern, frisk stil. Elegant med komplexitet och en mjukbärig längd. Prova till grillad torskrygg och smörstekt zucchini med svartpeppar.
750 ml - 14.50% -
170.00 kr

Los Frailes Monastrell
2022
Los Frailes Monastrell
Rejäl fruktton i smygande rustik ton, fin balans med solvarma bär och ett litet inslag av mocka. Bra längd med viss strävhet och en animalisk eftersläng. Våga till oxkind och puré på rotfrukter.
750 ml - 13.5% -
137 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Podd: Spanskt och exklusivt

Podd: Spanskt och exklusivt

Spanska viner när de är som bäst. Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda träffas och testar.

Läs mer
Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens ..

Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens ..

När man nämner spanska viner kommer de flesta att tänka på vindistriktet Rioja och dess klassiska, lagringsbara röda viner. Samtidigt finns sedan flera år tillbaka även de moderna Riojavinerna, med ..

Läs mer
Webb-TV: Torr sherry och sill, funkar det?

Webb-TV: Torr sherry och sill, funkar det?

Servera torr sherry i vitvinsglas för bästa upplevelse och matcha gärna med sälta.

Läs mer
Svensk designhistoria möter spansk kvalitetsvinm..

Svensk designhistoria möter spansk kvalitetsvinm..

Som en hyllning till den ikoniske formgivaren Stig Lindberg och hans mönster Berså lanseras nu Berså Terra Alta. Ett välkomponerat och tidlöst vin i både smak och utseende som förenar en viktig bit ..

Läs mer
”Bästa spanska röda vinet” kommer ti..

”Bästa spanska röda vinet” kommer ti..

Det är ett spanskt vin som vunnit massor av priser. Nu kan du själv avgör hur bra Faustino I Gran Reserva från 2009 är. Flaskorna går nämligen att beställa i Sverige. – Det är kul att svenskarna får..

Läs mer
Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Det finns mycket märkliga viner världen över… och så finns det Palo Cortado. Ett starkvin, alltså en sherry, sprunget ur staden Jerez och något så ovanligt som ett vin som tillverkar sig självt. Näs..

Läs mer