HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Spanien kommer stort

Visst är det klassikerna som gäller, mer och mer, ofta Frankrike och Italien. Men i synnerhet handlar det om viner från Spanien. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största vinmässa.

Spanien hade svenska vinmarknaden i sin famn under många år. Var tredje flaska vi köpte på Systembolaget var ett vin från Spanien. Sedan tappade landet fart och plötsligt låg det utanför kartan. Rioja tog den största smällen och därefter kom distrikt som Ribera del Duero ochj Navarra. Men nu vänder det. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo som är världens största och viktigaste vinmässa.

– Vi märker det på exportmarknaden där Spanien är ett av de länder som ökar sin export allra mest. Det har blivit trendigt att dricka spanska viner inte minst i Asien som med Kina i spetsen är ett enormt tillväxtområde för vin, berättar han för Vinguiden som möter honom på Brasserie Makalös i Stockholm.

Trenden med spanska viner kan vi se även i Sverige. Allt fler leverantörer visar ett nymornat intresse och då i synnerhet för områden utanför de klassiska distrikten. Idag är Spanien fjärde störst på svenska marknaden. Men det kommer att ske ändringar, menar Guillaume Deglise.

– Italien ligger ett och ses som ohotad. Men Spanien är annars det land som växer mest på svenska marknaden. Vi räknar med att landet kommer att passera Sydafrika och placera sig på tredje plats. På Vinexpo, som också låter utföra kontinuerliga analyser kring vinvärlden och har 20 anställda som reser jorden runt och gör djupintervjuer, menar man att Spanien kommer att sälja 6,4 procent mer vin fram till år 2020. Idag finns det 703 röda och 205 vita viner på Systembolaget.


Fem bra viner från Spanien

Vitt

Läckert spritsig, mycket syrligt med fin äppelfrukt i både smak och doft. Elegant med lätt säregen ton och en liten mineral släng i eftersmak. Perfekt till pintxos på skaldjur.
750 ml - 12.5% -
139 kr

Rejäl tropisk fruktkaraktär med inslag av både päron och äpple, lite gräsiga toner med fin friskhet i väbalanserad, druvtypisk stil. Passar utmärkt till grillade knivmusslor med vitlök och persilja.
750 ml - 12.50% -
169.00 kr

Rött

Ståligt mineralklok med massor av bäriga toner, hallon, blåbär och björnbär i ungdomlig stil. Fin syra med balanserande strävhet och en lätt mockaton. Serveras med fördel till kalvfärsbiffar med kapris och slungad potatis.
750 ml - 12.50% -
199.00 kr

Lättsinnigt, bärstinnt vin med både områdes- och druvtypisk karaktär i mer modern, frisk stil. Elegant med komplexitet och en mjukbärig längd. Prova till grillad torskrygg och smörstekt zucchini med svartpeppar.
750 ml - 14.50% -
170.00 kr

Rejäl fruktton i smygande rustik ton, fin balans med solvarma bär och ett litet inslag av mocka. Bra längd med viss strävhet och en animalisk eftersläng. Våga till oxkind och puré på rotfrukter.
750 ml - 14.5% -
119 kr


Du kanske även vill läsa dessa