HEM

Aktuellt

Tempranillo – Spaniens nationaldruva med många namn

Druvan Tempranillo kan med rätta kallas för Spaniens nationaldruva. Namnet varierar dock kraftigt beroende på var i Spanien den odlas. Totalt har över 30 olika namn på samma druva identifierats. Vinets smakpalett passar utmärkt till såväl spanska tapas som kraftiga kötträtter. Den 12:e oktober firas varje år Spaniens nationaldag. Vad passar inte bättre då än att lära sig lite mer om denna spanska druvjuvel?

Vad kännetecknar druvan Tempranillo?

Tempranillo är en blå druva vars anfader troligtvis kom till Spanien med Fenicierna för ca 3000 år sedan. Den har sedan muterat till den druva vi känner idag. Vissa menar att den delar en hel del karaktär med Pinot Noir, men inget släktskap mellan de två druvorna har kunnat fastställas.

Druvan i sig ger mycket fruktiga viner med medelhög syra, rik kryddighet och kraftiga tanniner. Sannolikt är det därför som de traditionellt sett lagrats på amerikanska ekfat väldigt länge. Många som druckit Tempranilloviner känner kanske bättre igen beskrivningar som smörig med toner av vanilj och dill samt med mjuka tanniner. Det är resultatet av ekfatslagringen som vissa menar döljer druvans sanna karaktär. På senare år har därför allt fler vinmakare börjat göra endruvsviner på Tempranillo och korta ner tiden vinets lagringstid.

Tempranillos många namn

Tempranillo kommer av spanskans “Temprano” som betyder tidig. Detta syftar till att druvan mognar tidigare än många andra druvsorter. Dess tidiga mognad gör även att den kan odlas på högre höjder där säsongen är kortare.

Andra namn som druvan bär är bland annat:

Tinto fino
Tinta del país
Cencibel
Ull de llebre
Tinta roriz
Aragonez

Det finns dessutom en grön druvmutation som heter “Tempranillo blanco”.

FAKTA

3 spännande fakta om Tempranillo

1. Mest odlade druvan i Rioja
I vindistriktet Rioja, där druvan sägs ha sitt ursprung, består hela 80% av vinodlingarna av Tempranillo.

2. Utmärkt lagringsvin
Tempranillo har höga halter av tanniner vilket gör att det går utmärkt att lagra. För en Grand Reserva måste vinet lagras minst 24 månader på fat, men många vinmakare lagrar det mycket längre än så.
3. Olika uttal i olika delar av världen
Tempranillo uttalas olika beroende på var i världen du befinner dig. I Spaniel uttalas druvan [tempra-nijo] eller [tempra-nil-jo] beroende på var i landet du befinner dig. Det amerikanska uttalet är [tempra- nio] medan vi i Sverige oftare lägger betoningen på tredje stavelsen och har tydliga dubbla “l” [tempra-nillo].
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 saker du inte visste om viner från Spanien

5 saker du inte visste om viner från Spanien

Spanien är på väg mot en renässans som vinland. Efter några tuffare år är landet på frammarsch igen – och områden som tidigare levt i skuggan av giganten Rioja, har upptäckts av oss vinköpare...

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer
Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Traditioner. Nog så viktiga i vinvärlden. Men det finns de producenter som också inser vikten av att bredda och förnya sig. Som Marqués de Vargas i Rioja som nu lanserar tre spännande viner från lan..

Läs mer
Vinguidens regionskola del 2 – Ribera del Duero i Sp..

Vinguidens regionskola del 2 – Ribera del Duero i Sp..

Ribera del Duero i norra Spanien har ett minst sagt varierande klimat. Men trots utmaningarna som följer med heta, torra somrar varvat med kalla vintrar har man mot alla odds lyckats hitta ett sätt ..

Läs mer
Världens sötaste vin

Världens sötaste vin

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat? Druvan Pedro..

Läs mer
Njut av vinet från den ovanliga druvan Godello

Njut av vinet från den ovanliga druvan Godello

Terras do Cigarrón Godello är inte något vanligt vin. Vinet består till 100 procent av druvan godello. För bara ett par decennier sedan var det mycket nära att druvan utrotades helt – krossad ..

Läs mer