HEM

Aktuellt

Svensk designhistoria möter spansk kvalitetsvinmakning

Som en hyllning till den ikoniske formgivaren Stig Lindberg och hans mönster Berså lanseras nu Berså Terra Alta. Ett välkomponerat och tidlöst vin i både smak och utseende som förenar en viktig bit svensk designhistoria med spansk kvalitetsvinmakning. 

Stig Lindberg

Berså, som kanske är Stig Lindbergs allra mest älskade mönster med dess dekor av gröna björkblad och svarta detaljer, skapades 1961. Stigs inspiration till motivet kom från kärleken till frun Gunnel och deras första möte. Stig sade: ”När jag såg henne för första gången blev jag förtrollad, och jag cyklade rakt in i en björk. Jag har aldrig ångrat den olyckan”. Björklövet symboliserar även Stigs hemstad Umeå, kallad björkarnas stad. Stig Lindberg är den internationellt sett mest uppmärksammade representanten för den hyllade Svenska designen under 1900-talet. Under fyra decennier arbetade Stig för Gustavsbergs Porslinsfabrik som designer, konstnär och illustratör. Idag återfinns Berså på långt mer än bara porslin – och nu även ett vin!

Berså Terra Alta

Berså Terra Alta är ett elegant vin gjort på druvan Garnacha, odlad i distriktet D.O. Terra Alta i norra Spanien. Terra Alta som betyder högt land är det sydligaste av Kataloniens elva vindistrikt beläget på 350-450 meters höjd. Druvorna skördas för hand och lagras på franska ekfat i 4 månader. Detta ger alltså Berså Terra Alta dess aromatiska och lätt kryddiga smak. Platsens högre odlingshöjd bidrar även till ett svalare klimat i vingården vilket ger vinet en fräschhet och hög smakkoncentration i fin balans.

Smaken är kryddig, något bärig, med fatkaraktär och toner av björnbär, blåbär, hallon och lakrits. Vinet passar perfekt till de flesta kötträtter, spanska tapasrätter eller en klassisk fransk pissaladière. Avnjuts bäst i sällskap av goda vänner – varför inte i bersån?

Berså Terra Alta Stig Lindberg
2022
Berså Terra Alta Stig Lindberg
Ett välbalanserat vin med elegant finess. Medelfylligt och smakrikt med viss kryddighet och fatkaraktär. Inslag av mörka bär med toner av hallon och lakrits.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Spanska toppviner i skymundan

Spanska toppviner i skymundan

Monopolets starkaste sida är inte att ha länders mest spännande viner på hyllan. Istället tuggar man på med det generiska, uppenbart kommersiella. Det blir inte minst påtagligt när det kommer till v..

Läs mer
Världens sötaste vin

Världens sötaste vin

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat? Druvan Pedro..

Läs mer
Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

På jakt efter något nytt och spännande rödvin till en grillkväll? Då vill vi tipsa om tre flaskor som just har anlänt i Systembolagets tillfälliga sortiment. Var beredd på en smakexplosion av exotis..

Läs mer
”Bästa spanska röda vinet” kommer till S..

”Bästa spanska röda vinet” kommer till S..

Det är ett spanskt vin som vunnit massor av priser. Nu kan du själv avgör hur bra Faustino I Gran Reserva från 2009 är. Flaskorna går nämligen att beställa i Sverige. – Det är kul att svenskarna får..

Läs mer
Druva: Pedro Ximénez

Druva: Pedro Ximénez

Pedro Ximénez är druvan som är mindre känd än vinet som har samma namn. Och ändå är vinet tillverkat på druvan, som ofta kallas PX.

Läs mer