HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svensk designhistoria möter spansk kvalitetsvinmakning

Som en hyllning till den ikoniske formgivaren Stig Lindberg och hans mönster Berså lanseras nu Berså Terra Alta. Ett välkomponerat och tidlöst vin i både smak och utseende som förenar en viktig bit svensk designhistoria med spansk kvalitetsvinmakning. 

Stig Lindberg

Berså, som kanske är Stig Lindbergs allra mest älskade mönster med dess dekor av gröna björkblad och svarta detaljer, skapades 1961. Stigs inspiration till motivet kom från kärleken till frun Gunnel och deras första möte. Stig sade: ”När jag såg henne för första gången blev jag förtrollad, och jag cyklade rakt in i en björk. Jag har aldrig ångrat den olyckan”. Björklövet symboliserar även Stigs hemstad Umeå, kallad björkarnas stad. Stig Lindberg är den internationellt sett mest uppmärksammade representanten för den hyllade Svenska designen under 1900-talet. Under fyra decennier arbetade Stig för Gustavsbergs Porslinsfabrik som designer, konstnär och illustratör. Idag återfinns Berså på långt mer än bara porslin – och nu även ett vin!

Berså Terra Alta

Berså Terra Alta är ett elegant vin gjort på druvan Garnacha, odlad i distriktet D.O. Terra Alta i norra Spanien. Terra Alta som betyder högt land är det sydligaste av Kataloniens elva vindistrikt beläget på 350-450 meters höjd. Druvorna skördas för hand och lagras på franska ekfat i 4 månader. Detta ger alltså Berså Terra Alta dess aromatiska och lätt kryddiga smak. Platsens högre odlingshöjd bidrar även till ett svalare klimat i vingården vilket ger vinet en fräschhet och hög smakkoncentration i fin balans.

Smaken är kryddig, något bärig, med fatkaraktär och toner av björnbär, blåbär, hallon och lakrits. Vinet passar perfekt till de flesta kötträtter, spanska tapasrätter eller en klassisk fransk pissaladière. Avnjuts bäst i sällskap av goda vänner – varför inte i bersån?

Berså Terra Alta Stig Lindberg
2021
Berså Terra Alta Stig Lindberg
Ett välbalanserat vin med elegant finess. Medelfylligt och smakrikt med viss kryddighet och fatkaraktär. Inslag av mörka bär med toner av hallon och lakrits.
750 ml - 14.5% -
159 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Absolut, och riktigt utvecklat och spännande sådant på druvan Viura.

Läs mer
Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Sherry brukar vi säga, men tänk hellre vin från Jerez. Det torra är förträffligt till mat.

Läs mer
Sherry… heter det inte längre

Sherry… heter det inte längre

Världens mest underskattade vin? Jag tror det, men det tar ett tag innan man gillar vinerna från sydspanska staden Jerez. Sherry, sa vi tidigare. Det gör vi inte längre. Men det är fortfarande lika ..

Läs mer
Fem bästa cavor just nu

Fem bästa cavor just nu

Det spanska mousserande vinet, cava, återhämtar sig efter prosecco-febern. Och det är inte konstigt då vinerna blir bättre och bättre. Vinguiden tipsar därför om de fem bästa cavorna just nu. Länge ..

Läs mer
Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra my..

Läs mer
Podd: Spanskt och exklusivt

Podd: Spanskt och exklusivt

Spanska viner när de är som bäst. Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda träffas och testar.

Läs mer