HEM

Sjuåring med brokig bakgrund

Få sjuåringar har varit med om så mycket som Havana Club 7 años. Men så har romen också varit politiskt sprängstoff alltsedan familjen Arechabala grundande ett utav världens idag mest kända spritvarumärken.

Rom är den spritsort som kommer att växa på den svenska marknaden. Whiskyn är visserligen i särklass, men om det är något destillat som kan ta upp kampen, är det mörk rom, lagrad rom, rom med ekfatstoner och komplexitet. Detta enligt de bedömare Vinguiden pratat med.
Sett ur ett internationellt perspektiv är det samma visa. Mörk rom, som drinkbas eller för sig, är ett växande segment. Kanske behövs detta för att bryta trenden, maltdestillattrenden, och på Havana Club, Kubas nationalsymbol, står man redo.

Öppet Kuba ger ny romtrend

Visserligen har det exporterats flitigt ända sedan Fidel Castro med entourage nationaliserade romföretaget från familjen Arechabala 1960. Men sedan något år, då Kuba blivit mer globalt orienterat, handelsförbindelserna med USA har ju öppnats upp, kommer Havana Club att stärka sina positioner runt om i världen.
För de signaler Havana Club sänder är ju ett genuint, öppet Kuba, mycket life style, ledigt häng, tropisk miljö, en scen vi gärna trängs på. Därtill några svala drinkar, och då talar vi inte om Cuba Libre, utan drinkar med elegant touch och då med mörk rom som bas, med bra syra, fruktigt som anstår en västindisk miljö.

Ny favorit i drinkglaset

Havana Club 7 años, deras mörka rom som lagrats i sju år, är därmed i blickfånget, en komplex ton men ändå inte för sötaktig som dricks enkom i djupa kupor, utan gärna i high ball-glas vid bardisken. Testa en Fidel Castro, mörk rom, lite krossad is, några skvättar Ginger Ale och en limeklyfta. Svårare än så behöver det inte bli. Och det är just den mörka, något söta tonen i romen som gifter sig med syran.

Klassiska smaker går hem

Romföretaget är idag världens femte största romproducent och exporterar till över 120 länder. Visst är det den vita romen, ron blanco på original, som står för lejonparten av försäljningen, men i takt med att vårt intresse växer för alternativ till whiskyn, är det just mörk rom som står högst på agendan. Vi gillar ju destillat med karaktär av fat och har vi som här, en klassisk kubansk rom med angenäma inslag av russin, vaniljtoner och lång eftersmak, ja, då går det till och med att avnjuta den även för sig, utan inblandning av andra smaker. Det räcker gott så.


Du kanske även vill läsa dessa

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanl..

Läs mer
Stolthet bakom romrenässans

Stolthet bakom romrenässans

En liten bitter skymmer sikten för så många bra romsorter. Men tiderna förändras och den mörka romen går en ny vår till mötes. – På Angostura är vi fullt medvetna om vilka guldkorn vi har, säger Mas..

Läs mer
Sex romdrinkar för höstfesten

Sex romdrinkar för höstfesten

Här är sex grymma romdrinkar du inte får missa, komponerade av sex prominenta bartenders vid lanseringen av den nya rommen Pacto Navio. Pacto Navio, en unik rom som är lagrad i tre månader på fransk..

Läs mer
Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare ..

Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare ..

En av världens ledande romproducenter lanserar nu en extraordinär rom på den svenska marknaden. Barceló Imperial Porto Cask är ett resultat av det finaste urvalet av Barceló Imperial som mognat till..

Läs mer
Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presente..

Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presente..

Svårt att veta vad du ska ge din pappa på fars dag? En flaska vin eller en god whiskey är alltid ett säkert kort. Här kommer våra tips på några favoriter som passar utmärkt att ge bort i present den..

Läs mer
Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer