HEM

Aktuellt

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en världssuccé

Beaujolais Nouveau är både en speciell typ av vin från södra Bourgogne och en fest för att fira att skördesäsongen är över. Vinet, som bara fått några veckor på sig att mogna, är ett ungt och lättdrucket vin som traditionellt lanseras globalt den tredje torsdagen i november klockan 12.01 lokal fransk tid. Här djupdyker vi i vad som gör detta vin så speciellt, samt var du kan delta i festligheterna.

En tradition från 1800-talet

Druvorna till Beaujolais Nouveau skördas i slutet av september och början av oktober och är bland de sista druvorna som skördas för året. Vinet från de sent skördade druvorna var traditionellt det som dracks till skördefesten som hölls i mitten av november. Eftersom det var lättdrucket och inte så alkoholstarkt passade det bra att använda till denna festlighet, i synnerhet eftersom franska vinlagar inte tillät försäljning av olagrat vin förrän på 1950-talet.

Från år 1951 tilläts unga viner, så kallade ”primeur”, att säljas från 15/11, och därmed var datumet för festdagen fastställt.

Kort tid gav unik jäsprocess

Den korta tiden mellan den sista skörden och festen gjorde att druvorna behövde processas på ett speciellt sätt för att kunna bli ett drickbart vin på bara några veckor. Lösningen blev en process som kom att kallas macération carbonique, eller kolsyrejäsning.

Det går till så att hela druvklasar läggs i trycksäkra kärl som försluts. Inne i kärlet pressar de översta klasarna sönder druvorna i botten, och de jästsvampar som finns på skalen gör att druvjuicen börjar jäsa. Kolsyran från jäsningen tränger in i de ännu okrossade druvorna och påbörjar en intracellulär jäsprocess, det vill säga druvorna jäser inifrån. Till slut spricker druvorna, och den redan jästa musten rinner ut.

Hela processen tar mindre än en vecka och ger ett lätt vin med få tanniner och en nästan godisliknande smak. Vinet lades sedan på träkar, där de fick mogna så länge de hann innan det var dags att dricka.

Stor förväntan på årets första vin

Redan innan vinet fick säljas var många nyfikna på hur årets vin skulle smaka. Eftersom det var det första vinet från innevarande år kunde det ge en föraning om hur de lagrade vinerna skulle komma att smaka. När vinet på 50- och 60-talet blev tillgängligt för allmänheten fick Beaujolais Nouveau mycket uppmärksamhet, och det hölls stora fester runt om i Frankrike. Det var även en årlig tävling om vem som först kunde leverera årets Beaujolais Nouveau till Paris.

Under parollen Le Beaujolais Nouveau est arrivé (Beaujolais Nouveau har anlänt) basuneras budskapet om det unga vinet ut över världen. Det tog inte lång tid förrän vinintresserade från hela världen med spänning inväntade årets viner.

På 70-talet anordnades ”Beaujolais Nouveau-race” i England där förare körde ner till Frankrike, fyllde bilen med flaskor och sedan skyndade sig hem till England igen. Vinnaren var den som på kortast tid kunde frakta hem flest flaskor.

Under 80-talet hyrdes Concorde-flygplan för att snabbast möjligt kunna frakta de franska vinerna till både USA och Japan där hugade spekulanter väntade på leveranserna. Det rådde en minst sagt haussad stämning kring Beaujolais Nouveau under dessa årtionden.

Populariteten åkte berg-och-dalbana

Men som alla sagor har även denna ett slut, eller i alla fall en paus. Från att ha varit på var persons läppar från 60-talet fram till mitten av 90-talet tappade Beaujolais Nouveau i popularitet under slutet av 90-talet och början av 00-talet. Istället var det kraftigare viner som lagrats länge som stod i fokus. Festandet avtog, och Beaujolais Nouveau blev en angelägenhet för traditionstrogna fransoser som fortfarande firade att årets första vin hade anlänt.

Det var först på 2010-talet som dessa unga viner åter hamnade på världskartan. Den nya populariteten berodde på flera olika saker. Dels kom en ny generation vindrickare som efterfrågade mer eleganta viner med lägre alkoholhalt, dels började fler få upp ögonen för naturviner, där Beaujolais Nouveau har en självklar plats. Resultatet blev att vi återigen ser stora fester omkring den tredje torsdagen i november, när budskapet återigen står att läsa runt om i världen: Le Beaujolais Nouveau est arrivé.

Här kan du fira årets Beaujolais Nouveau

I år, 2023, infaller denna dag den 16/11, och det största firandet är utan tvekan Les Sarmentelles som hålls i staden Beaujeu, huvudstaden i regionen Beaujolais. Om du inte har möjlighet att åka till Frankrike kan du hitta firanden på flera platser runt om i Sverige.

Stockholm

I Stockholm uppmärksammas Beaujolais Nouveau på flera restauranger runt om i staden. Några av de mer välkända är:

Grus Grus Vinbaren, Karlbergsvägen 14

Här anordnar man en miniprovning av Beaujolais Nouveau under kvällen så att du får smaka flera av årets viner.

Brasserie Balzac, Odengatan 26

På franska brasseriet Balzac kan du givetvis smaka på årets nyheter, i kombination med rustik fransk husmanskost.

Folii, Erstagatan 21

På baren som vunnit både Gulddraken för bästa bar, White Guides Årets dryckesupplevelse och Nordens bästa glaslista av Star wine list kan du självklart smaka på årets Beaujolais Nouveau. Ingen bordsbokning behövs, bara att svänga förbi på ett glas, eller flera.

Göteborg

Även i Göteborg finns det flera platser där du kan njuta av årets nyaste vin i gemytligt sällskap.

Diket, Karl Johansgatan 11

Diket i Majorna är ett självklart ställe för dig som vill njuta av Beaujolais Nouveau parat med god mat i en härlig miljö.

Walk in the park, Linnégatan 10

Bland lummig grönska hos naturvinsfantasterna på Walk in the park kan du njuta av årets nyheter. Det är dock populärt, så det kan vara värt att boka bord.

Hotel Eggers, Drottningtorget 2–4

På anrika Hotel Eggers kan du dyka in på en AW med fokus på Beaujolais Nouveau. Här kan du dricka det fruktiga vinet tillsammans med diverse smårätter såsom fransk löksoppa, olika varianter av ostron, råbiff eller ost och chark.

Malmö

I Malmö finns det också en hel del firanden att besöka. Några av dessa är:

Marie Antoinette, Drottningtorget 6

Denna prisbelönta restaurang har blivit utvald att få servera vin från Beaujolaiskungen Georges Duboeuf – den som satte Beaujolais Nouveau på kartan. Dyk in på härligt vinsnack och mingel med ett glas av det franska originalvinet i handen.

Far i Hatten, 17 Falsterbogatan

På Far i Hatten dukas det upp för hygge med långbord och en trerätters sharing-middag. För att delta i middagen behöver du boka bord, men det går även att dyka in på vin och pizza. De anordnar även en vinloppis med massor av Beaujolaisviner.

L’Enoteca, Västergatan 6 C

I denna vinoas kan du givetvis hitta de senaste vinerna från Beaujolais. Här behövs ingen förbokning. Det är bara att dyka in för att smaka på årets vin tillsammans med klassiska franska tillbehör.

Köpa Beaujolais Nouveau

Vill du själv införskaffa några flaskor av årets Beaujolais Nouveau finns det i år fyra olika viner på Systembolaget. Tre av dessa släpps, som traditionen bjuder, den 16/11 kl. 10.00. Det fjärde vinet ligger i beställningssortimentet och går att beställa från den 7/11 med leverans tidigast den 16/11.

Du hittar alla vinerna här.

Foto: Marie Antoinette / Folii / Walk in the Park

Källor: vinbanken.segoodpairdays.com, beaujolaisnouveauday.com, sthlmfood.com, allevents.in


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar ..

Läs mer
Regionskola del 4: Rhône – maffig vinvariation från ..

Regionskola del 4: Rhône – maffig vinvariation från ..

Från Schweiz alper rinner Rhône in i Frankrike. Vid den gastronomiska huvudstaden Lyon går floden ihop med Saône som kommer norrifrån. Tillsammans rinner de sedan som Rhône ut i Medelhavet. Vinregi..

Läs mer
Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Klassikern som vi druckit – i 61 år

Klassikern som vi druckit – i 61 år

Evig hyllnötare, gammal trotjänare och en av de största klassikerna. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Beaujolais Royal lanserades redan 1959 och har hela tiden haft så god försäljning att ..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer