HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ingen kommer undan Bordeaux

Världens bästa vindistrikt. Eller kanske världens mest överskattade? Meningarna går isär, inte minst bland kännare och box-konsumenter. Men idag är det nog få som vänder sig på tvären när viner från Bordeaux dukas upp.

På över 120 000 hektar i sydvästra Frankrike tillverkas det ena prestigevinet efter andra som får andra vinproducenter världen över att sucka uppgivet. Eller snegla avundsjukt. Och när det sedan är dags för dem att producera vin, ja då har de Bordeaux i bakhuvudet. I alla fall de som jobbar med de vanligaste blå druvorna från distriktet, Cabernet Sauvignon, Merlot Cabernet Franc.

Bordeauxblends har ju varit en vintyp från Nya världen som också illustrerar vikten av att ligga Bordeaux nära när det kommer till vinstilar. Western Australia och Napa Valley har gjort sig kända delvis genom att producera vin som minner, gärna i mycket hög grad, om de röda, kraftiga vinerna från västra Bordeaux.

Begreppet Super Tuscan, eller supertoskanare på svenska, är också sprunget ur Bordeaux viner. I Toscana i mellersta Italien beslöt sig några producenter i mitten på 1900-talet att producera ett mer modernt vin, eller ett vin i världsklass, som de uttryckte det. Då var det gärna på Bordeauxdruvorna och några gick så långt att de till och med importerade fat från Bordeauxproducenter.

Idag har många producenter runt om i världen ändrat kurs. Istället för att göra copy cat-viner, tillverkar de mer unika viner, viner som får ett annat uttryck. Men visst är Bordeaux fortfarande en referens för dem och för många andra. Konstigt vore annars.

Vinguiden har under hösten tagit pulsen på Bordeaux, provat en mängd viner, röda, vita, söta och plockar nu fram det bästa i flera artiklar.

Vi börjar med torrt vitt vin, ett kapitel för sig där druvan Sauvignon Blanc dominerar och ibland kompletteras med Semillon. Överraskande bara det.

Kortfakta Bordeaux

Beläget: kring hamnstaden Bordeaux i sydvästra Frankrike
Odlingsareal: 120 000 hektar
Gröna druvor: Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle
Blå druvor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, Carmenere
Produktion: 850 miljoner flaskor, en fjärdedel av Frankrikes kvalitetsvin

Spännande vita viner från Bordeaux

Comtesse de Ségur Chateau Laulerie Sauvignon Blanc

Comtesse de Ségur Chateau Laulerie Sauvignon Blanc 2014

Balanserad doft, blommig, gräsig med inslag av krusbär i ren, återhållen stil med druvtypiska toner.

Frisk i smak, gräsig, nässlor, krusbär med försiktig fatkaraktär, aningen kryddig med rena drag. Mycket ursprung för pengarna.

Art.nr: 77337 - Pris: 154 kr

Château Pierrail Cuvée Prestige

Château Pierrail Cuvée Prestige 2014

Fruktig, fat, liten vaniljsötma med inslag av tropiska frukter, nässlor, rabarber i frisk stil.

Fat, vaniljsötma, nässlor, rabarber med tydlig fruktig ton i bred stil med relativt lång eftersmak. Smakrikt vitt vin perfekt till fiskgryta med saffran.

Art.nr: 74165 - Pris: 160 kr

Château Argadens

Château Argadens 2015

Fruktig ton med friska inslag, fattoner, lite nötig karaktär med gräsiga inslag.

Frisk ton, fruktig med inslag av citrus, passionsfrukt, lite lime med bra balans, ren i lätt stålig stil och en avslutande fatton. Friskt vin som gjort för aperitif.

Art.nr: 78134 - Pris: 149 kr

Château Grand Ferrand

Château Grand Ferrand 2019

Nässlor, gräsiga toner i balanserad stil, svarta vinbär med inslag även av gröna äpplen.

Spritsig, gräsiga toner, nässlor, gröna bönor, sockerärtor, bra fruktig ton i lättsam, drickvänlig stil. Kul vin med direkt tilltal i drickvänlig stil.

Art.nr: 72521 - Pris: 135 kr

Château Lespault-Martillac

Château Lespault-Martillac 2014

Inslag av äpple, päron, koncentrerad doft, mogen banan, fin frukt, liten mineral ton.

Frisk, rejäl fruktig ton, koncentrerad, mineral karaktär med blommig, nötig karaktär, fat, eldig med inslag av smör, noisette, lång eftersmak med lätt kryddiga toner. Storslaget med lager av intressanta smak- och doftupptäckter.

Art.nr: 99885 - Pris: 275.00 kr

Dourthe No 1 Sauvignon Blanc

Dourthe No 1 Sauvignon Blanc 2016

Initialt försiktig doft, ren, frisk med inslag av citrus, krusbär, lime, bra balans.

Frisk, krusbärssyrlig med inslag av rabarber, gräs, lime, citrus, zest, liten bitter ton, lång eftersmak där syran dominerar. Matvänligt vin med efterhängsen fruktsyrlig ton.

Art.nr: 74932 - Pris: 109.00 kr

Sauvignon Blanc de Lurton

Sauvignon Blanc de Lurton 2021

Frisk doft, inslag av citrus, gröna, omogna äpplen, gula äpplen, lime.

Mycket frisk, ren, klar, inslag av krusbär, gräs i fruktsyrlig, stålbetonad stil. Välbalanserat vin som gör sig bäst till citrussyrlig amuse.

Art.nr: 4184 - Pris: 99 kr


Du kanske även vill läsa dessa