HEM

Aktuellt

Ingen kommer undan Bordeaux

Världens bästa vindistrikt. Eller kanske världens mest överskattade? Meningarna går isär, inte minst bland kännare och box-konsumenter. Men idag är det nog få som vänder sig på tvären när viner från Bordeaux dukas upp.

På över 120 000 hektar i sydvästra Frankrike tillverkas det ena prestigevinet efter andra som får andra vinproducenter världen över att sucka uppgivet. Eller snegla avundsjukt. Och när det sedan är dags för dem att producera vin, ja då har de Bordeaux i bakhuvudet. I alla fall de som jobbar med de vanligaste blå druvorna från distriktet, Cabernet Sauvignon, Merlot Cabernet Franc.

Bordeauxblends har ju varit en vintyp från Nya världen som också illustrerar vikten av att ligga Bordeaux nära när det kommer till vinstilar. Western Australia och Napa Valley har gjort sig kända delvis genom att producera vin som minner, gärna i mycket hög grad, om de röda, kraftiga vinerna från västra Bordeaux.

Begreppet Super Tuscan, eller supertoskanare på svenska, är också sprunget ur Bordeaux viner. I Toscana i mellersta Italien beslöt sig några producenter i mitten på 1900-talet att producera ett mer modernt vin, eller ett vin i världsklass, som de uttryckte det. Då var det gärna på Bordeauxdruvorna och några gick så långt att de till och med importerade fat från Bordeauxproducenter.

Idag har många producenter runt om i världen ändrat kurs. Istället för att göra copy cat-viner, tillverkar de mer unika viner, viner som får ett annat uttryck. Men visst är Bordeaux fortfarande en referens för dem och för många andra. Konstigt vore annars.

Vinguiden har under hösten tagit pulsen på Bordeaux, provat en mängd viner, röda, vita, söta och plockar nu fram det bästa i flera artiklar.

Vi börjar med torrt vitt vin, ett kapitel för sig där druvan Sauvignon Blanc dominerar och ibland kompletteras med Semillon. Överraskande bara det.

Kortfakta Bordeaux

Beläget: kring hamnstaden Bordeaux i sydvästra Frankrike
Odlingsareal: 120 000 hektar
Gröna druvor: Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle
Blå druvor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, Carmenere
Produktion: 850 miljoner flaskor, en fjärdedel av Frankrikes kvalitetsvin

Spännande vita viner från Bordeaux

Comtesse de Ségur Chateau Laulerie Sauvignon Blanc
2014
Comtesse de Ségur Chateau Laulerie Sauvignon Blanc
Balanserad doft, blommig, gräsig med inslag av krusbär i ren, återhållen stil med druvtypiska toner.

Frisk i smak, gräsig, nässlor, krusbär med försiktig fatkaraktär, aningen kryddig med rena drag. Mycket ursprung för pengarna.

750 ml - 13% -
154 kr

Château Pierrail Cuvée Prestige
2014
Château Pierrail Cuvée Prestige
Fruktig, fat, liten vaniljsötma med inslag av tropiska frukter, nässlor, rabarber i frisk stil.

Fat, vaniljsötma, nässlor, rabarber med tydlig fruktig ton i bred stil med relativt lång eftersmak. Smakrikt vitt vin perfekt till fiskgryta med saffran.

750 ml - 14% -
160 kr

Château Argadens
2015
Château Argadens
Fruktig ton med friska inslag, fattoner, lite nötig karaktär med gräsiga inslag.

Frisk ton, fruktig med inslag av citrus, passionsfrukt, lite lime med bra balans, ren i lätt stålig stil och en avslutande fatton. Friskt vin som gjort för aperitif.

750 ml - 13% -
149 kr

Château Grand Ferrand
2019
Château Grand Ferrand
Nässlor, gräsiga toner i balanserad stil, svarta vinbär med inslag även av gröna äpplen.

Spritsig, gräsiga toner, nässlor, gröna bönor, sockerärtor, bra fruktig ton i lättsam, drickvänlig stil. Kul vin med direkt tilltal i drickvänlig stil.

750 ml - 13% -
135 kr

Château Lespault-Martillac
2014
Château Lespault-Martillac
Inslag av äpple, päron, koncentrerad doft, mogen banan, fin frukt, liten mineral ton.

Frisk, rejäl fruktig ton, koncentrerad, mineral karaktär med blommig, nötig karaktär, fat, eldig med inslag av smör, noisette, lång eftersmak med lätt kryddiga toner. Storslaget med lager av intressanta smak- och doftupptäckter.

750 ml - 14.00% -
275.00 kr

Dourthe No 1 Sauvignon Blanc
2016
Dourthe No 1 Sauvignon Blanc
Initialt försiktig doft, ren, frisk med inslag av citrus, krusbär, lime, bra balans.

Frisk, krusbärssyrlig med inslag av rabarber, gräs, lime, citrus, zest, liten bitter ton, lång eftersmak där syran dominerar. Matvänligt vin med efterhängsen fruktsyrlig ton.

750 ml - 12.00% -
109.00 kr

Sauvignon Blanc de Lurton
2022
Sauvignon Blanc de Lurton
Frisk doft, inslag av citrus, gröna, omogna äpplen, gula äpplen, lime.

Mycket frisk, ren, klar, inslag av krusbär, gräs i fruktsyrlig, stålbetonad stil. Välbalanserat vin som gör sig bäst till citrussyrlig amuse.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Är du intresserad av att lagra vin, men osäker på hur du går tillväga och vilka viner som passar att lagra? I denna guide får du snabbt koll på grunderna i vinlagring. Svalka och mörker De två vikti..

Läs mer
Regenerativt – det nya superekologiska vinet

Regenerativt – det nya superekologiska vinet

Regenerativ odling är det senaste i vinvärlden och lockar såväl kändisar som vinmakare. Nu finns en certifiering för dem som arbetar enligt de superekologiska metoderna, och vinerna finns i Sverige...

Läs mer
Plånboksvänligt: Viner under 80 kronor!

Plånboksvänligt: Viner under 80 kronor!

Är plånboken väldigt tunn nu i januari? Ingen fara – Vinguiden tipsar om prisvärda viner att satsa på nu i vinter. För den modige har vi samlat lite galna tips längst ner. [product]7919|En myc..

Läs mer
Vin till lax

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – f..

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Dags att kolla in vad april bjuder på för vinnyheter på Systembolaget. Prisvärd champagne, supersnygg riesling, barolo och rött till vårfesten finns med bland favoriterna. Nu håller vi tummarna för ..

Läs mer