Sveriges största vinguide

Vintips från Systembolagets hela sortiment, direkt i din mejlkorg

Barolo i två tappningar

Barolo ger oss lagringsbara viner på druvan Nebbiolo. En speciell druva som är känslig på flera sätt. Skalet är tunt, färgen på vinet är ofta relativt ljus, men låt dig inte luras av det. Här finns potential.

Ofta är vinerna så pass sträva att lång tids lagring krävs. Den klassiska skolan premierar detta på olika sätt, större fat används och druvskörden sker relativt tidigt.

Den moderna skolan satsar istället på att skörda lite senare, för att strävheten inte ska bli lika påtaglig och distinkt, och mindre fat används för att ge en lite mjukare karaktär.

Vinerna är klart lagringsbara även i den moderna skolan, men kräver inte lika många år på hyllan. Johan Franco Cereceda provar två sådana, fullt drickbara i dag tillsammans med rätt mat. Samtidigt skulle sju-åtta års lagring mjuka upp och ge ännu lite mer komplexitet.

Vinguiden tipsar

Fler klipp i serien

Programserier

Så här beställer du vin

Välj ditt vin och klicka Beställ. Vinet läggs i en varukorg hos Systembolaget, där du slutför beställningen. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.

  • Sök, hitta och välj ditt vin

  • Lägg i korgen på Systembolaget och beställ

  • Hämta och betala på valt systembolag