HEM

Funkar torr sherry till sill?

Sherry, eller vin från Jerez , kommer i flera stilar och kan vara både torrt och sött. Den torra sherryn, den som dricks i Spanien, är ett häftigt vin på många sätt. Jerez ligger vid Atlantkusten, här möts en varm och en kall vind som bidrar till ett speciellt klimat. Till detta lägger vi anrika traditioner och en speciell tillverkningsmetod. Resultatet blir komplext, smakrikt och aromatiskt. Avnjuts bäst i vitvinsglas på hög fot, så att den aromatiska doften tas om hand.

Den torra sherryn finns i två varianter, Fino och Manzanilla. Johan Franco Cereceda provar ett vin av varje sort och konstaterar att en torr Fino funkar alldeles utmärkt till ansjovisfyllda oliver. Och faktiskt även till sill. Det feta, salta och smakrika gifter sig väldigt väl med sältan, smakintensiteten och den minerala karaktären i vinet. Optimalt, säger Johan. Vågar du testa?

Vinguiden tipsar

Fler klipp i serien

Programserier

Så här beställer du vin

Välj ditt vin och klicka Beställ. Vinet läggs i en varukorg hos Systembolaget, där du slutför beställningen. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.