HEM

Kan ett vin dofta fläder?

Visste du att ett vin både kan smaka och dofta fläder? Den näpna, vita blomman förvandlas med enkelhet till en djup och intensiv komponent i ljusa viner.

Fläderblomssaft har blivit nästintill en synonym till sommarlov, ljusa dagar och värme, och den för många älskade blomman är starkt sammankopplad till barndomen. Men för en mer vuxen variant av smaken kan vi vända oss till viner tillverkade i Alsace, där man lärt sig återskapa blomkaraktären i ett nytt sammanhang.

Alsace regnfattiga, svala klimat är idealt för att odla Gewürztraminerrankan. Druvan kräver svalkan, och luften gör det enkelt att komma upp i alkoholhalt. Men inte minst framhäver torkan druvans intensiva fläderkaraktär.

Det fruktiga off-dry vinet som skapats på Gewürztraminer kan vara svårt att matcha, men Johan Franco upprepar än en gång sin huvudregel, att lite sötma i vinet innebär lite sötma i maten. Därför blir den ideal till smaker som asiatiskt, curry eller sashimi.

I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som matchar vinet. I det här fallet en frisk äggsallad med sashimi på lax.

Passande mat

Äggsallad med sashimi på lax

Klicka för att visa recept
Äggsallad med sashimi på lax
Klicka för att visa recept
Krispig sallad med ägg, toppas med tunt skuren rå lax. Du kan också ta gravad eller rökt lax men hoppa då över sojan. Vad vi inte tycker du ska hoppa över är ett glas av det fruktiga off-dry vinet som skapats på Gewürztraminer!Ingredienser
4 portioner
1½ ägg
¼ äpple
¾ msk kapris
1 ½ msk Arla Köket smetana
1½ msk majonnäs
½ krm curry
½ krm svartpeppar
8 blad gemsallad
50 g laxloin, t ex Salma
1½ msk rostad lök
1 msk japansk soja
¼ ask klippt krasseSå här gör du:
Koka äggen cirka 8 minuter. Spola dem kalla. Skala och grovhacka dem. Tärna äpplet i små bitar och finhacka kaprisen. Rör ihop smetana, majonnäs, curry och peppar. Vänd ner ägg, äpple och kapris. Fördela äggsalladen i salladsbladen. Skär laxen i tunna skivor och lägg på äggsalladen. Toppa med rostad lök och klippt krasse, servera med soja – och vin.

Receptkälla: Arla.se/recept/

Vin med smak och doft av fläder

Fler klipp i serien

Programserier