HEM

Aktuellt

Whisky – vad är det egentligen?

För några år sedan såldes en flaska Macallan 1926 för cirka 18 miljoner kronor. Den skotska singelmalten slog i och med det sitt eget tidigare rekord och kan stolt fortsätta titulera sig som världens dyraste whisky. Att vissa droppar kostar mer än andra råder det inget tvivel om, men måste det verkligen kosta för att smaka?

Skotska och irländska munkar började redan på 1400-talet att tillverka drycken som vi idag kallar whisky. Till skillnad från idag så var den tidens whisky mer rå och användes främst för medicinska ändamål.

Vad är whisky?

Den gemensamma nämnaren för all whisky är att det är en fatlagrad sprit baserad på spannmål, jäst och vatten. För att få kalla sig whisky ska den även lagrats minst 3 år på träfat. Smaken påverkas olika beroende på vilken destilleringsteknik som använts, val av fat och antal lagringsår. Det största avgörandet för slutproduktens smak är dock valet av sädesslag.

Utmärkande för maltwhisky är att den enbart tillverkas av korn jämfört med grainwhisky som till största delen är en blandning av andra sädesslag som råg, vete, havre eller ris. Den whisky som är vanligast i USA tillverkas till största delen av majs och kallas då bourbon.

Så här tillverkas whisky

Efter skörd är det dags för mältning där säden blötläggs för att kunna gro. I grodden finns rikligt av enzymet amylas som senare i tillverkningen bidrar till att stärkelse effektivt bryts ned till socker.

Därefter torkas eller rostas säden som nu kallas malt. Ibland låter man malten även utsättas för rök genom att elda med torv. Detta är förklaringen på den karaktäristiska rökigheten många känner igen i exempelvis en skotsk maltwhisky.

Efter mältning och rostning krossas malten för att därefter blandas och röras om i upphettat vatten. Vattnet som drar åt sig socker och smak från malten kallas sedan vört. Vörten skiljs åt från den fasta massan, draven, och genom den jäst som tillförs omvandlas med tiden sockret till alkohol.

Vid destilleringen kokas till vörten upp i stora pannor. Alkoholstarka ångor stiger för att sedan kylas av och resulterar i en stark och klar sprit som lagras på fat. Efter några år träder den speciella smaken fram och whiskyn är redo att buteljeras.

Svensk whisky

Upplev den unika svenska rökigheten baserad enbart på svenska råvaror. Med toner av anis, gröna frukter och enris är det svårt att inte känna sig hemma.

Mackmyra Svensk Rök
Mackmyra Svensk Rök
Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av honung, enbär, aprikos, jod och vanilj.
500 ml - 46.1% -
400 kr

Japansk whisky

Japansk whisky är tydligt inspirerad av skotska traditioner, även om den ofta upplevs mer ”ren” till smaken. Aldrig provat japansk whisky? Beställ en Nikka redan idag och kaffet har aldrig smakat så gott.

Nikka Yoichi Single Malt Whisky
Nikka Yoichi Single Malt Whisky
Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, äppelblommor, honung, persika, citrusskal, macadamianötter och vanilj.
700 ml - 45% -
842 kr

Skotsk whisky

Låt dig fascineras av Laphroaigens tjäriga rökighet som även bjuder på bland annat päron, ostronskal och citrus.

Laphroaig 10 Years
Laphroaig 10 Years
Nyanserad, påtagligt rökig, aningen blommig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, päron, tjära, ostronskal, citrus och vanilj.
700 ml - 40% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
519 kr

Irländsk whiskey

Till skillnad från skotsk whisky är den irländska oftast mer mjuk och mild med inslag av frukt. Den tidlösa klassikern Jameson passar lika bra till kaffet som den gör i drinken.

Jameson
Jameson
Fruktig smak med inslag av fat, apelsinmarmelad, vanilj, gula päron och honung.
700 ml - 40% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
309 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer
Släpper whisky för 465.000 kr

Släpper whisky för 465.000 kr

Nu görs ett av de dyraste släppen någonsin på Systembolaget. The Macallan 50 Years Red Collection finns bara i två exemplar. Prislappen motsvarar en ny lyxig bil: 465.000 kronor. The Macallan Red C..

Läs mer
Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Läs mer
Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Dyraste whiskyn någonsin – släpps på systemet

Nu släpps två av de dyraste whiskyflaskorna någonsin. En 41-årig Talisker kostar 29 999 kr på Systembolaget. The Glenrothes 40-åriga single malt är ännu värre: 30 995 kr. Endast 2000 flaskor finns i..

Läs mer
Nu kan du ropa hem Skogsrå, Troll och Vätte

Nu kan du ropa hem Skogsrå, Troll och Vätte

Nu går årets första dryckesauktion på Bukowskis och Systembolaget av stapeln. Bland 1637 utrop finns flera fantasieggande whiskyflaskor med svenskt ursprung. Vad sägs om Troll, Näcken, Älva, skogsrå..

Läs mer
Ny exklusiv lansering från Mackmyra

Ny exklusiv lansering från Mackmyra

Mackmyra Muddus är den första lanseringen i destilleriets nya Small Batch-koncept. Whiskyn som endast finns i 3 017 flaskor har en karaktär typisk för Mackmyra, men är unik i sitt slag. Söta vildhal..

Läs mer