HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Whisky – vad är det egentligen?

För några år sedan såldes en flaska Macallan 1926 för cirka 18 miljoner kronor. Den skotska singelmalten slog i och med det sitt eget tidigare rekord och kan stolt fortsätta titulera sig som världens dyraste whisky. Att vissa droppar kostar mer än andra råder det inget tvivel om, men måste det verkligen kosta för att smaka?

Skotska och irländska munkar började redan på 1400-talet att tillverka drycken som vi idag kallar whisky. Till skillnad från idag så var den tidens whisky mer rå och användes främst för medicinska ändamål.

Vad är whisky?

Den gemensamma nämnaren för all whisky är att det är en fatlagrad sprit baserad på spannmål, jäst och vatten. För att få kalla sig whisky ska den även lagrats minst 3 år på träfat. Smaken påverkas olika beroende på vilken destilleringsteknik som använts, val av fat och antal lagringsår. Det största avgörandet för slutproduktens smak är dock valet av sädesslag.

Utmärkande för maltwhisky är att den enbart tillverkas av korn jämfört med grainwhisky som till största delen är en blandning av andra sädesslag som råg, vete, havre eller ris. Den whisky som är vanligast i USA tillverkas till största delen av majs och kallas då bourbon.

Så här tillverkas whisky

Efter skörd är det dags för mältning där säden blötläggs för att kunna gro. I grodden finns rikligt av enzymet amylas som senare i tillverkningen bidrar till att stärkelse effektivt bryts ned till socker.

Därefter torkas eller rostas säden som nu kallas malt. Ibland låter man malten även utsättas för rök genom att elda med torv. Detta är förklaringen på den karaktäristiska rökigheten många känner igen i exempelvis en skotsk maltwhisky.

Efter mältning och rostning krossas malten för att därefter blandas och röras om i upphettat vatten. Vattnet som drar åt sig socker och smak från malten kallas sedan vört. Vörten skiljs åt från den fasta massan, draven, och genom den jäst som tillförs omvandlas med tiden sockret till alkohol.

Vid destilleringen kokas till vörten upp i stora pannor. Alkoholstarka ångor stiger för att sedan kylas av och resulterar i en stark och klar sprit som lagras på fat. Efter några år träder den speciella smaken fram och whiskyn är redo att buteljeras.

Svensk whisky

Upplev den unika svenska rökigheten baserad enbart på svenska råvaror. Med toner av anis, gröna frukter och enris är det svårt att inte känna sig hemma.

Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av honung, enbär, aprikos, jod och vanilj.
500 ml - 46.1% -
399 kr

Japansk whisky

Japansk whisky är tydligt inspirerad av skotska traditioner, även om den ofta upplevs mer ”ren” till smaken. Aldrig provat japansk whisky? Beställ en Nikka redan idag och kaffet har aldrig smakat så gott.

Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, äppelblommor, honung, persika, citrusskal, macadamianötter och vanilj.
700 ml - 45% -
849 kr

Skotsk whisky

Låt dig fascineras av Laphroaigens tjäriga rökighet som även bjuder på bland annat päron, ostronskal och citrus.

Nyanserad, påtagligt rökig, aningen blommig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, päron, tjära, ostronskal, citrus och vanilj.
700 ml - 40% -
449 kr

Irländsk whiskey

Till skillnad från skotsk whisky är den irländska oftast mer mjuk och mild med inslag av frukt. Den tidlösa klassikern Jameson passar lika bra till kaffet som den gör i drinken.

Fruktig smak med inslag av fat, apelsinmarmelad, vanilj, gula päron och honung.
700 ml - 40% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
299 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa