HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whisky i ett lika iögonfallande som påkostat utförande. Just nu är högsta budet 500.000 kronor för den exklusiva flaskan.

Det finns exklusiva whiskyflaskor – och så finns den här: en 72 år gammal flaska från den kända skotska producenten Macallan. Faktum är att The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är deras hittills äldsta buteljerade whisky. Dropparna destillerades året efter andra världskriget, när Storbritannien hade kämpat hårt mot nazi-Tyskland och just börjat återuppbygga sitt land igen. 1946 var året då Tage Erlander tillträdde som svensk statsminister, endast 45 år gammal.

Nu har du chansen att öppna flaskan, smaka några klunkar och känna historiens vingslag. Men du får gräva djupt i plånboken. På Systembolagets dryckesauktion är priset just nu uppe i 500.000 kronor och det lär inte sluta där. Utropspriset är 625.000 kr.

Den här utgåvan lanserades 2018 till öppnandet av Macallans nya spektakulära destilleri. Det finns endast 600 flaskor och man kan därför gissa att en hugad samlare kommer att bjuda högst och inte röra innehållet i flaskan. Själva flaskan är handgjord i ett s k Lalique-glas, som också är åtråvärt bland samlare. Och trälådan är inte tokig heller: handgjord av skåpmakaren N.E.J. Stevenson.

De senaste åren har exklusiva årgångar av whiskyflaskor ökat bättre i värde än aktier och lyxbilar. Auktionen avslutas 11 november, så du har tid att fundera.

Auktionen hittar du här>>


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Budkrig på svenska whiskyn

Budkrig på svenska whiskyn

Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare. Just nu säljs tre av de sista (?) flaskorna på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer att bli rekordhögt...

Läs mer
Ny svensk whisky släpps på Systemet

Ny svensk whisky släpps på Systemet

Nu släpps en helt ny svensk whisky på Systembolaget. Spirit of Hven MerCurious är producerad på ön Ven i Skåne. – Ett av de mest delikata whiskyrecepten som skapats och lanserats på Hven, lovar dest..

Läs mer
Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter ha..

Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter ha..

Svårt att veta vad du ska ge din pappa på fars dag? En flaska vin eller en god whiskey är alltid ett säkert kort. Här kommer våra tips på några favoriter som passar utmärkt att ge bort i present den..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Fira nationaldagen med svenska drycker

Fira nationaldagen med svenska drycker

Nu är det dags att fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Vad passar bättre än att fira med både nya och gamla svenska drycker? Nationaldrycken må vara en snaps – men svenskt vin ökar starkt. ..

Läs mer
Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper en gin som passande nog bär samma namn som bandets klassiska hitlåt från 1974. Kiss Cold Gin passar perfekt för en stark gin och tonic. – Om gin är din grej så är det den här du ska ta...

Läs mer