HEM

Aktuellt

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whisky i ett lika iögonfallande som påkostat utförande. Just nu är högsta budet 500.000 kronor för den exklusiva flaskan.

Det finns exklusiva whiskyflaskor – och så finns den här: en 72 år gammal flaska från den kända skotska producenten Macallan. Faktum är att The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är deras hittills äldsta buteljerade whisky. Dropparna destillerades året efter andra världskriget, när Storbritannien hade kämpat hårt mot nazi-Tyskland och just börjat återuppbygga sitt land igen. 1946 var året då Tage Erlander tillträdde som svensk statsminister, endast 45 år gammal.

Nu har du chansen att öppna flaskan, smaka några klunkar och känna historiens vingslag. Men du får gräva djupt i plånboken. På Systembolagets dryckesauktion är priset just nu uppe i 500.000 kronor och det lär inte sluta där. Utropspriset är 625.000 kr.

Den här utgåvan lanserades 2018 till öppnandet av Macallans nya spektakulära destilleri. Det finns endast 600 flaskor och man kan därför gissa att en hugad samlare kommer att bjuda högst och inte röra innehållet i flaskan. Själva flaskan är handgjord i ett s k Lalique-glas, som också är åtråvärt bland samlare. Och trälådan är inte tokig heller: handgjord av skåpmakaren N.E.J. Stevenson.

De senaste åren har exklusiva årgångar av whiskyflaskor ökat bättre i värde än aktier och lyxbilar. Auktionen avslutas 11 november, så du har tid att fundera.

Auktionen hittar du här>>


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta om whisky

5 fakta om whisky

Om du gillar whisky har du säkert redan koll på varför det stavas whisky på vissa ställen och whiskey på andra. Här är däremot fem lite mer okända fakta om drycken som man lär sig att älska. 1. Enor..

Läs mer
6 riktigt fräscha whiskydrinkar – att testa redan ik..

6 riktigt fräscha whiskydrinkar – att testa redan ik..

Whiskydrinkar är mer än bara varma Irish Coffee – de funkar lika bra som friska, spännande och kyliga sommardrinkar. Vi tror att de här drinkarna garanterat kommer att väcka din nyfikenhet. Aberfeld..

Läs mer
Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Läs mer
Whisky från Systemet blev värd 212.000 kr

Whisky från Systemet blev värd 212.000 kr

För 10 år sedan köptes whiskyflaskan på Systembolaget för en dryg tusenlapp. Nu slåss samlarna om japanska kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card. I veckan såldes ”Klöver två” för 212.000 kr..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
Akvavit – vad är det egentligen?

Akvavit – vad är det egentligen?

Kummin. Sill. Kall potatis. Dill. Små grodorna. Akvavit. Den elegant kryddade spritdrycken som ofta förknippas med smörgåsbord och midsommar är lika populär idag som förr. För att uttrycka det milt ..

Läs mer