HEM

Aktuellt

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whisky i ett lika iögonfallande som påkostat utförande. Just nu är högsta budet 500.000 kronor för den exklusiva flaskan.

Det finns exklusiva whiskyflaskor – och så finns den här: en 72 år gammal flaska från den kända skotska producenten Macallan. Faktum är att The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är deras hittills äldsta buteljerade whisky. Dropparna destillerades året efter andra världskriget, när Storbritannien hade kämpat hårt mot nazi-Tyskland och just börjat återuppbygga sitt land igen. 1946 var året då Tage Erlander tillträdde som svensk statsminister, endast 45 år gammal.

Nu har du chansen att öppna flaskan, smaka några klunkar och känna historiens vingslag. Men du får gräva djupt i plånboken. På Systembolagets dryckesauktion är priset just nu uppe i 500.000 kronor och det lär inte sluta där. Utropspriset är 625.000 kr.

Den här utgåvan lanserades 2018 till öppnandet av Macallans nya spektakulära destilleri. Det finns endast 600 flaskor och man kan därför gissa att en hugad samlare kommer att bjuda högst och inte röra innehållet i flaskan. Själva flaskan är handgjord i ett s k Lalique-glas, som också är åtråvärt bland samlare. Och trälådan är inte tokig heller: handgjord av skåpmakaren N.E.J. Stevenson.

De senaste åren har exklusiva årgångar av whiskyflaskor ökat bättre i värde än aktier och lyxbilar. Auktionen avslutas 11 november, så du har tid att fundera.

Auktionen hittar du här>>


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanl..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
5 saker du ska ha koll på – om whisky

5 saker du ska ha koll på – om whisky

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Men visste du detta om det bärnstensfärgade guldet? 1. Whisky betyder – livets vatten. 2. Det stavas whisky på Sk..

Läs mer
Årets snaps till julbordet

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från d..

Läs mer
Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop. För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop a..

Läs mer