HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whisky i ett lika iögonfallande som påkostat utförande. Just nu är högsta budet 500.000 kronor för den exklusiva flaskan.

Det finns exklusiva whiskyflaskor – och så finns den här: en 72 år gammal flaska från den kända skotska producenten Macallan. Faktum är att The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är deras hittills äldsta buteljerade whisky. Dropparna destillerades året efter andra världskriget, när Storbritannien hade kämpat hårt mot nazi-Tyskland och just börjat återuppbygga sitt land igen. 1946 var året då Tage Erlander tillträdde som svensk statsminister, endast 45 år gammal.

Nu har du chansen att öppna flaskan, smaka några klunkar och känna historiens vingslag. Men du får gräva djupt i plånboken. På Systembolagets dryckesauktion är priset just nu uppe i 500.000 kronor och det lär inte sluta där. Utropspriset är 625.000 kr.

Den här utgåvan lanserades 2018 till öppnandet av Macallans nya spektakulära destilleri. Det finns endast 600 flaskor och man kan därför gissa att en hugad samlare kommer att bjuda högst och inte röra innehållet i flaskan. Själva flaskan är handgjord i ett s k Lalique-glas, som också är åtråvärt bland samlare. Och trälådan är inte tokig heller: handgjord av skåpmakaren N.E.J. Stevenson.

De senaste åren har exklusiva årgångar av whiskyflaskor ökat bättre i värde än aktier och lyxbilar. Auktionen avslutas 11 november, så du har tid att fundera.

Auktionen hittar du här>>


Du kanske även vill läsa dessa