HEM

Aktuellt

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du med andra ord del av en månghundraårig dryckestradition. Vilken är din egna favorit?

Brittiska sjömän myntade uttrycket Grogg

Just denna dag år 1740, alltså för 182 år sedan, beordrade den brittiska viceamiralen Edward Vernon att mannarnas ranson av rom skulle späs ut med vatten. Tilltaget gjorde Vernon smått impopulär och som hämnd kallades drycken efter hans öknamn “Ye Ol’ Grog”. Vernon lät dock skötsamma sjömän blanda i socker och limejuice, istället för vatten. Något som vi idag kallar för en Daiquiri.

Vad är skillnaden på en grogg och en drink?

För att en grogg verkligen ska vara en grogg och inte en drink får den bara innehålla två flytande ingredienser. Det betyder att om du blandar rom och cola och garnerar med en limeklyfta så har du alltså blandat en grogg. Om du däremot pressar ner juicen från limeklyftan i glaset så har du blandat en drink. Detta innebär ju att många drinkar som serveras idag egentligen bör klassas som grogg.

Utöver ovan nämnda Rom och Cola är några exempel: Gin och Tonic, Whisky Sour, Dry Martini, Black Russian och såklart brunchklassikern Mimosa. En av de tidigaste exemplen på en svensk grogg som fått bred spridning är Grosshandlargroggen, som består av konjak och sockerdricka. Även Kypargroggen, bestående av Svartvinbärsbrännvin och sockerdricka, är för många välkänd. Liksom Gubbgroggen som fås om du blandar konjak med päronsoda.

Välj en beprövad grogg eller prova dig fram

Om ingen av ovanstående förslag faller dig i smaken är det ju fritt spelrum att hitta på lite vad som helst. Den stora fördelen är att groggen är väldigt enkel att blanda, du behöver som sagt bara två ingredienser och ett glas. Vill du verkligen lyxa till det kan du ha is i din drink, men det är ett modernt påfund och inget som bör begränsa ditt groggblandande.

Vi önskar dig en glad Groggens dag. Skål!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

6 riktigt fräscha whiskydrinkar – att testa redan ik..

6 riktigt fräscha whiskydrinkar – att testa redan ik..

Whiskydrinkar är mer än bara varma Irish Coffee – de funkar lika bra som friska, spännande och kyliga sommardrinkar. Vi tror att de här drinkarna garanterat kommer att väcka din nyfikenhet. Aberfeld..

Läs mer
Hylla kärleken med en god Alla hjärtans dag-drink

Hylla kärleken med en god Alla hjärtans dag-drink

En riktigt god drink – det är en bra början för att komma i rätt stämning på Alla hjärtans dag. Vi ger dig recepten som förvandlar middagen och hela den mysiga dejtkvällen till succé! Frozen Strawbe..

Läs mer
Nu kan du ropa hem Skogsrå, Troll och Vätte

Nu kan du ropa hem Skogsrå, Troll och Vätte

Nu går årets första dryckesauktion på Bukowskis och Systembolaget av stapeln. Bland 1637 utrop finns flera fantasieggande whiskyflaskor med svenskt ursprung. Vad sägs om Troll, Näcken, Älva, skogsrå..

Läs mer
Ny svensk whisky – från asiatiska fat

Ny svensk whisky – från asiatiska fat

Svensk whisky växer! I veckan är det premiär för High Coast Quercus IV Mongolica från Ångermanland. Whiskyn har lagrats på unika asiatiska ekfat. Quercus IV Mongolica har lagrats på fat gjorda av de..

Läs mer
Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fra..

Läs mer
Whisky – vad är det egentligen?

Whisky – vad är det egentligen?

För några år sedan såldes en flaska Macallan 1926 för cirka 18 miljoner kronor. Den skotska singelmalten slog i och med det sitt eget tidigare rekord och kan stolt fortsätta titulera sig som världen..

Läs mer