HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du med andra ord del av en månghundraårig dryckestradition. Vilken är din egna favorit?

Brittiska sjömän myntade uttrycket Grogg

Just denna dag år 1740, alltså för 182 år sedan, beordrade den brittiska viceamiralen Edward Vernon att mannarnas ranson av rom skulle späs ut med vatten. Tilltaget gjorde Vernon smått impopulär och som hämnd kallades drycken efter hans öknamn “Ye Ol’ Grog”. Vernon lät dock skötsamma sjömän blanda i socker och limejuice, istället för vatten. Något som vi idag kallar för en Daiquiri.

Vad är skillnaden på en grogg och en drink?

För att en grogg verkligen ska vara en grogg och inte en drink får den bara innehålla två flytande ingredienser. Det betyder att om du blandar rom och cola och garnerar med en limeklyfta så har du alltså blandat en grogg. Om du däremot pressar ner juicen från limeklyftan i glaset så har du blandat en drink. Detta innebär ju att många drinkar som serveras idag egentligen bör klassas som grogg.

Utöver ovan nämnda Rom och Cola är några exempel: Gin och Tonic, Whisky Sour, Dry Martini, Black Russian och såklart brunchklassikern Mimosa. En av de tidigaste exemplen på en svensk grogg som fått bred spridning är Grosshandlargroggen, som består av konjak och sockerdricka. Även Kypargroggen, bestående av Svartvinbärsbrännvin och sockerdricka, är för många välkänd. Liksom Gubbgroggen som fås om du blandar konjak med päronsoda.

Välj en beprövad grogg eller prova dig fram

Om ingen av ovanstående förslag faller dig i smaken är det ju fritt spelrum att hitta på lite vad som helst. Den stora fördelen är att groggen är väldigt enkel att blanda, du behöver som sagt bara två ingredienser och ett glas. Vill du verkligen lyxa till det kan du ha is i din drink, men det är ett modernt påfund och inget som bör begränsa ditt groggblandande.

Vi önskar dig en glad Groggens dag. Skål!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till festen – men hur mycket?

Vin till festen – men hur mycket?

Fyrtioårsfest, bröllop eller bara en helt vanlig middag för de närmaste. Inga problem med maten, men hur mycket vin ska vi ha? Den ständiga frågan: för det är inte kul om man står där med tomma glas..

Läs mer
Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Vi bara älskar grapefrukt. Denna vackra, färgglada citrusfrukt som är söt, sur och bitter – ja, allt på en och samma gång. Nu när det är högsäsong för citrusfrukter vill vi passa på att slå ett slag..

Läs mer
Veckans drink: Breezer Raspberry & Yuzu

Veckans drink: Breezer Raspberry & Yuzu

Breezer Raspberry & Yuzu – en frisk nyhet från Bacardi! Med sina nyanser av hallon, ros, asiatisk citrus och viol kommer drycken bli en självklar favorit. En Breezer är en färdigblandad dr..

Läs mer
Prisbelönt fransk gin lanseras i Sverige

Prisbelönt fransk gin lanseras i Sverige

Nu släpps prisbelönta ginen Citadelle på Systembolaget. Enligt tävlingar är det världens bästa gin. Perfekt till ostron, Dry Martini – eller till Gin och tonic. Citadelle har en rik smak som b..

Läs mer
Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin är en av världens mest populära och kända spritsorter. Du känner säkert redan till drinkarna Tom Collins, Dry Martini och Gin & Tonic som alla har gin som ingredients. Idag är denna flera h..

Läs mer
Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Visste du att den klassiska drinken Gin & Tonic har en alldeles egen temadag i Sverige? Svenska Gin & Tonic-dagen infaller den 20 april och firas av alla ginfantaster. Men hur kom dagen till..

Läs mer