HEM

Aktuellt

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du med andra ord del av en månghundraårig dryckestradition. Vilken är din egna favorit?

Brittiska sjömän myntade uttrycket Grogg

Just denna dag år 1740, alltså för 182 år sedan, beordrade den brittiska viceamiralen Edward Vernon att mannarnas ranson av rom skulle späs ut med vatten. Tilltaget gjorde Vernon smått impopulär och som hämnd kallades drycken efter hans öknamn “Ye Ol’ Grog”. Vernon lät dock skötsamma sjömän blanda i socker och limejuice, istället för vatten. Något som vi idag kallar för en Daiquiri.

Vad är skillnaden på en grogg och en drink?

För att en grogg verkligen ska vara en grogg och inte en drink får den bara innehålla två flytande ingredienser. Det betyder att om du blandar rom och cola och garnerar med en limeklyfta så har du alltså blandat en grogg. Om du däremot pressar ner juicen från limeklyftan i glaset så har du blandat en drink. Detta innebär ju att många drinkar som serveras idag egentligen bör klassas som grogg.

Utöver ovan nämnda Rom och Cola är några exempel: Gin och Tonic, Whisky Sour, Dry Martini, Black Russian och såklart brunchklassikern Mimosa. En av de tidigaste exemplen på en svensk grogg som fått bred spridning är Grosshandlargroggen, som består av konjak och sockerdricka. Även Kypargroggen, bestående av Svartvinbärsbrännvin och sockerdricka, är för många välkänd. Liksom Gubbgroggen som fås om du blandar konjak med päronsoda.

Välj en beprövad grogg eller prova dig fram

Om ingen av ovanstående förslag faller dig i smaken är det ju fritt spelrum att hitta på lite vad som helst. Den stora fördelen är att groggen är väldigt enkel att blanda, du behöver som sagt bara två ingredienser och ett glas. Vill du verkligen lyxa till det kan du ha is i din drink, men det är ett modernt påfund och inget som bör begränsa ditt groggblandande.

Vi önskar dig en glad Groggens dag. Skål!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

En historia vi länge varit nyfikna på är den om Stockholms Bränneri. Ni har säkert sett de oerhört vackra ginflaskorna som sedan några år tillbaka pryder hyllorna på Systembolaget. Vi tog tag i sake..

Läs mer
Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget. – Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tä..

Läs mer
Så blandar du drinken från sommarplågan

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåll..

Läs mer
Svenska uppstickarens nya spännande shots

Svenska uppstickarens nya spännande shots

Polka the Pig och Lucyfur. Nu kan svenskarna testa två nya fantasifulla shots. – Det är en hyllning till Sverige och våra speciella vanor, säger Alexandra Rasmusson Rankloo. Nordic Beverage Company..

Läs mer
3 godaste alkoglassarna i värmen

3 godaste alkoglassarna i värmen

Sommaren 2021 verkar bli den varmaste någonsin. Då gäller det att hålla huvudet kallt – och få saker är lika svalkande som glass. Här är de 3 godaste kombinationerna av glass och festlig drink. Åre..

Läs mer
Pimm’s cup – en riktig smashdrink!

Pimm’s cup – en riktig smashdrink!

Hur blandar man ihop en riktigt god, brittisk sommardrink? Vi har svaret. Läs vidare så kommer du även förstå vad Pimm’s cup har med Wimbledon att göra och hur du gör en tropisk twist av klassikern...

Läs mer