HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Whisky från Systemet blev värd 212.000 kr

För 10 år sedan köptes whiskyflaskan på Systembolaget för en dryg tusenlapp. Nu slåss samlarna om japanska kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card. I veckan såldes ”Klöver två” för 212.000 kronor.
– De är väldigt collectible, många drömmer om att ha hela serien, säger Tobias Axelsson, ansvarig på Systembolagets dryckesauktioner.

Tänk dig att du för drygt 10 år sedan hade gått på Systembolaget och köpte en flaska japansk whisky för lite drygt tusen kronor. Hade du satsat tusenlappen på börsen hade den i dag varit värd drygt 2.200 kronor.

Men den åtråvärda japanska samlarserien Hanyu Ichiro’s Malt Card har slagit börsen över 100 gånger om. Någon köpte flaskan på Systembolaget för drygt 10 år sedan för en dryg tusenlapp. I veckan såldes den för 212.000 kr på Bukowskis dryckesauktion. En nätt prisuppgång med 15000 procent. Säljaren kan verkligen skatta sig lycklig över att han inte tog sig en stänkare år 2010.

Hanyu Ichiro’s Malt Card är verkligen inte vilken whisky som helst. Hanyu Distillery var ett av de mest kända destillerierna i Japan fram till nedläggningen år 2000. Det fanns ett litet parti whisky kvar som grundarens barnbarn Ichiro Akuto bestämde sig för att göra en samlarserie med totalt 54 spelkort. Allt från ess ner till tvåor i alla fyra kortfärger samt två jokrar.

När flaskorna släpptes för drygt tio år sedan var intresset för japansk whisky på botten. Men på senare år har den fått en renässans och överst på tronen står kortlekswhiskyn. Nyligen såldes en komplett samling med alla de 54 spelkorten för motsvarande 13 miljoner kronor på auktion.

Inte undra då på att priset stack i väg för ”Klöver två” på Systembolaget. Flaskan var nummer 26 av bara 318 tillverkade. Och den var i skick som ny.

– Det är flera mekanismer som som styr, tillgång och efterfrågan och att den är väldigt collectible. Det är en dröm att ha hela serien i kortleken, säger Tobias Axelsson.

På samma auktion såldes ”Spader knekt” för 162.000 kronor. Den flaskan är aningen vanligare och har gjorts i 349 exemplar. Även den whiskyn var från början inköpt på Systembolaget för drygt 1000 kr.

Sedan kortlekswhiskyn släpptes har skaparen Ichiro Akuto utvecklats till rena rockstjärnan inom whisky. Han har i dag återöppnat familjens destilleri och driver även det berömda Chichibu-destilleriet. För den som vill upptäcka hans whiskykonst släpps den 15 april Ichiro’s Malt Chichibu The Peated 10th Anniversary på Systembolaget. Priset? Endast 3.999 kronor. Vem vågar låta bli att köpa? Kan ju bli värt en förmögenhet.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa