HEM

Aktuellt

Whisky från Systemet blev värd 212.000 kr

För 10 år sedan köptes whiskyflaskan på Systembolaget för en dryg tusenlapp. Nu slåss samlarna om japanska kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card. I veckan såldes ”Klöver två” för 212.000 kronor.
– De är väldigt collectible, många drömmer om att ha hela serien, säger Tobias Axelsson, ansvarig på Systembolagets dryckesauktioner.

Tänk dig att du för drygt 10 år sedan hade gått på Systembolaget och köpte en flaska japansk whisky för lite drygt tusen kronor. Hade du satsat tusenlappen på börsen hade den i dag varit värd drygt 2.200 kronor.

Men den åtråvärda japanska samlarserien Hanyu Ichiro’s Malt Card har slagit börsen över 100 gånger om. Någon köpte flaskan på Systembolaget för drygt 10 år sedan för en dryg tusenlapp. I veckan såldes den för 212.000 kr på Bukowskis dryckesauktion. En nätt prisuppgång med 15000 procent. Säljaren kan verkligen skatta sig lycklig över att han inte tog sig en stänkare år 2010.

Hanyu Ichiro’s Malt Card är verkligen inte vilken whisky som helst. Hanyu Distillery var ett av de mest kända destillerierna i Japan fram till nedläggningen år 2000. Det fanns ett litet parti whisky kvar som grundarens barnbarn Ichiro Akuto bestämde sig för att göra en samlarserie med totalt 54 spelkort. Allt från ess ner till tvåor i alla fyra kortfärger samt två jokrar.

När flaskorna släpptes för drygt tio år sedan var intresset för japansk whisky på botten. Men på senare år har den fått en renässans och överst på tronen står kortlekswhiskyn. Nyligen såldes en komplett samling med alla de 54 spelkorten för motsvarande 13 miljoner kronor på auktion.

Inte undra då på att priset stack i väg för ”Klöver två” på Systembolaget. Flaskan var nummer 26 av bara 318 tillverkade. Och den var i skick som ny.

– Det är flera mekanismer som som styr, tillgång och efterfrågan och att den är väldigt collectible. Det är en dröm att ha hela serien i kortleken, säger Tobias Axelsson.

På samma auktion såldes ”Spader knekt” för 162.000 kronor. Den flaskan är aningen vanligare och har gjorts i 349 exemplar. Även den whiskyn var från början inköpt på Systembolaget för drygt 1000 kr.

Sedan kortlekswhiskyn släpptes har skaparen Ichiro Akuto utvecklats till rena rockstjärnan inom whisky. Han har i dag återöppnat familjens destilleri och driver även det berömda Chichibu-destilleriet. För den som vill upptäcka hans whiskykonst släpps den 15 april Ichiro’s Malt Chichibu The Peated 10th Anniversary på Systembolaget. Priset? Endast 3.999 kronor. Vem vågar låta bli att köpa? Kan ju bli värt en förmögenhet.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kan du ropa hem Skogsrå, Troll och Vätte

Nu kan du ropa hem Skogsrå, Troll och Vätte

Nu går årets första dryckesauktion på Bukowskis och Systembolaget av stapeln. Bland 1637 utrop finns flera fantasieggande whiskyflaskor med svenskt ursprung. Vad sägs om Troll, Näcken, Älva, skogsrå..

Läs mer
5 saker du ska ha koll på – om whisky

5 saker du ska ha koll på – om whisky

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Men visste du detta om det bärnstensfärgade guldet? 1. Whisky betyder – livets vatten. 2. Det stavas whisky på Sk..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Mackmyra testar whiskyprovning – online

Mackmyra testar whiskyprovning – online

Mackmyra whisky provar något nyskapande i coronatider: online-provningar. – Folk behöver whiskyupplevelser trots att de är i karantän i sina hem, säger Magnus Dandanell på Macmyra. Vi har på två vec..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer