HEM

Aktuellt

Whisky från Systemet blev värd 212.000 kr

För 10 år sedan köptes whiskyflaskan på Systembolaget för en dryg tusenlapp. Nu slåss samlarna om japanska kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card. I veckan såldes ”Klöver två” för 212.000 kronor.
– De är väldigt collectible, många drömmer om att ha hela serien, säger Tobias Axelsson, ansvarig på Systembolagets dryckesauktioner.

Tänk dig att du för drygt 10 år sedan hade gått på Systembolaget och köpte en flaska japansk whisky för lite drygt tusen kronor. Hade du satsat tusenlappen på börsen hade den i dag varit värd drygt 2.200 kronor.

Men den åtråvärda japanska samlarserien Hanyu Ichiro’s Malt Card har slagit börsen över 100 gånger om. Någon köpte flaskan på Systembolaget för drygt 10 år sedan för en dryg tusenlapp. I veckan såldes den för 212.000 kr på Bukowskis dryckesauktion. En nätt prisuppgång med 15000 procent. Säljaren kan verkligen skatta sig lycklig över att han inte tog sig en stänkare år 2010.

Hanyu Ichiro’s Malt Card är verkligen inte vilken whisky som helst. Hanyu Distillery var ett av de mest kända destillerierna i Japan fram till nedläggningen år 2000. Det fanns ett litet parti whisky kvar som grundarens barnbarn Ichiro Akuto bestämde sig för att göra en samlarserie med totalt 54 spelkort. Allt från ess ner till tvåor i alla fyra kortfärger samt två jokrar.

När flaskorna släpptes för drygt tio år sedan var intresset för japansk whisky på botten. Men på senare år har den fått en renässans och överst på tronen står kortlekswhiskyn. Nyligen såldes en komplett samling med alla de 54 spelkorten för motsvarande 13 miljoner kronor på auktion.

Inte undra då på att priset stack i väg för ”Klöver två” på Systembolaget. Flaskan var nummer 26 av bara 318 tillverkade. Och den var i skick som ny.

– Det är flera mekanismer som som styr, tillgång och efterfrågan och att den är väldigt collectible. Det är en dröm att ha hela serien i kortleken, säger Tobias Axelsson.

På samma auktion såldes ”Spader knekt” för 162.000 kronor. Den flaskan är aningen vanligare och har gjorts i 349 exemplar. Även den whiskyn var från början inköpt på Systembolaget för drygt 1000 kr.

Sedan kortlekswhiskyn släpptes har skaparen Ichiro Akuto utvecklats till rena rockstjärnan inom whisky. Han har i dag återöppnat familjens destilleri och driver även det berömda Chichibu-destilleriet. För den som vill upptäcka hans whiskykonst släpps den 15 april Ichiro’s Malt Chichibu The Peated 10th Anniversary på Systembolaget. Priset? Endast 3.999 kronor. Vem vågar låta bli att köpa? Kan ju bli värt en förmögenhet.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer
Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Läs mer
Ny svensk whisky – från asiatiska fat

Ny svensk whisky – från asiatiska fat

Svensk whisky växer! I veckan är det premiär för High Coast Quercus IV Mongolica från Ångermanland. Whiskyn har lagrats på unika asiatiska ekfat. Quercus IV Mongolica har lagrats på fat gjorda av de..

Läs mer
Whisky – vad är det egentligen?

Whisky – vad är det egentligen?

För några år sedan såldes en flaska Macallan 1926 för cirka 18 miljoner kronor. Den skotska singelmalten slog i och med det sitt eget tidigare rekord och kan stolt fortsätta titulera sig som världen..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer
Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter ha..

Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter ha..

Svårt att veta vad du ska ge din pappa på fars dag? En flaska vin eller en god whiskey är alltid ett säkert kort. Här kommer våra tips på några favoriter som passar utmärkt att ge bort i present den..

Läs mer